Väis­tö­ti­lois­sa ainakin vuoden verran – Tornion kau­pun­gin­ta­lo siirtyi Lappian ti­loi­hin.

-
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Tornion kaupungintalon remontti alkoi toukokuussa. Kaupungintalossa asioivien pitää nyt suunnata väistötiloihin Lappian rakennusten suuntaan.

Millaisilla asioilla kaupunkilaiset sitten kaupungintalolla vierailevat? He käyvät ainakin asiakaspalvelupiste Kompassissa, joka sijaitsee nyt Lappian Sähkötalon alimmassa kerroksessa sekä esimerkiksi rakennusvalvonnassa, talousosastolla ja kaupungin kansliassa.

Kaupungintalon remontin suunnittelu aloitettiin toissa vuoden joulukuussa, jolloin hankittiin arkkitehti.

– Rakennesuunnittelijat, sähkösuunnittelijat ja LVI-suunnittelijat ovat tehneet koko vuoden töitä, kertoo Tornion kaupungin kiinteistöpäällikkö Maija Koskenranta.

Remontin aikana henkilöstö tekee töitä väistötiloissa Sähkötalon lisäksi Lappian asuntolarakennuksessa. Tosin poikkeuskevään aikana osa työntekijöistä on tehnyt etätöitä kotona.

Väistötilojen suunnitteleminen aloitettiin jo viime syyskuussa. Vaihtoehtoja kaupungintalon henkilöstön sijoittamiseksi oli neljä erilaista.

– Piti miettiä, miten kaikki ihmiset saadaan mahtumaan, Koskenranta kertaa.

Tyhjillään oleva Sähkötalo oli kuitenkin ensimmäisenä mielessä evakkorakennukseksi. Kun huomattiin, etteivät kaikki mahdu tiloihin, sai Lappia raivattua kaupungille tilaa asuntolarakennuksesta.

Koskenranta kertoo, että väistötilat saatiin käyttökelpoisiksi hyvin pienillä muutostoimilla. Vanhat luokkahuoneet toimivat useamman työntekijän avokonttoreina. Vain pariin paikkaan rakennettiin väliseiniä.

– Lappian tilat olivat helposti käyttöönotettavissa, koska esimerkiksi tietoverkot olivat rakennuksessa valmiina, Maija Koskenranta toteaa.

Tornion kaupungin hallintopäällikkö Outi Kääriäinen kertoo, että henkilökunnan näkökulmasta muutto väistötiloihin sujui jouhevasti.

– Mitään ei särkynyt eikä mennyt hukkaan. Ei tarvinnut kuin pakata ja purkaa omat tavarat ja ryhtyä hommiin, Kääriäinen kuvailee hyvin sujunutta muuttoa.

Korona-aika muutti niin kaupungin henkilökunnan työskentelyä kuin tekemise tapoja myös kaupungin päätöksenteossa. Kääriäinen kertoo, että Torniossa kaupunginhallitus on kokoontunut hybridimallin mukaisesti, jossa osa päättäjistä on ollut kokouksessa mukana etäyhteydellä, osa kasvotusten Aineen taidemuseolla.

Valtuusto on alkanut kokoontua livenä kesäkuusta lähtien. Nyt kun kaupungintalo on remontissa, valtuusto on kokoontunut Lappian Yritystalossa.

– Tila soveltuu sadalle hengelle, ja siellä saadaan valtuutetut istumaan väljästi joka toiselle paikalle, Kääriäinen kertoo.

Kääriäinen kertoo, että toimielimien kokoukset väistötiloissa sekä etänä ovat sujuneet hyvin, eikä ongelmista ole raportoitu.

– Ehkä yhteinen näkymätön vihollinen tekee sen, että kaikki ovat olleet hyvin joustavia ja opiskelleet uusien sähköisten sovellusten käyttöä, Kääriäinen kiittelee.

Kaupungintalo on evakossa vielä ainakin vuoden verran. Urakoiden pitäisi olla valmiita ensi heinäkuussa.

– Ikkunat uusitaan, kaupungintaloon tulee uusi talotekniikka eli sähköt ja ilmanvaihto. Jotta ne saadaan uusittua, pitää purkaa seiniä ja alakattoa. Siellä on nyt erittäin hieno ja ilmava avokonttori, Koskenranta nauraa.

Tornion kaupungintalo ei ole suojeltu rakennus, mutta silti rakennusvalvonta kysyi museoviraston mielipidettä remonttisuunnitelmista.

Ulos päin talo ei juuri muutu kuin ikkunoiden osalta. Talon pohjapiirustusta ei aleta paljoa muuttaa.

– Toimistot säilyvät, mutta tilat tiivistyvät hieman. Valtuustosali säilyy entisellä paikalla, samoin ravintola.

Avokonttoriratkaisujakin pohdittiin, mutta niistä luovuttiin.

– Tulimme siihen tulokseen, ettei kaupungin työntekoon sovi avokonttorit, koska talossa käy asiakkaita.