Uusi ko­ro­na­vi­rus­piik­ki on lait­ta­nut Venäjän ter­vey­den­hoi­to­jär­jes­tel­män koe­tuk­sel­le

Moskovassa varustetaso on parempi kuin muualla ja tilapäissairaalat ovat helpottaneet tilannetta.

Moskova

Moskova on Venäjän synkkenevän koronavirustilanteen ytimessä, mutta toisaalta vauraassa pääkaupungissa on parhaat valmiudet hoitaa covid-19-potilaita.

Sen myöntää myös koronaviruspotilas Aleksander Komarov, 62, jota hoidetaan yhdessä Moskovaan perustetuista väliaikaisissairaaloista.

– Olisin mieluummin täällä kuin missään muualla, henkilökunta on mahtavaa, kuumetta poteva Komarov kertoo uutistoimisto AFP:lle.

Komarov on ollut viikon ajan hoidettavana messukeskuksessa Sokolnikin alueella, jonne on perustettu 550 vuodepaikan väliaikainen sairaalaosasto. Vastaavanlaisia tilapäisiä sairaaloita on pystytetty Moskovaan yhteensä viisi helpottamaan terveydenhoitojärjestelmän paineita.

– Kannamme tämän taakan, jotta kaupungin sairaaloiden tilanne helpottaisi, kertoo lääkäri Maksim Naumenko AFP:lle.

Sokolnikiin tuodaan joka päivä keskimäärin 80 uutta potilasta, ja keskuksen potilaskapasiteetti on pian täynnä.

Varustetaso tilapäissairaalassa on hyvä. 350 henkilökunnan jäsenellä on riittävästi suojavarusteita, röntgenkoneita ja muita tarvikkeita.

Kuolemantapausten todellinen määrä epäselvä

Venäjällä on kirjattu Johns Hopkins -yliopiston tilastojen mukaan viidenneksi eniten koronavirustartuntoja maailmassa, yli 1,8 miljoonaa. Virukseen liittyviä kuolemia on tilastoitu noin 32 000.

Kuolemantapauksia on suhteessa tartuntoihin selvästi vähemmän kuin monissa muissa koronaviruksen pahoin runtelemissa maissa, mikä on herättänyt epäilyjä Venäjän hallituksen julkaisemia tilastoja kohtaan.

Länsi-Euroopan ja Yhdysvaltojen tavoin tartuntamäärät Venäjällä ovat lähteneet syksyllä uudestaan nopeaan kasvuun. Keväällä Venäjälläkin oli käytössä tiukkoja rajoitustoimia viruksen leviämisen estämiseksi, mutta nyt maassa ei toistaiseksi ole haluttu lähteä aivan samalle linjalle.

Yksi syy optimismiin ovat Venäjällä kehityt kaksi rokotetta, joiden testit ovat loppusuoralla.

Siperiassa terveydenhoito kovilla

Viime päivinä Venäjällä on todettu yli 20 000 tartuntaa päivää kohden. Virus on nyt levinnyt kevättä voimakkaammin Moskovan ulkopuolella. Kun keväällä yli puolet Venäjän tartunnoista todettiin pääkaupungissa, syksyllä siellä on kirjattu noin neljäsosasta maan tartunnoista.

Moskovassa uusia tartuntoja on ollut päivittäin yli 6 000 ja Pietarissa toista tuhatta.

Karjalan tasavallassa tartuntoja on pandemian aikana todettu yhteensä reilut 9 000, mutta viime päivinä tartuntoja on tullut satoja päivässä.

Viruksen aiempaa kiivaampi leviäminen muualla maassa on laittanut terveydenhoitojärjestelmät koville ja korostanut alueellista epätasa-arvoa, sillä resurssit eivät siellä ole lähelläkään Moskovan ja Pietarin tasoa. Etenkin Siperiassa resurssit ovat monin paikoin loppuneet kesken.