Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 6. päivän luukku tästä

Tähtijuttu: De­mo­met­sät kas­va­vat kai­vat­tua tietoa – Ro­va­nie­mel­le pe­rus­tet­tu­ja alueita aiotaan tutkia seu­raa­vat sata vuotta

Itsenäisyyspäivä: Suomi juhlii tänään 105-vuo­tis­ta it­se­näi­syyt­tään – Lapin Kansa seuraa juhlia paikan päällä

Mainos: Lapin Kansan joulutarjous: Lapin Kansa Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Vaa­leis­sa rat­kais­taan fik­su­jen han­kin­to­jen suunta

Uudet kuntapäättäjät ovat paljon vartijoita. Kuntalaisia kiinnostavat paitsi hoivapalveluihin ja opetukseen liittyvät kysymykset myös talous ja työpaikat. Paras tapa varmistaa toimivat palvelut ja järkevä talous on tehdä töitä sen eteen, että alueella on yrityksiä ja työpaikkoja.

Kunnat luovuttavat päätösvaltaa muualle monessa. Yhdellä alueella, joka on elintärkeä yritysten ja työpaikkojen kannalta, kunnilla on yhä vahva autonomia: tuote- ja palveluhankinnat. Suomessa tehdään vuosittain noin 35 miljardin edestä julkisia hankintoja. Pieninkin kunta ostaa laajan joukon tuotteita ja palveluita, kouluruoasta it-palveluihin. Siksi ei ole yhdentekevää, miten hankinnat suunnataan.

Finnish Consulting Groupin tutkimuksen mukaan noin 60 prosenttia kuntapäättäjistä haluaa suosia lähellä toimivia yrityksiä ja sellaisia, jotka työllistävät Suomessa. Silti hankintojen arjessa ainoaksi ratkaisevaksi tekijäksi nousee halvin hinta, mikä usein tarkoittaa, että työ tehdään Suomen ulkopuolella.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.