Kolumni: Tulva näytti am­mat­ti­lai­sil­le ja pai­kal­li­sil­le voi­man­sa

Elokuvat: Aki Kau­ris­mäen pal­kit­tu elokuva saa en­si­esi­tyk­sen­sä So­dan­ky­läs­sä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Vaa­li­tu­los johti mel­la­koin­tiin Kir­gi­sias­sa – mie­len­osoit­ta­jat va­paut­ti­vat van­gi­tun ex-pre­si­den­tin ja sy­tyt­ti­vät hal­lin­to­ra­ken­nuk­sia tuleen

Kirgisian sisäministeriö on ilmoittanut siirtyneensä oppositiopoliitikon komentoon.

Mielenosoittajia Kirgisian pääkaupungissa Bishkekissä tiistaina. Heidän mukaansa viikonlopun vaalitulosta oli peukaloitu.
Mielenosoittajia Kirgisian pääkaupungissa Bishkekissä tiistaina. Heidän mukaansa viikonlopun vaalitulosta oli peukaloitu.
Kuva: IGOR KOVALENKO

Kirgisiassa viikonloppuna vaalit hävinneen opposition edustajat ovat ilmoittaneet ottaneensa vallan Kirgisiassa. Opposition mukaan he keskustelevat parhaillaan väliaikaishallituksen kokoonpanosta.

Parlamenttivaalien tuloksesta raivostuneet mielenosoittajat tunkeutuivat tiistaina aamulla hallintorakennuksiin ja turvallisuuspalvelun pääkonttoriin Kirgisian pääkaupungissa Bishkekissä. Paikallisen median mukaan mielenosoittajat ovat vapauttaneet vangitun ex-presidentin Almazbek Atambayevin.

Vielä ei ole selvää, onko Atambayevillä rooli opposition väliaikaishallinnossa. Mediatietojen mukaan myös muita vangittuina olleita Atambayevin hallintoon kuuluneita henkilöitä on vapautettu.

Maassa on osoitettu mieltä sunnuntaisista vaaleista saakka. Tuolloin kaksi valtapuoluetta otti murskavoiton. Toinen puolueista on presidentti Sooronbai Jeenbekovin liittolainen. Vaalitarkkailijoiden mukaan vaaleihin liittyi epäselvyyksiä kuten äänten ostamista.

Poliisi hajotti mielenosoituksen maanantaina illalla. Levottomuudet alkoivat uudelleen tiistaina, kun mielenosoittajat tunkeutuivat parlamenttiin. Rakennus syttyi tuleen, mutta saatiin nopeasti sammutettua.

Tämän jälkeen mielenosoittajat tunkeutuivat turvallisuuspalvelun tiloihin ja vapauttivat Atambayevin. Hänet on aiemmin tänä vuonna tuomittu pitkään vankeuteen korruptiosta sen jälkeen, kun hän ajautui riitoihin seuraajansa Jeenbekovin kanssa.

Myös useita kuvernöörejä eronnut

Mielenosoittajat vaativat vaalituloksen mitätöintiä, ja Kirgisian keskusvaalilautakunta sanoi tiistaina harkitsevansa vaatimusta. Myös presidentti Jeenbekov on sanonut, etteivät viranomaiset sulje pois uusintavaalin mahdollisuutta. Hän on kuitenkin syyttänyt mielenosoittajien toimia laittomaksi vallankaappaukseksi.

Oppositioryhmät ovat ottaneet haltuunsa useita hallintorakennuksia ja nimittäneet uuden kansallisen turvallisuuden johtajan, yleisen syyttäjän ja Bishkekin pormestarin, joskin on epäselvää, paljonko valtaa heillä todellisuudessa on.

Usean provinssin kuvernöörit ovat eronneet. Kirgisian sisäministeriö puolestaan on tiedottanut, että oppositiopoliitikko ja entinen turvallisuuspalvelun työntekijä Kursan Asanov on noussut virkaatekeväksi sisäministeriksi.

Ministeriön tiedottajan mukaan poliisia on määrätty varmistamaan kansalaisten turvallisuus ja estämään levottomuudet ja ryöstely mielenosoitusten yhteydessä. Hänen mukaansa sisäministeri Kashkar Junushailyev ei ole näyttäytynyt tänään töissä.

Pitkä historia kapinoinnista

Mielenosoituksia on ollut myös useissa muissa maan kaupungeissa. Suurin osa niistä on hallituksen vastaisia, mutta Jeenbekovin tukijat ovat kokoontuneet eteläisessä Oshin kaupungissa presidentin veljen Asyibek Jeenbekovin johdolla vaatimaan yhtenäisyyttä ja järjestystä.

Mielenosoituksissa on tähän mennessä kuollut ainakin yksi ja loukkaantunut 590 ihmistä. Presidentti Jeenbekov sanoo kieltäneensä poliisia ja sotilaita avaamasta tulta mielenosoittajia kohti.

Keski-Aasiassa sijaitseva Kirgisia itsenäistyi Neuvostoliiton hajottua. Noin kuuden ja puolen miljoonan asukkaan maa on Venäjän läheinen liittolainen ja sillä on pitkä historia räjähdysherkästä poliittisesta kulttuurista. Viimeisen 15 vuoten aikana kaksi maan presidenttiä on kaatunut kapinan seurauksena.