Uu­tis­koos­te per­jan­tail­ta: Tanska sulkee ra­jan­sa, Nor­we­gian pulassa ja Yh­dys­val­lat hä­tä­ti­laan – Ro­va­nie­mi kovensi tor­jun­ta­toi­mia sul­ke­mal­la lai­tok­sia, isoja ta­pah­tu­mia pe­ru­taan Lapista

Tiivistelmä tärkeimmistä korona-uutisista perjantaina.

21.34. Yhdysvaltoihin hätätila

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump julisti maahan kansallisen poikkeustilan koronaviruksen takia. Poikkeustilan myötä epidemian torjumiseksi on luvassa 50 miljardia dollaria, mikä vastaa 45 miljardia euroa. Yhdysvallat on jo pysäyttänyt matkustamisen Euroopasta, joka on maailman terveysjärjestön WHO:nkin mukaan maailman pahin koronaviruksen epidemia-alue.

20.28 Tanska sulkee rajansa

Tanska on ensimmäinen pohjoismaa, joka sulkee rajansa pandemian vuoksi. Rajoitus alkaa keskipäivällä lauantaina. Tanskan hallitus kaavailee pitävänsä rajat kiinni kuukauden, huhtikuun 13. päivään. Aiheesta lisää tässä uutisessa.

19.41 Yhdysvaltoihin julistetaan hätätila?

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump järjestää perjantaina illalla Suomen aikaa tiedotustilaisuuden. Uutistoimisto Bloombergin mukaan hän aikoo julistaa maahan kansallisen hätätilan. Hätätilajulistus antaisi osavaltioille ja kaupungeille lisää resursseja virukseen vastaiseen torjuntaan.

18.36 Helsinki peruttaa yli 100 hengen yleisötilaisuudet

Helsingin kaupunki on päättänyt peruuttaa yli 100 hengen sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet toistaiseksi. Lisäksi kirjastojen, kulttuurikeskusten sekä liikunta- ja nuorisopalvelujen itse järjestämät harrastusryhmät, kurssit ja ohjattu vapaa-ajan toiminta perutaan tai siirretään myöhempään ajankohtaan. Kaupungin uimahallit tullaan sulkemaan toistaiseksi lauantaista 14.3. alkaen. Helsingin kaupungin kirjastot, liikuntapaikat, nuorisotalot, museot, ulkoilualueet ja Rastilan leirintäalue pidetään auki normaalisti.  Kaupunki etsii keinoja tuottaa vapaa-ajan palveluja digitaalisesti.

18.29 WHO: Eurooppa on nyt koronaviruspandemian keskus

Eurooppa on nyt koronaviruspandemian keskus, linjaa Maailman terveysjärjestö WHO. WHO:n johtajan Tedros Adhanom Ghebreyesusin mukaan Euroopassa raportoidaan nyt päivittäin enemmän tapauksia kuin Kiinassa epidemian ollessa alueella pahimmillaan.

WHO-johtaja painotti virtuaalisessa tiedotustilaisuudessa sekä kansalaisten että terveysviranomaisten valistuksen tärkeyttä. Hän toisti ohjeet muun muassa käsienpesusta, matkustamisen välttämisen tärkeydestä ja kansallisten terveysviranomaisten ohjeiden noudattamisesta.

18.20 Perumiset iskevät tapahtumajärjestäjiin

Koronaviruksen aiheuttamat tapahtumien perumiset ovat kova isku tapahtumajärjestäjille. Torniolainen EventWorks menettää vajaan kolmen kuukauden aikana 800 000 euron tulot.  Samanlainen tilanne on kaikilla Suomen 80 tapahtumajärjestäjällä. Yhtiön toimitusjohtaja Markku Köngäs arvioi etukäteen, että EventWorks selviytyy puolentoista kuukauden tapahtumakiellosta, mutta kaksi ja puoli kuukautta on jo pitkä aika.

