Mainos

Uusi, mo­ni­puo­li­nen jär­jes­tel­mä nä­kö­ter­vey­den tut­ki­mi­seen

Ocusweep – näöntutkimusjärjestelmä on turkulaisen Ocuspecto Oy:n on kehittämä laite, jossa yhdistyvät usean erillisen näöntutkimuslaitteen toiminnot kompaktiin, potilasystävälliseen ja helppokäyttöiseen laitteeseen. Sen avulla on helppo arvioida henkilön näkö- ja toimintakyky eli testata näöntarkkuus, hämäränäköä testaava kontrastinäkö, näkökentän laajuus ja keskeinen näkökenttä sekä reaktioaika.

Näkeminen on entistä keskeisemmässä roolissa digitalisoituvassa maailmassa. Lisäksi ikääntymisen näkemiseen mukanaan tuomat ongelmat kasvavat koko ajan väestömme ikääntymisen myötä. Näiden syiden vuoksi me haluamme panostaa entistä laadukkaampaan näön tutkimiseen, toteaa optikko Pasi Hiukka Brilletistä ja jatkaa, Erilaisten näkemisen ja silmän terveyteen liittyvien ongelmien varhainen havaitseminen helpottaa niiden ratkaisemista ja hoitoa. Ocusweep-näöntutkimusjärjestelmä ja aiemmin hankkimamme silmänpohjakamera antavat perinteisiin tutkimusvälineisiin verrattuna huomattavasti enemmän syvyyttä näöntutkimuksiimme.

Ocusweep – järjestelmän testit ovat automaattisia, mikä tekee testauksesta toistettavaa ja pienentää virheiden riskiä. Useat testit on toteutettu niin, että ne tutkivat paremmin toiminnallista näkemistä eli sitä, miten näemme normaalielämän tilanteissa, joissa havaintoja pitää jatkuvasti tehdä nopeasti.

Laite on kevyt ja helppo siirtää, toimii normaalissa huonevalaistuksessa eikä vaadi käyttäjältä erikoisosaamista. Sen avulla näkötutkimusten tekeminen on mahdollista myös potilaan tai asiakkaan omissa tiloissa, esimerkiksi palvelutaloissa, oppilaitoksissa ja yritysasiakkaiden luona.

Näkötietoihin pääsy verkkopalvelusta

Ocusweep -tutkimusten tulokset tallentuvat verkkopalveluun. Järjestelmä mahdollistaa silmäsairauksiin liittyvien seulontatutkimuksien ja hoidon vaikuttavuuden seurantaan liittyvien tutkimuksien hajauttamisen; tutkimukset voidaan tehdä esimerkiksi optikkoliikkeissä. Hoitava lääkäri näkee tulokset potilaan antaman linkin kautta vaikka toiselta paikkakunnalta ja pystyy helposti ohjeistamaan jatkotoimenpiteet. Aiemmatkin näkötiedot ovat verkkopalvelussa käytettävissä vertailua ja analysointia varten ja saatavilla aina, kun yhteys verkkoon on olemassa.

Verkkopalveluun tallentuvat tutkimustiedot mahdollistavat meille yhteistyön esimerkiksi terveyskeskusten ja työterveyshuoltojen kanssa. Me voimme tuottaa esimerkiksi yleislääkäreille heidän ajokorttilausuntoihin tarvittavia näkökenttä- ja kontrastiherkkyystutkimuksia. Ocusweep-näöntutkimusjärjestelmän verkkopalvelu on täysin turvallinen, koska sinne ei tallenneta mitään henkilökohtaisia tietoja, kuten henkilötunnusta tai sairaskertomusta. Tutkimukset löytyy henkilökohtaisella koodilla ja ovat katsottavissa millä tahansa internetiin liitetyllä laitteella, Pasi Hiukka kertoo Ocusweepin verkkopalvelun tarjoamista eduista. Brillet on rovaniemeläinen, 2013 perustettu yksityinen optikkoliike, joka kuuluu valtakunnalliseen Näköasiantuntija-verkostoon. Brilletin omistavat paikalliset optikot Pasi Hiukka ja Taina Kangas.

Ocuspecto Oy on turkulainen terveysteknologian yritys. Se on perustettu 2012 uudenlaisten neurovisuaalisen järjestelmän tutkimiseen tarkoitettujen laitteiden kehittämiseen ja markkinointiin.