kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Vanhaa tu­ho­taan yhä Ro­va­nie­mel­lä

Rovaniemen sodanjälkeisen rakennuskannan tuhoamisessa tuoreimpana tekona on arkkitehti Ferdinand Salokankaan suunnitteleman Rovakadun koulurakennuksen purkupäätös (3.5.) kaupunginhallituksessa.

Rovakadun koulurakennus olisi kunnostettuna hieno ja toimiva osa Rovaniemen rakennettua perintöä. Lapin yliopiston ylioppilaskunnan aloitteesta tökerösti tuhotun Valistustalon ja nyt päätetyn purkamisen jälkeen keskikaupungilla ei ole monipuoliseen kulttuuri-, taide-, harrastus- ja kansalaistoimintaan sopivia riittävän kokoisia rakennuksia.

Absurdia kaupungin hallinnoijien toiminnassa on ollut sekin, että kansalaistalo laitettiin yksityiseltä vuokrattuihin tiloihin, vaikka koulu olisi kunnostettuna mahdollistanut nämäkin toiminnot yhteisesti omistamaamme rakennukseen.

Pro Rovaniemi liike toimitti kaupungille 2016 perusteellisen kartoituksen Salokankaan suunnitteleman koulun mahdollisuuksista kansalaisten toiminnoille. Kartoitus osoitti talon käyttäjien keinoja ”Mahdollisuuksien taloksi” nimetyn hankkeen rahoittamiseen. Gardin-Lotvos-hallinnon mukaan tästäkään kansalaishankkeesta ei piitattu.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi