Vanha ma­ka­sii­ni herää henkiin – Sa­la­ka­pak­ka­kin saa sijansa ja siirtyy Ka­ta­rii­nal­ta vie­rei­seen ma­ka­sii­niin

Olli Ahonen kiittää Kemin historiallista museota vanhoista valokuvista, jotka sopivat luontevasti Krouwin sisustukseen.
Olli Ahonen kiittää Kemin historiallista museota vanhoista valokuvista, jotka sopivat luontevasti Krouwin sisustukseen.
Kuva: Jouni Valikainen

– Kirjoita siihen Krouwin keskelle w. Lanseeramme tämän paikan sillä nimellä, yrittäjä Olli Ahonen heittää esitellessään Kemin sisäsatamasta vuokraamaansa makasiinirakennusta.

Ahonen vuokrasi makasiinin lähinnä ravintolakäyttöön Mikko Tavilta, joka hankki sen huutokaupasta. Aiemmin makasiinissa toimi Joulupukin Satamakonttori. Tavin ja Tommi Hälisen Sea Laplands Safariksen yksi toimipiste sijaitsee läheisessä makasiinissa.

– Teemme yhteistyötä eri matkailutahojen kanssa. Haluamme tarjota matkailija- ja safariryhmille elämyksellisen ja ohjelmallisen ravintolamiljöön, missä matkailijat pääsevät nauttimaan paikallisista herkuista. Luonnellisesti myös paikalliset ryhmät ovat tervetulleita, Ahonen sanoo.

Krouwin keittiö toimii paikallisin voimin ja ammentaa makumaailmansa lähialueen raaka-aineista, kuten kalasta, lihasta, sienistä ja marjoista. Toimintaan tulee mukaan myös matkailuoppaana toiminut Toni Junes.

Sataman Krouwissa on varsinaiset avajaiset lauantaina 7.12. Jo sitä ennen idyllisesti sisustetussa makasiinissa vierailee eri ryhmiä.

Viime talvena Katariina-laivan salakapakka löysi oman asiakaskuntansa.

– Salakapakka kävi Katariinalla yksinkertaiseksi liian pieneksi tilaksi. Saamme rakennettua tähän makasiiniin 120 asiakaspaikkaa.

Ainakin aluksi makasiinin aukiolo painottuu pääosin loppuviikon osalle. Toimintaa on tarkoitus pyörittää ympäri vuoden.

– Keväthangilla aukioloajat voivat laajeta. Hiihtoväen, pilkkikansan ja kelkkailijoiden on helppo tulla tänne nauttimaan esimerkiksi kuumaa keittoa tai kuumaa juomaa. Kehitteillä on myös teemailtoja, jotka voisivat pitää sisällään esimerkiksi elävää musiikkia ja teatteriesityksiä, Ahonen suunnittelee.

Krouwin sisustuksen kuvituksesta Ahonen antaa kiitosta Kemin historialliselle museolle. Sieltä saadut taulut avaavat sisäsataman historiaa. Isot alukset olivat arkipäivää makasiinien edustalla. Yksi kuvasarja esittää myös vanhoja paikallisia elinkeinoja. Uiton proomu tuo Kemijokisuulta puita Laitakarin sahalle. Sieltä ne kuskataan redillä odottavaan laivaan ja lähtevät maailmalle.

Sisustuksessa tulee esiin myös paikallista kalastusperinnettä kuvina ja välineinä. Ja tietenkin salakapakassa pitää olla myös pontikkapannu. Lieneekö vielä käyttökunnossa?

Tunnelmaa paikkaan luovat myös takat. Tunnelman lisäksi niillä on vaikutusta makasiinin lämmitykseen.

– Vuokranantaja rakensi makasiiniin takkojen lisäksi uutta lämmitystekniikkaa muun muassa lämpöpumpuilla. Aiempi lämmitys ei ollut energiatehokasta.

Sataman Krouwi palvelee Kemin kehittyvää talvimatkailua.

– Tarkoituksena on saada talvituristit viihtymään pidempään paikkakunnalla. Tämä on yksi osanen matkailun kokonaisuutta, Olli Ahonen sanoo.

Sataman Krouwi sijaitsee vuonna 2001 rakennetussa makasiinissa. Kaupunki rakensi makasiinin perinteitä kunnioittaen palaneen makasiinin tilalle.