siitepöly: Koivun sii­te­pö­ly vaivaa jo La­pis­sa­kin, mutta voi­mak­kain vaihe on vielä edessä

Val­ta­kun­nan­syyt­tä­jä määräsi kaksi uutta esi­tut­kin­taa kan­san­edus­ta­ja Päivi Räsäsen (kd.) pu­heis­ta

Päivi Räsäsen puheista on vireillä useita esitutkintoja. Tapauksissa selvitetään sitä, onko Räsänen loukannut tai halventanut puheillaan homoseksuaalien ihmisoikeuksia.

Valtakunnansyyttäjä on aloittanut kansanedustaja Päivi Räsäsen puheista jälleen esitutkinnan.
Valtakunnansyyttäjä on aloittanut kansanedustaja Päivi Räsäsen puheista jälleen esitutkinnan.
Kuva: Joel Maisalmi

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on määrännyt kaksi uutta esitutkintaa, jotka liittyvät kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) radio- ja tv-esiintymisiin.

Räsänen esiintyi 1. helmikuuta 2018 Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa, joka on esitetty MTV3-kanavalla sekä saman vuoden kesäkuussa tv-kanava Avalla.

Toinen esitutkinta liittyy toimittaja Ruben Stillerin toimittamaan radio-ohjelmaan "Mitä Jeesus ajattelisi homoista".

Radio-ohjelma on lähetetty viime vuoden joulukuussa ja ohjelma on kuunneltavissa edelleen Yle areenassa.

Molemmissa ohjelmissa Räsäsen kanssa on keskusteltu Raamatusta ja homoseksuaalisuudesta. Räsänen on usein kertonut pitävänsä homoseksuaalisuutta Raamatun vastaisena.

– Kohdallani ovat siis käynnistymässä kolmas ja neljäs rikostutkinta. Olen jo kahdesti ollut Pasilan poliisitalolla kuultavana ja nyt edessä on siis vielä ainakin kaksi kuulustelua. Tilanne on mielestäni käsittämätön ja täysin absurdi, Räsänen sanoo omassa tiedotteessaan torstaina.

Räsänen on ollut tapausten vuoksi poliisikuulusteluissa ja poliisi on tehnyt molempien ohjelmien osalta päätöksen, ettei niissä ole syytä käynnistää esitutkintaa eikä rikosta ole tapahtunut.

Valtakunnansyyttäjä on määrännyt esitutkinnan myös Räsäsen vuonna 2004 julkaistusta pamfletista "Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi", joka on julkaistu Luther-säätiön julkaisusarjassa.

Tästä tapauksesta tehdyssä poliisitutkinnassa todettiin, ettei pamfletista tarvitse tehdä rikostutkintaa, mutta valtakunnansyyttäjä määräsi kuitenkin esitutkinnan asiasta.

Valtakunnan syyttäjä selvittää sitä, onko Räsänen syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Tässä tapauksessa siis selvitetään sitä, onko Räsänen halventanut tai loukannut homoseksuaalisen ihmisarvoa.

"Näillä tutkintapyynnöillä sekä niiden pohjalta käynnistetyillä rikostutkinnoilla pyritään rajoittamaan sanan- ja uskonnonvapautta, luomaan kristityille itsesensuurin ilmapiiriä."
Päivi Räsänen
Kansanedustaja (kd.)