18.01 RoPS lomauttaa kaikki työntekijänsä

Rovaniemen Palloseura aloitti toiminnan alasajon heti perjantaina, kun Veikkausliigan aloitus siirrettiin huhtikuulta koronaviruksen myötä kesäkuun alkuun. Kaikki työntekijät on lomautettu toistaiseksi. Lisätietoa RoPSin tilanteesta tässä uutisessa.

17.54 Venäjällä vasta 38 koronavirustartuntaa

Venäjä kertoi maasta löydetyn perjantai-iltapäivään mennessä ainoastaan 38 koronatartuntaa. Yli puolet tapauksista on testattu Moskovassa. Suomen lähialueilla tapauksia raportoidaan olevan alle kymmenen. Lisätietoa aiheesta tässä uutisessa: Venäjä hakee ko­ro­na­vi­ruk­ses­ta geo­po­liit­tis­ta hyötyä – maan vi­ral­li­set tar­tun­ta­lu­vut ovat hät­käh­dyt­tä­vän pienet

17.37 Na­pa­pii­rin hiihto ja Jät­kän­kynt­ti­lä Ski Ma­rat­hon pe­rut­tiin

Lapin tapahtumien peruutusuutiset jatkuvat. Toimituksen tietoon tulleita peruutuksia on koottu juttuun tänne.

17.33 Lentoyhtiö Norwegian tarvitsee pikaista apua selvitäkseen

Lentoyhtiö Norwegian tarvitsee pikaisia toimia selvitäkseen koronaviruksen aiheuttamasta kriisistä.

– Mielestämme Norjan hallituksen toimet alentaa maksuista aiheutuvaa takkaa ilmailualalla ovat erittäin hyviä. Valitettavasti tämä ei riitä, sillä olemme erittäin vaativassa tilanteessa. Tarvitsemme välittömiä ja konkreettisia toimia, jotka vahvistavat maksuvalmiutta merkittävästi lyhyellä aikavälillä. Samalla on ratkaisevaa, että Norjan hallitus työskentelee kakkosvaiheen ratkaisujen löytämiseksi. Pyydämme, että nämä ratkaisut löytyvät pikaisesti, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

17.29 Myös TUI peruu matkojaan

Matkanjärjestäjä TUI Finland peruu kaikki lomamatkansa 3. huhtikuusta asti eli seuraavan kolmen viikon ajalta.

16.27 Jääkiekon SM-liigan kausi päättyy

SM-liigan pudotuspelejä ei pelata tänä vuonna. Kausi on ohi, tiedotti liigahallitus. Suomen mestaruutta ei tänä vuonna jaeta.

16.26 Kela voi ruuhkautua

Kela pyytää asiakkaitaan hoitamaan Kela-asiansa verkossa, jos se vain on mahdollista. Palvelupisteissä asiointia kannattaa välttää, jos asiointi muita palvelukanavia käyttämällä on mahdollista. Hakemusten käsittely voi ruuhkautua epidemiatilanteessa. Tällöin Kela voi päättää, että käytettävissä olevat resurssit suunnataan välittömästi toimeentuloa turvaaviin etuuksiin.

16.19 Peliautomaatit ja pelisalit kiinni

Veikkaus sulkee koronaviruksen vuoksi kaikki pelipaikkansa ja peliautomaattinsa. Hajasijoitetut automaatit sulkeutuvat perjantain päätteeksi, samoin Feel Vegasit ja Pelaamot. Niitä ei lauantaista alkaen siis avata. Yhtiöllä on Lapissa Pelaamot Torniossa, Kemissä ja Rovaniemellä. Lisäksi Rovaniemellä on Feel Vegas.

16.05 Työeläkelaitosten vakavaraisuus uhkaa heiketä

Finanssivalvonnan arvion mukaan finanssimarkkinoilla vallitsevat sellaiset poikkeukselliset olosuhteet, joiden vuoksi työeläkelaitosten keskimääräinen vakavaraisuus uhkaa heiketä nopeasti ja merkittävästi.

