Kolumni: Suoraa puhetta äi­tiy­des­tä

Salakuljetus: Nuus­ka­ral­li romahti län­si­ra­jal­la, ni­ko­tii­ni­pus­sien myynnin va­pau­tu­mi­nen muutti ti­lan­teen

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Vapaus valita vai vastuu valita oikein?

Aina, kun jotain järjestelmää voidaan käyttää väärin tai hyväksi vastoin sen tosiasiallista tarkoitusta, aina löytyy joku, joka niin tekee. Olipa kyse sosiaalietuuksista tai vaikka verotuksen porsaanreiästä.

Onko ihminen todella heikossa asemassa silloin, kun hän voi valita, jääkö kotiin vai osallistuuko hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseen? Onko tällainen valinta sen enempää moraalisesti oikein kuin esimerkiksi vasemmiston usein esille nostama yritysten aggressiivinen verosuunnittelu?

Onko moraalisesti oikein vältellä verojen maksamista? Ei tietenkään. Ei yhtään sen enempää kuin se, että vaikka olisi työtä tarjolla, ihminen valitsee jäädä kotiin syömään samasta kakusta, josta jaettavasta palasesta köyhä eläkeläinen punnitsee käyttääkö sen lääkkeisiinsä vai ruokaan. Siitä samasta kakusta rahoitetaan kaikki hyvinvointiyhteiskunnan palvelut, kuten laadukas koulutus tai nuorten mielenterveyspalvelut.

Moraalisen kysymyksen lisäksi näille ikäville ilmiölle yhteistä on myös se, että kun ilmiöitä koitetaan suitsia, koituu siitä vähintään hetkellistä harmia myös sivullisille.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.