Uusi pod­cast-sar­ja alkaa: Elä­mys­ten etsijät kertoo ih­mi­sis­tä, joiden mie­les­tä elä­mys­ten parhaat puit­teet löy­ty­vät poh­joi­ses­ta luon­nos­ta

Sanna Kaivantola (vas.) ja Erika Jääskeläinen (oik.) osallistuivat Oula-Matti Peltosen (kesk.) järjestämään seikkailukilpailuun Rovaniemellä. Kilpailu oli osa opiskelijoiden koulutusta.
Sanna Kaivantola (vas.) ja Erika Jääskeläinen (oik.) osallistuivat Oula-Matti Peltosen (kesk.) järjestämään seikkailukilpailuun Rovaniemellä. Kilpailu oli osa opiskelijoiden koulutusta.
Kuva: Tapio Nykänen

Elämys on monen aistin kautta välittyvä vahva kokemus. Joskus se jättää jäljen koko kehoon: elämys maistuu, tuoksuu, kutittaa ja värisyttää. Voimakkaan elämyksen ajatellaan muuttavan ihmistä. Parhaimmillaan se opettaa ja kasvattaa.

Elämyksiä ei voida varmuudella tuottaa, sillä reagoimme samoihin asioihin vähän eri tavoin. Puitteita elämyksille voidaan kuitenkin järjestää.

Lapin Kansan Elämysten etsijät -podcast-sarjassa tavataan ihmisiä, joiden mielestä elämysten parhaat puitteet löytyvät pohjoisesta luonnosta. Siellä liikutaan kajakilla, kävellen, pyöräillen, potkurilla ja ystävien kanssa. Sarjan toimittaa Tapio Nykänen

Lapin urheiluopistolla kouluttajana ja turvallisuusasiantuntijana työskentelevä Oula-Matti Peltonen on tuttu monelle seikkailualan työntekijälle ja harrastajalle.

”Ola” kouluttaa muun muassa melonnan ja kiipeilyn ohjaajia ja hiihdonopettajia sekä kurssinjohtajia Matkailualan turvallisuuspassi-koulutukseen. Hän on toiminut aktiivisesti myös kehitystehtävissä urheiluopistoissa ja useissa kansallisissa lajiliitoissa.

Erityisesti Peltonen on perehtynyt kaupallisten elämyspalveluiden turvallisuuden kehittämiseen. Tapio Nykänen tapasi luontoliikunnan moniosaajan Rovaniemellä opiskelijoiden seikkailukilpailun tiimellyksessä.

Kilpailu oli osa Luontoelämysohjaajakoulutusta, jota Peltonen on vetänyt 90-luvun lopulta saakka.

Suurelta osin Peltosen itsensä kehittämä koulutus sisältää useita luontoliikunnan ohjaajapätevyyksiä ja muun muassa valmennusosaamista sekä johtaa liikunnan ammattitutkintoon. Millainen mies elämysohjaajien kouluttaja itse on?

Entä mitä hän sanoisi ihmiselle, jota melonta tai kiipeily kiinnostaa, mutta usko omiin kykyihin horjuu?