15.49 SAKK sulkee ovensa lähes kuukaudeksi

Saamelaisalueen koulutuskeskus siirtyy etäopetukseen ja pääosin etätyöskentelyyn maanantaista alkaen. Tilanne jatkuu näin 9.4.2020 asti. Lisätietoa tässä uutisessa.

15.40 Aluehallintovirasto kieltää yli 500 hengen yleisötilaisuudet kuukaudeksi

Yli 500 hengen yleisötilaisuudet sekä sisä- että ulkotiloissa kielletään. Määräykset koskevat kaikkia Manner-Suomen kuntia ja ovat voimassa tartuntatautilain mukaisesti yhden kuukauden eli 12.4.2020 klo 24 asti. Määräys astuu voimaan välittömästi.

15.39 Yliopistojen pääsykokeet pyritään järjestämään normaalisti

Suomen yliopistojen rehtorit ovat perjantaina keskustelleet yhdessä vuoden 2020 opiskelijavalintojen järjestämisestä. Tällä hetkellä valintakokeet pyritään järjestämään suunnitellussa aikataulussa.

15.24 RoPS ja Veikkausliiga aloittavat kautensa vasta kesällä.

Veikkausliigan hallitus on päättänyt siirtää kauden aloituksen myöhäisempään ajankohtaan. Veikkausliiga 2020 on päätetty käynnistää kesäkuussa, kun koronaviruksen estotoimenpiteet eivät enää ole voimassa. Kausi pelataan tiiviisti, ja tarvittaessa kautta voidaan pidentää marraskuussa.

RoPSin pelien piti alkaa 11.4.

https://www.lapinkansa.fi/veikkausliigan-alku-siirtyy-kesakuulle/705324


15.22 Tsekki sulkee rajansa

Tsekki sulkee rajansa ja estää lähes kaiken matkustamisen maahan ja sieltä pois koronaviruksen hallitsemiseksi.

Koronaviruksen on saanut Tsekissä ainakin 117 ihmistä, yksikään ei ole toistaiseksi kuollut.

Lue lisää:

https://www.lapinkansa.fi/tsekki-sulkee-rajansa-euroopan-virusshokki-saa-aar/705240


14.25 Nokian Ruskon-toimipaikalla Oulussa kaksi varmistettua ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa – yhtiö suosittelee siirtymistä etätöihin

Ainakin kahdella verkkojätti Nokian Oulun Ruskon toimipaikalla työskentelevällä henkilöllä on sanomalehti Kalevan tietojen mukaan todettu koronavirustartunta.

Toinen henkilöistä oli ohjeistettu kotikaranteeniin maanantaina. Hän oli matkaillut koronaviruksen riskialueella. Tartunta varmistui myöhemmin.

Ne alueet Nokian Ruskon tiloissa, joissa altistus on tapahtunut ovat tiedossa ja altistusriskissä olleet on myös määrätty karanteeniin kotiin.

Tiloja on siivottu tehostetusti tilanteen selvittyä.

Nokia suosittelee sanomalehti Kalevan tietojen mukaan nyt kaikkia Suomessa työskenteleviä tekemään mahdollisuuksien mukaan etätöitä seuraavat kaksi viikkoa tartuntojen leviämisen estämiseksi ja hidastamiseksi. Myös henkilökohtaisia tapaamisia kehotetaan välttämään.

14.18 Espanja ohitti Saksan

Keski-Euroopassa Saksassa ja Ranskassa oli pitkään eniten koronavirustartuntoja Italian jälkeen, mutta Espanja on ohittanut ne.

Espanjassa oli todettu perjantaina noin 3 800 tartuntaa, kun Ranskassa ja Saksassa niitä oli noin 2 800 kummassakin maassa.

Viruksen aiheuttamasta covid-19-taudista on Ranskassa ja Saksassa parantunut vasta muutama kymmenen ihmistä, kun Espanjassa parantuneiden määrä lähentelee pariasataa.

