Heikot jäät: Sulan reu­nal­le jätetty pulkka ai­heut­ti mit­ta­van pe­las­tu­so­pe­raa­tion Ro­va­nie­mel­lä – "Jos huomaat jäällä liik­ku­via tu­ris­te­ja, saa huutaa"

Huutokaupat: Met­sä­hal­li­tus myy huu­to­kau­pal­la au­tio­tu­van Kevon luon­non­puis­tos­ta – "myy­dään vaikka muu­ta­mal­la kym­pil­lä"

Pääkirjoitus : Pe­rus­suo­ma­lai­set ei ole luo­pu­nut EU-ero­haa­veis­taan – se on yl­lät­tä­vää ti­lan­tees­sa, missä Suomen erosta hyö­tyi­si vain hyök­käys­so­taa käyvä Venäjä

Vasta 240 000:n palkat sovittu työ­mark­ki­na­kier­rok­sel­la

Vientiteollisuuden neuvottelu-urakka on voiton puolella. Palveluissa ja julkissektorilla ollaan vielä lähtökuopissa.

Teollisuusliitto ilmoitti maanantaina jatkavansa mekaanisen metsäteollisuuden lakkoa.
Teollisuusliitto ilmoitti maanantaina jatkavansa mekaanisen metsäteollisuuden lakkoa.
Kuva: Joel Maisalmi

Vientiteollisuudessa on saatu ratkaistua käytännössä tärkeimmät työntekijöiden työehtosopimukset puusektoria ja kumiteollisuutta lukuun ottamatta. Myös toimihenkilöillä on uudet sopimukset teknologiateollisuudessa ja kemian teollisuudessa.

Sen sijaan mekaanisessa metsäteollisuudessa sahoilla ja vaneritehtailla jatkuu jo kolmatta viikkoa Teollisuusliiton lakko. Teollisuusliitto ja Metsäteollisuus jatkoivat neuvotteluja valtakunnansovittelijan toimistolla keskiviikkona vielä iltakahdeksan aikaan.

Teollisuusliitto ilmoitti maanantaina jatkavansa mekaanisen metsäteollisuuden lakkoa ja tukilakkoja 8.3 saakka sekä laajentavansa lakkoa puusepänteollisuuteen ja biotuoteteollisuuteen, jos sopua ei synny.

Paperiteollisuuden työntekijöiden sopimus syntyi maanantaina, mutta toimihenkilöiden työehtosopimuksesta ei ole saatu ratkaisua. Sovittelu jatkuu torstaina.

Ammattiliitto Pro kertoi, että koko alan toimihenkilöitä koskeva työnseisaus alkaa torstaina 00.00 ja päättyy keskiviikkona 19.2. kello 23.59. Lakko koskee noin 2 500 toimihenkilöä. Lakon ulkopuolelle jäävät KotkaMills Oy, Tervakoski Oy, Dongwha Finland Oy ja Oy Keskuslaboratorio-Centrallaboratorium Ab.

Metsäteollisuus on asettanut toimihenkilöt työsulkuun ajalle 10.–17. helmikuuta. Toimihenkilöiden lakko alkaa työsulun aikana. Jos torstaina alkavan lakon aikana ei päästä sopimusratkaisuun, 3. lakkoaalto alkaa 20.2. ja kestää viikon.

Paperiteollisuuden toimihenkilöistä osa marssi keskiviikkoaamuna ulos työpaikoiltaan ainakin Oulussa, Nokialla ja Tampereella.

Syynä oli ammattiliitto Pron mukaan työnantajapuolen tiistainen neuvotteluhaluttomuus, joka on ajamassa työehtosopimusneuvotteluja umpikujaan. Liiton mukaan toimihenkilöille tarjottiin merkittävästi huonompaa sopimusratkaisua kuin työntekijöille.

Metsäteollisuus ry on tyrmistynyt Ammattiliitto Pron toiminnasta ja pitää ulosmarsseja laittomina. Ulosmarssit toteutettiin tehtailla, jotka eivät ole Metsäteollisuus ry:n seitsenpäiväisen työsulun piirissä.

Energia-alan toimihenkilöiden työriidassa jätettiin myöhään tiistai-iltana sovintoesitys. Ammattiliitto Pron hallinto, Konepäällystöliiton ja Energiateollisuus ry hyväksyivät sovintoesityksen ja työnseisausuhka peruuntui.

Yleiseksi linjaksi liittokierroksella on muodostunut 3,3 prosentin palkankorotukset noin kahden vuoden sopimuskauden aikana. Palkattomista kiky-tunneista on tähän mennessä päästy eroon vientiteollisuudessa ja energia-alan toimihenkilöiden sopimuksissa.

Kikyn ulkopuolelle jäänyt AKT hyväksyi viikonloppuna kolmivuotiset sopimukset muun muassa kumipyöräliikenteeseen ja ahtaajille. Sopimus nostaa kahden ensimmäisen vuoden aikana palkkoja yhteensä 3,6 prosenttia. Rakennusalan työntekijöiden sopimukset ovat voimassa huhtikuun loppuun.

Tähän mennessä solmitut työehtosopimukset koskevat noin 240 000 palkansaajaa, joten työmarkkinakierros on vasta alkuvaiheessa.

Solmimatta ovat vielä koko palvelusektorin ja kaikki julkisen sektorin sopimukset. Hoitajaliitot Tehy ja Super ovat ilmoittaneet hakevansa 1,8 prosenttiyksikköä yleistä linjaa parempia palkankotuksia, mikä ennustaa vaikeita neuvotteluita.

Marraskuussa solmitussa Paltan ja Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU sopimuksessa kiky-tunnit säilyivät, kun Postin lakko saatiin päättymään pakettilajittelijoiden paluuseen Paltan sopimuksen piiriin.

Työntekijäpuoli jännittää nyt, miten muissa Paltan sopimuksissa esimerkiksi rautatie- ja lentoliikenteessä päästään yleisen linjan mukaisiin sopimuksiin.

Kaupan alan sovittelua jatkettiin valtakunnansovittelijan toimistossa keskiviikkona aamusta alkaen. Palvelualojen ammattiliitto Pamiin lakot uhkaavat koskea ensi viikolla S-ryhmän Prismoja sekä Sipoon ja Keravan logistiikkakeskuksia.

Seuraavalla viikolla lakossa olisivat PAMin työntekijät K-ryhmän Citymarketeissa ja Keskon varastoissa. PAM on ilmoittanut myös kiinteistöpalvelualaa koskevista lakoista viikoilla 8 ja 9. Sen sovittelu jatkuu torstaina.

Juttua oikaistu 13.2. klo 9.36: Toimihenkilöitä koskeva työnseisaus alkaa torstaina 00.00 .