Valtion omis­ta­ja­oh­jaus - vaikea rasti

Kompurointia on ollut pitkin matkaa

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) ei selvinnyt salkkunsa toisesta osan hoitamisesta kuivin jaloin.
Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) ei selvinnyt salkkunsa toisesta osan hoitamisesta kuivin jaloin.
Kuva: Emilia Kangasluoma

Valtion omistajaohjaus ei ole helppo nakki. Se on nähty moneen kertaan, kun kaivelee arkistoista tapauksia, joihin omistajaohjauksesta vastanneet ministerit ovat kaatuneet, tai ovat olleet vaarassa kaatua.

Omistajaohjaamisen salkku on vähän kuin heittopussi. Se tiedetään hankalaksi, eikä sitä monikaan himoitse. Salkku on vuosien varrella ollut monen eri ministeriön kylkiäisenä.

Menneiltä vuosilta löytyy monta esimerkkiä:

Omistajaohjaus oli pitkään, jopa parikymmentä vuotta entisessä kauppa- ja teollisuusministeriössä, eli nykyisessä elinkeinoministeriössä ennen vuotta 2007.

Mari Kiviniemen (kesk.) hallituksessa ja Matti Vanhasen (kesk.) kakkoshallituksessa omistajaohjausasiat kuuluivat puolustusministeri Jyri Häkämiehen (kok.) salkkuun.

Häkämies sai moitteita ainakin Paperiliitolta, ettei puolustusministerillä ollut tarpeeksi aikaa paneutua omistajaohjausasioihin.

Fortumin sähköverkkoyhtiö myyntiin Carunalle vuonna 2013. Omistajaohjauksesta vastasi Pekka Haavisto (vihr.)., joka oli kehitysministeri. Haavisto sai lisänimen Caruna-Pekka. Kauppa herätti voimakasta arvostelua ja Haavisto myönsi myöhemmin virhearvion.

Päätös antoi luvan myydä Fortumin sähköverkot ulkomaalaisten sijoittajien 80-prosenttisesti omistamalle Carunalle. Haavistoa ei kuitenkaan erotettu.

Samana vuonna 2013 tuli julki Arctic Shippingin ja Greenpeacen jupakka, joka johti rikosilmoitukseen. Se vedettiin kuitenkin takaisin. Omistajaohjauksesta vastasi Heidi Hautala (vihr.)  Hautala erosi ministerin tehtävästä annettuaan mielestään liian vähäisin tiedoin lausuntoja valtio-omisteiseen Arctia Shippingiin liittyvästä omistajaohjauksesta.

Finnairin toimitusjohtajalle junailtiin hulppea lisäeläke vuonna 2017. Omistajaohjauksesta vastasi entinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja myöhemmin Mika Lintilä (kesk.) Kritiikkiä oli ilmassa runsaasti.

Finavian johdon johdannaistappiot olivat tarjottimella seuraavaksi. Niistä sai satikutia enemmänkin liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) kuin omistajaohjausministeri. Bernerin koko kausi oli tuulista, mutta hän jatkoi pestissään.

Samana vuonna Sipilä luovutti omistajaohjauksen salkustaan silloiselle elinkeinoministeri Lintilälle.

Taustalla oli Sipilän ja valtion omistajaohjauksen rooli liittyen Terrafamen rahoitukseen ja Chempoliksen vienninedistämiseen.

Kyse oli siitä, oliko Sipilä jäävi, koska hänen sukulaisillan oli omistusta kyseisissä yhtiöissä tai niiden kumppaneissa.  Eduskunnan oikeusasiamies totesi myöhemmin, ettei Sipilä ollut esteellinen päättämään Terrafamen lisärahoituksesta.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksessa omistajaohjaus kytkettiin kuntaministeri Sirpa Paaterolle (sd.). Paateron erosta ilmoitettiin perjantaina. Taustalla monta päivää kestänyt vyyhti postikiistaan liittyen.