Kolumni: Tulva näytti am­mat­ti­lai­sil­le ja pai­kal­li­sil­le voi­man­sa

Elokuvat: Aki Kau­ris­mäen pal­kit­tu elokuva saa en­si­esi­tyk­sen­sä So­dan­ky­läs­sä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Vä­ki­val­tai­sik­si äi­ty­neet vas­ta­mie­len­osoi­tuk­set ra­vis­te­le­vat Ruotsia – sun­nun­tai­na luvassa uusia ää­ri­oi­keis­to­lai­sen po­lii­ti­kon mie­len­il­mauk­sia

Mellakointi jatkui Malmössä sunnuntain vastaisena yönä.

Malmö
Mellakoitsijat muun muassa polttivat liikenteessä olleen bussin Ruotsin Malmössä.
Mellakoitsijat muun muassa polttivat liikenteessä olleen bussin Ruotsin Malmössä.
Kuva: Johan Nilsson

Väkivaltaisuudet ovat ravistelleet useita ruotsalaisia kaupunkeja viime päivinä.

Lauantaina mellakointi alkoi, kun Malmön laitamille kokoontui ihmisiä vastustamaan tanskalaisen äärioikeistolaisen Rasmus Paludanin mielenilmausta. Kyseessä oli jo kolmas peräkkäinen päivä, kun mielenosoitukset yltyvät mellakoiksi Paludanin tapahtumien yhteydessä.

Nyt Paludan kirjoittaa puolueensa verkkosivuilla, että hän aikoo osoittaa mieltään Linköpingissä keskipäivällä ja Norrköpingissä iltapäivällä.

Kaupunkeihin suunnitellut mielenosoitukset peruttiin puhjenneiden väkivaltaisten mellakoiden vuoksi, eikä poliisi ole antanut lupaa uusille mielenosoituksille.

– Emme tarvitse lupaa, sillä poliisi ei suojele mielenosoituksia, vaikka niillä olisikin lupa, kirjoittaa Paludan.

Paluden on saanut luvan aiempiin mielenosoituksiin.

Tanskalaista Stram Kurs -puoluetta johtavan Paludanin tapoihin kuuluu polttaa Koraanin kopioita julkisilla paikoilla ja yleensä alueilla, joilla asuu paljon muslimeja.

Kaupunkiliikenteen bussiin heitettiin palava esine

Ruotsissa lauantainen mellakointi jatkui Malmössä pitkälle sunnuntain vastaiseen yöhön. Poliiseja heitettiin kivillä ja polttopulloilla, ja lisäksi kaupunkiliikenteen bussi sytytettiin tuleen heittämällä sisälle palava esine.

Yhtiön edustaja kertoi SVT:lle, että kuljettaja oli yrittänyt sammuttaa paloa, mutta ei ollut onnistunut, joten matkustajat oli evakuoitava. Kukaan ei yhtiön mukaan loukkaantunut, mutta ihmisten sanotaan olevan säikähtäneitä.

Puolenyön jälkeen kaupungissa oli useita tuhopolttoja, kun roskakatoksia, roska-astioita ja autoja sytytettiin tuleen.

Puoli kolmen aikaan yöllä paikallista aikaa poliisi ilmoitti tilanteen olevan edelleen kaoottinen. Muutamaa tuntia myöhemmin poliisi tiedotti, että alueella liikkuu edelleen naamioituneita ihmisiä, jotka sytyttävät roska-astioita tuleen.

Sunnuntaiaamuna poliisin tiedottaja Kim Hild kertoi, että mellakoissa ei ollut loukkaantunut ihmisiä. Myöskään pidätyksiä ei ollut tehty.

Mellakointia jo monta päivää

Lauantaina Paludanin oli tarkoitus järjestää tapahtuma Landskronassa, mutta muutamaa tuntia ennen tapahtuman alkua poliisi ilmoitti, että tapahtuma on siirretty Malmön laitamille.

Mellakointia oli lauantaina sekä Landskronassa että Malmössä.

Torstaina mellakoitiin Linköpingissä ja Norrköpingissä, perjantaina Tukholmassa ja Örebrossa. Örebrossa 12 poliisia loukkaantui ja useita poliisiautoja sytytettiin tuleen. Myös torstaina poliiseja loukkaantui.

Useita ihmisiä epäillään rikoksista mellakoinnin yhteydessä.