Lue lisää:

https://www.lapinkansa.fi/saksalainen-ensihoitolaakari-michael-kratzer-sinni/704971

13.40 Ro­va­nie­mellä rajuja toimenpiteitä : uimahalli, Lappi-Areena ja Santasport suljetaan, teatterin esitykset perutaan maaliskuuksi

Rovaniemen kaupunki on päättänyt sulkea uimahalli Vesihiiden perjantaista lähtien toistaiseksi koronaviruksen vuoksi. Kaupunki suosittelee myös konserniyhteisöjä sulkemaan omat liikuntapaikkansa, jotka ovat ulkopuolisen liikunta- ja harrastustoiminnan käytössä.

Rovaniemen teatterin esitykset perutaan maaliskuun loppuun saakka.

Lue lisää:

https://www.lapinkansa.fi/rovaniemi-paatti-rajuista-toimenpiteista-uimahalli/704691

13.45 Lapin erämessut perutaan, peruuntuneiden tapahtumien lista on pitkä

Yksi Lapin suurimpia tapahtumia, Lapin Erämessut on peruutettu koronaviruksen takia.

Erämessuilla on ollut yleensä yli 20 000 vierailijaa ja miltei 200 näytteilleasettajaa.

Messut piti järjestää Lappi Areenalla, Rovaniemellä. Messujen järjestämistä myöhempänä ajankohtana tänä vuonna selvitetään.

Lue listamme muista peruutetuista tapahtumista Lapissa:

https://www.lapinkansa.fi/korona-sulkee-yleisotapahtumia-ainakin-nama-lapin/704345

12.37 THL:n pääjohtajan oireet huolestuttivat tiedotustilaisuudessa

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta näytti aamun tiedotustilaisuudessa hiukan kalvakalta ja siltä kuin hänellä olisi ollut hiki pinnassa. Tilaisuus lähetettiin suorana ja osa kotikatsomoidenkin väestä oli ihmetellyt, onko pääjohtaja sairas.

– Olen hiukan hikinen, mutta ei, minulla ei ole koronaa, hän kertoi ja otti käteensä nenäliinan niistääkseen.

Lännen Media kysyi Tervahaudalta, montako pulloa hänellä on käsidesiä kotona.

– Ei ainuttakaan, mutta käsisaippuoita riittää. Luotan niihin ja ne tehoavat paremmin.

Lue lisää:

https://www.lapinkansa.fi/thln-paajohtajan-oireet-herattivat-hammennysta-ei/704615

12.23 Torniossa ei koulussa kieltoja ulkomailla olleille

Tornion kouluissa ei kieltoa ulkomailla vierailleille ei aiota toistaiseksi ottaa käyttöön.

Tilanne kuitenkin elää koko ajan ja ohjeistuksia seurataan.

Ulkomailta Tornioon saapuvat oppilaat ja opettajat saavat tulla kouluun, jos he ovat oireettomia. Yksi ulkomailta saapunut oppilas on jäänyt kotiin oireilun takia, mutta hänen tilastaan ei ole tällä hetkellä tarkempia tietoja.

12.12. Reaalikoetta aikaistetaan

Ylioppilastutkintolautakunta on yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa päättänyt aikaistaa kevään 2020 kolmannelle tutkintoviikolle sijoitetut reaaliaineiden koepäivät niin, että reaaliaineiden kokeet kirjoitetaan jo toisella tutkintoviikolla tiistaina 17.3. ja torstaina 19.3.

Menettelyllä pyritään turvaamaan tutkinnon järjestäminen, jotta mahdollisimman moni kokelas saa tutkinnon suoritettua koronavirustilanteen laajetessa.

12.09 Etelä-Koreassa järeitä keinoja

Eri puolilla maailmaa on ryhdytty toimenpiteisiin koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. Maailmanlaajuisesti yli 135 000 ihmistä on saanut koronatartunnan maailmanlaajuisesti ja lähes 5 000 on kuollut.

Italiassa koronavirus on vaatinut jo yli tuhat uhria. Tartuntojen lukumäärä oli torstaina yli 15 100. Liikkuminen koko maassa on rajoitettua, ja koulut, yliopistot sekä suurin osa palveluista on suljettu.

