Marjanpoimijat: Yk­si­kään thai­maa­lai­nen ei jät­tä­nyt vii­su­mi­ano­mus­ta mar­jan­poi­min­taa varten

Pääkirjoitus: Hidas lu­pa­pro­ses­si voi olla ul­ko­mais­ten jät­ti-in­ves­toin­tien suurin este

Ylioppilaat: Katso tästä Lapin lu­kioi­den val­ko­la­kin saajat

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Val­ta­kun­nan­syyt­tä­jä STT:l­le: On Päivi Räsäsen kan­nal­ta oi­keu­den­mu­kais­ta, että poliisi katsoo nauhat ja asia sel­vi­te­tään kun­nol­la

Poliisi päätti aiemmin, että tv-puheista ei aloiteta esitutkintaa. Toiviaisen mukaan hän määräsi esitutkinnan kuitenkin aloitettavaksi kun kävi ilmi, että poliisi ei ollut katsonut nauhoja ennen päätöstään.

Helsinki
Raija Toiviainen haluaa oikoa väärinkäsityksiä, joita hänen mukaansa liittyy kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) tv-puheista tekeillä olevaan esitutkintaan.
Raija Toiviainen haluaa oikoa väärinkäsityksiä, joita hänen mukaansa liittyy kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) tv-puheista tekeillä olevaan esitutkintaan.
Kuva: Joel Maisalmi

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen haluaa lomaltaan oikoa väärinkäsityksiä, joita hänen mukaansa liittyy kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) tv-puheista tekeillä olevaan esitutkintaan. Toiviaisen mukaan hän määräsi esitutkinnan juuri siksi, että poliisi hankkii ja tutkii kyseiset nauhat, jotta hän syyttäjänä pystyy tekemään oikean ratkaisun. Toiviaisen mukaan poliisin on katsottava nauhat ja selvitettävä asia kunnolla.

– Se on Räsäsen kannalta oikeudenmukaista, että tässä toimitaan asianmukaisella tavalla, Toiviainen sanoi STT:lle keskiviikkona.

"Asianmukainen selvitys on tehtävä ennen kuin voin tehdä ratkaisun"

Toiviaisen mukaan kansalainen teki aikanaan rikosilmoituksen Räsäsen puheista Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa, ja hän toimitti siitä tutkintamääräyksen poliisiviranomaiselle kuten säännönmukaisesti tulee tehdä. Poliisi päätti tuolloin, ettei asiassa aloiteta esitutkintaa, koska sen mielestä asiassa ei ollut syytä epäillä Räsästä, VeitolaaMTV Oy:taMoskito Television Oy:ta tai ketään muutakaan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan tai osallisuudesta kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

– Myöhemmin selvisi, että poliisi oli lopettanut tutkinnan, vaikka ei ollut nähnyt kyseisiä nauhoja, Toiviainen sanoo.

Toiviaisen mukaan hän ei voi tehdä omaa ratkaisuaan pelkkien kuulopuheiden varassa, joten hän määräsi esitutkinnan, jotta poliisi hankkii nauhat ja katsoo ne.

– Asianmukainen selvitys on tehtävä ennen kuin voin tehdä ratkaisun, että antaako asia aihetta vai ei, ja esitutkinnassa sitä nyt selvitetään.

Toiviaisen mukaan kiihottaminen kansanryhmää vastaan on vakava rikosepäily ja siksi asia on täytynyt ohjata säännönmukaiseen menettelyyn ihan Räsäsen oman edun kannalta.

Räsänen on myös ihmetellyt, miksi valtakunnansyyttäjä teki hänen väitetyistä puheistaan tutkintamääräyksen poliisille tarkastamatta itse tv-ohjelmaa, josta rikosepäilyssä on kyse.

– Ei syyttäjä voi kuin poikkeuksellisissa tapauksissa lähteä tekemään esitutkintaa itse, Toiviainen vastaa.

Hänen mukaansa on kyse nauhoitetusta ohjelmasta, minkä vuoksi on tärkeää selvittää, mitä Räsänen on sanonut nimenomaan yleisölle näytetyssä ohjelmassa.

"Ohjelmaa ei saatu konkreettiseksi selvitykseksi asiassa"

Räsänen lähetti tiistaina STT:lle poliisin 3. maaliskuuta tekemän päätöksen siitä, ettei esitutkintaa aloiteta. Siitä käy ilmi, ettei poliisi ollut katsonut ohjelmaa, kun se teki päätöksen tutkinnan päättämisestä.

Tutkinnanjohtaja toteaa tutkinnan päätös -asiakirjassa, että ohjelmaa ei ole saatu konkreettiseksi selvitykseksi, joten selvitys siitä, mitä Räsänen on ohjelmassa lausunut, palautuu tutkinnanpyynnön tekijän kirjaamiin muistinvaraisiin sitaatteihin.

Asiakirjan mukaan tutkintapyynnön tekijä oli sitä mieltä, että Räsänen olisi tv-ohjelman jakson aikana puhunut homoseksuaalisuudesta psykoseksuaalisen kehityksen psykopatologisena häiriönä. Lisäksi tutkintapyynnön tekijä väitti, että Räsänen olisi väittänyt homoseksuaalisuudessa olevan kyse perversiosta.

MTV:n mukaan jaksossa ei kuitenkaan sanottu näin. Ohjelma on nykyisin taas nähtävissä MTV:n verkkosivuilla.

Tutkinnanjohtajana tuolloin toiminut rikostarkastaja Teemu Jokinen Helsingin poliisilaitokselta sanoo STT:lle, että hänen arvionsa mukaan tuolloin nauhan katsomiselle ei ollut tarvetta, vaan asia pystyttiin ratkaisemaan esitettyjen väitteiden perusteella muutoinkin.

Hänen mukaansa olisi tutkinnanjohtajan kannalta ollut epärelevanttia, että asiasta olisi ollut tallenne, kun rikoksen tunnusmerkistö ei hänen mukaansa täyttynyt.