Työtaistelut: SAK ja jä­sen­lii­tot aloit­ta­vat po­liit­ti­set työ­tais­te­lu­toi­met ensi vii­kol­la – EK:n Hä­kä­mies toi­min­ta­päi­vis­tä: Ää­rim­mäi­sen huo­les­tut­ta­vaa

pääkirjoitus: Orpon hal­li­tuk­sen en­sim­mäi­nen bud­jet­ti jatkaa valtion vel­kaan­tu­mis­ta en­ti­seen tahtiin

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Val­tio­va­rain­mi­nis­te­riös­sä pitkän uran tehnyt Raimo Sailas on kuollut

Pitkään syöpää sairastanut Sailas jäi eläkkeelle valtiovarainministeriön valtiosihteerin pestistä 2013.

Helsinki
Valtiovarainministeriön entinen valtiosihteeri Raimo Sailas on menehtynyt 74-vuotiaana. Sailas sairasti pitkään syöpää. Arkistokuva.
Valtiovarainministeriön entinen valtiosihteeri Raimo Sailas on menehtynyt 74-vuotiaana. Sailas sairasti pitkään syöpää. Arkistokuva.
Kuva: Emil Bobyrev

Valtiovarainministeriön entinen valtiosihteeri ministeri Raimo Sailas on kuollut viime yönä Helsingissä 74-vuotiaana. Asiasta kertoo STT:lle hänen lähipiirinsä. Sailas sairasti pitkään syöpää.

Sailas teki mittavan, vuosikymmenten uran valtiovarainministeriössä. Eläkkeelle jäämisen jälkeen hän vaikutti vielä yhteiskunnallisena ja talouspolitiikan keskustelijana.

Sailas aloitti työuransa valtiovarainministeriössä vuonna 1971. Hän eläköityi vuonna 2013.

Vuonna 1995 Sailas toimi puoli vuotta pääministeri Paavo Lipposen poliittisena valtiosihteerinä.

Julkisuudessa kertomillaan rohkeilla mielipiteillään Sailas sai osakseen myös arvostelua. Varsinkin 1990-luvun lama vakuutti hänet siitä, että virkamiehellä täytyy olla sanomisen velvollisuus, kun kyse on virkatehtävistä tai maan kannalta merkittävistä asioista.

Sailas muistetaan myös nasevista ilmaisuistaan, kuten rusinapullayhteiskunta. Monet muistavat hänet myös muassa leikkauslistoista ja säästövaatimuksista.

Se kuuluisa Sailaksen lista

Vuonna 2015 Sailas sanoi STT:n syntymäpäivähaastattelussa, että rehellisyydestä ei ole koskaan ollut haittaa.

Sailaksen ensimmäisiä julkisia ulostuloja nähtiin syksyllä 1990 puoli vuotta ennen eduskuntavaaleja, kun hän esitti laskelmia budjettiin tehtävistä menoleikkauksista. Pääministeri Harri Holkerin hallitus sen sijaan oli lähdössä vaaleihin erilaisten laskelmien pohjalta.

Syksyllä 1992 näki päivänvalon niin sanottu Sailaksen lista, jossa esitettiin menoleikkauksia budjettiin. Julkisesta kritiikistä huolimatta pääministeri Esko Ahon hallitus hyväksyi pääosin listan esitykset.

Ministeriön leivissä yli 40 vuotta

Sailas syntyi vuonna 1945 Nivalassa seitsenlapsisen perheen toiseksi vanhimpana poikana. Hän kirjoitti ylioppilaaksi 1964 ja opiskeli Helsingin yliopistossa kansantaloustiedettä. Valtiotieteen kandidaatiksi hän valmistui 1971.

Suomen Sosialidemokraattiseen Puolueeseen Sailas liittyi jo varhain.

Sailaksen työura alkoi Tilastollisessa päätoimistossa apulaisaktuaarina 1970, ja jo seuraavana vuonna alkoi pitkä ura valtiovarainministeriössä. Ainoa sivuhyppy oli Kehitysaluerahasto Oy:n varatoimitusjohtajakausi 1984–85. Sen jälkeen hän palasi ministeriöön.

Sailas jäi eläkkeelle valtiovarainministeriön valtiosihteerin pestistä 2013.

Uutista päivitetty kauttaaltaan 17.7.2020 kello 10.46.