Ranskassa kaikki päiväkodit, koulut ja yliopistot suljetaan maanantaista alkaen. Turkissa vahvistettiin torstaina vasta toinen koronatapaus, mutta maa aikoo sulkea kaikki koulut viikon ajaksi ja yliopistot kolmen viikon ajaksi ensi maanantaista lähtien. Urheilutapahtumat järjestetään ilman yleisöä huhtikuun loppuun saakka.

Espanja aikoo asettaa neljä kaupunkia karanteeniin.

Itävalta evää Italiasta saapuvien maahan pääsyn. Sisätiloissa järjestettävät, yli sadan hengen tapahtumat on peruttu, ja koulut suljetaan ensi viikosta lähtien huhtikuun loppuun asti. Myös Tsekki on päättänyt sulkea koulut ja yliopistot.

Ukrainassa isoja tapahtumia on rajoitettu ja pääkaupunki Kiovassa koulut ja yliopistot on suljettu.

Lue lisää tilanteesta maailmalla:

https://www.lapinkansa.fi/etela-korea-kayttaa-kansalaistensa-henkilokohtaisi/704554

11.00 Rovaniemen kouluissa ulkomailta palanneet oppilaat lähetetään kotiin

Rovaniemi suosittelee kaikkia ulkomailta palaavia oppilaita ja henkilökunnan jäseniä jäämään kotiin kahdeksi viikoksi matkansa jälkeen. Kaupungin tiedotteen mukaan linjaus koskee myös niitä, jotka ovat jo ehtineet matkansa jälkeen olla koulussa tai töissä.

Linjaus on voimassa kaikissa kaupungin kouluissa.

10.44 Haaparannan suljettu koulu avattiin, Näätsaaren koulu yhä kiinni

Haaparannan Tornedalsskolan on tänään perjantaina taas auki normaalisti. Kielikoulun yläluokkien oppilaat jäivät torstaina kotiin, koska yhdellä Haaparannan lukion opettajalla todettiin myöhään keskiviikkoiltana koronavirus. Tornedalsskolanin yläluokat käyvät koulua samoissa tiloissa lukiolaisten kanssa.

Torniossa torstaina suljettu Näätsaaren koulu pidetään sen sijaan perjantaina kiinni. Yhteen koulun opettajista liittyy koronavirusepäily. Tietoa siitä, onko kyseessä tartunta vai ei, odotetaan viimeistään huomenna lauantaina.

Lue lisää tästä:

https://www.lapinkansa.fi/haaparannan-tornedalsskolan-avattiin-perjantaina-t/704316

10.00 THL:n tiedotustilaisuus

-On mahdollista, että 35 prosenttia suomalaisista tulee sairastamaan korona-influenssan. Heistä erittäin suuri osa hyvin lievänä.

-Tällä hetkellä on 155 tartuntaa

-Kotivara kannattaa olla, hamstraamiselle ei ole tarvetta.

- Yksi sairastunut levittää keskimäärin 2,3 ihmiseen tartuntaa. Sitä lukua yritetään nyt saada alaspäin.

-Korona aiheuttaa valtaosalle lievän taudin. Hoitoon ei kannata hakeutua jos oireet ovat lievät. Jos kaikki lieväoireiset hakautuvat hoitoon ja testeihin vakavasti sairaat vaarantuvat.

-Kaikki perussairaudet eivät ole riskitekijä. Niitä jotka ovat riskiryhmiä pitää suojella: yli 70-vuotiaat, sairaalapotilaat. Älä mene tapaamaan ikäihmisiä

-Ulkomaanmatkoja ei missään nimessä suositella

-Etätöitä lisättävä, matkoja vältettävä, sairaita lapsia ei päivähoitoon, ulkona liikkuminen ei ole kiellettyä, etäisyys muihin kannattaa pitää.Kaupassa voi käydä, isoissa ostoskeskuksissa ei kannata viettää aikaa.

-Jos lähikontakteja ei vältetä, tartunnat kasvavat eksponentiaalisesti. Sillloin terveydenhuolto voi ylikuormittua. Epidemia voi varotoimista johtuen kestää kauemmin, mutta se ei kuormita niin paljon.

