Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 9. päivän luukku tästä

Kulttuuri: Nyt se on varmaa – teat­te­rin toi­min­ta jatkuu Kemissä

Kolumni
Tilaajille

Vai­keus­ker­roin al-Ho­lin lei­ril­lä olevien ko­tiut­ta­mi­ses­sa kasvoi – ira­ni­lais­ken­raa­lin surma kuu­men­si ti­lan­teen koko Lä­hi-idäs­sä

Yhdysvaltojen ja Iranin välisen kiistan leimahtaminen voi vaikeuttaa myös al-Holin leirillä olevien suomalaislasten kotiuttamista. Viranomaiset joutuvat arvioimaan, onko kotiutusmatka vaarallisempi vaihtoehto kuin leirissä pysytteleminen, pohtii Lännen Median uutispäällikkö Jussi Orell.

Kierrokset keskustelussa Syyrian al-Holin leirillä olevien suomalaislasten kotiuttamisesta ovat laskeneet sen jälkeen, kun ulkoministeriö joulun alla tiedotti kotiuttaneensa kaksi orpolasta. Pitkään odotetussa hallituksen linjauksessa muotoillaan, että Suomi pyrkii kotiuttamaan kaikki leirillä olevat lapset. Jos lapsen etu vaatii, myös äiti voidaan tuoda Suomeen, vaikka velvollisuutta aikuisten avustamiseen ei muuten ole.

Käytännössä ainakin osa äideistä kotiutetaan, sillä leiriä hallinnoivat kurdit eivät ole olleet valmiita laskemaan lapsia leiriltä ilman äitejään.

Viranomaisten on muodostettava kanta myös siihen, mitä tehdään tapauksissa, joissa alaikäisenä kriisialueelle viety lapsi on tullut täysi-ikäiseksi matkan aikana.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.