-Viikonlopun aikana nähdään onko saavutettu muut Pohjoismaat. Tällä hetkellä näin ei ole.

-Koska epidemioita on niin monessa maassa, tartunnan riski on olemassa missäa tahansa maassa, jaoittelu maittain ei ole enää mielekästä.

-Suomessa ollaan tällä hetkellä lähellä epidemiakynnystä. Tapausmäärissä ollaan lähdetty kasvuun ja ollaan viikko jäljessä Ruotsia ja Norjaa.

-Tartuntojen leviämistä on hidastettava riskiryhmien takia. On ollut huolestuttavaa, että HUS:issa on ollut tartuntoja. Tilanne näyttää kuitenkin olevan hallinnassa. Terveydenhuoltohenkilökunnan suojeleminen on nyt tärkeätä.

Lue lisää:

https://www.lapinkansa.fi/suomi-lahella-epidemiaa-thl-painottaa-etta-kaikkie/704369


9.49 Husin 33 työntekijää karanteeniin

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) 33 työntekijää on asetettu kotikaranteeniin. Heidän todettiin altistuneen koronavirustartunnalle, kun Husin nuorisopsykiatrian työntekijältä löytyi koronavirus.

Potilaita ei ole altistunut, koska tartunnan saanut työntekijä ei ole tehnyt potilastyötä.

Suurin osa altistuneista on Husin nuorisopsykiatrian henkilökuntaa. Työssä altistuksia on tapahtunut kolmen päivän aikana.

Koronaviruksen saanut työntekijä oli palannut maaliskuun alussa Itävallasta Tirolin alueelta. THL julisti Tirolin epidemia-alueeksi vasta kuluvan viikon maanantaina, joten työntekijä ei sitä ennen osannut epäillä koronavirusta oireidensa aiheuttajaksi.

Hus ilmoitti, että kotikaranteeniin joutuneet työntekijät pystyvät hoitamaan työtehtäviä myös karanteenin aikana etätyönä.

9.02 THL:n tiedotustilaiuus pidetään kello 10

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL järjestää perjantaina tiedotustilaisuuden koronaviruksesta. THL kertoo tilaisuudessa, miten kansalaisten kannattaa toimia epidemian levitessä Suomeen. Tällä hetkellä Suomessa pyritään hidastamaan koronavirusepidemian alkua. Myös terveiden ihmisten on suositeltu vähentävän sosiaalisia kontaktejaan koronaviruksen vuoksi.

THL:n lukujen mukaan tähän mennessä Suomessa on todettu 109 laboratoriovarmistettua uuden koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta. Maailmalla tartuntatapauksia on yli 125 000. 118 maata on raportoinut tartunnoista. Koronavirukseen on kuollut maailmanlaajuisesti yli 4 600 ihmistä. Kuolemista yli 3 100 on tapahtunut Kiinassa.

Suurin osa Suomessa todetuista tapauksista on ollut lieviä. Osa tartunnan saaneista on tarvinnut myös sairaalahoitoa.

Lue lisää:

https://www.lapinkansa.fi/thl-kertoo-pian-koronavirusepidemian-leviamisesta/704170

8.58  Valtioiden johtoa altistunut

Useissa maissa valtioiden johto on altistunut koronavirukselle. Iranissa on useita tartuntoja ja kuolemantapauksia, ja Kanadassa pääministeri on joutunut eristyksiin, koska hänen vaimollaan vahvistettiin koronatartunta. Suomessa toimenpiteitä on laajennettu tartuntojen ehkäisemiseksi.

Suomessa henkilökohtaisia vieraita voi ottaa vastaan vain työtehtäviin liittyen, ei tutustumiskäynneille. Valiokunnat ja eduskuntaryhmät voivat kutsua asiantuntijoita entiseen tapaan. Vain valtiopäivätyöskentelyn kannalta välttämättömät kotimaan- ja ulkomaanmatkat voi toteuttaa.

Lue lisää