Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Koronaseuranta: Maa­nan­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Suo­mes­sa 345 uutta ko­ro­na­tar­tun­taa: sai­raa­la­hoi­don tarve kas­va­nut, Län­si-Poh­jas­sa neljä ja Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä seit­se­män uutta tar­tun­taa, Ivalon ter­veys­kes­kus ruuh­kau­tu­nut

Mainos

Uusi jä­te­ve­si­la­ki astui voimaan – monella mök­ki­läi­sel­lä on edessä uuden jär­jes­tel­män han­kin­ta

Kun suomalaisten rakastettujen kesäasuntojen ja mökkien varustelutasot nousevat, tarkoittaa se samalla tarvetta yhä tehokkaampiin ratkaisuihin myös jätevesien käsittelyssä.

Aurinko porottaa suoraan kirkkaalta taivaalta Rovaniemen Lakkapään takapihalla. Liikkeen myymäläpäällikkö Jarmo Kaaretkoski esittelee suuria saostussäiliöitä, joita löytyy eri mallisia ja -kokoisia vaihtoehtoja. Kun suurimman säiliön korkeus hiukoo jo kahta metriä, pienimmän voi kantaa helposti rinnalla.

– Jätevesijärjestelmiä löytyy monenmoista vaihtoehtoa: on imeytyspaketteja, maasuodattamoita, harmaavesisuodattimia, pienpuhdistamoita, umpisäiliöitä sekä pienempiä mökkikaivoja. Jokainen kiinteistö on yksilöllinen, joten on tärkeää valita oikea järjestelmä kullekin. Täällä Lakkapäällä mielellämme autamme sen valinnassa, Kaaretkoski kertoo.

Miten valita jätevesijärjestelmä?

Jokainen kiinteistö on yksilöllinen erityispiirteineen ja asettaa myös jätevesiratkaisuille tietyt vaatimukset.

– Valintaprosessissa kannattaa pohtia ainakin kyseisiä kohtia: kuinka suuri ja millaisella käytöllä kiinteistö on, käyttäjämäärä, löytyykö vesivessaa tai suihkuja, paljonko on valmis käyttämään aikaa järjestelmän huoltoon, millainen maaperä tontilla on? On siis huomioitava monta liikkuvaa osaa, jotka ratkaisevat sen, millainen järjestelmä kannattaa asentaa, Kaaretkoski avaa valintaprosessia.

Jätevesijärjestelmän rakennus- ja asennuskustannuksien työn osuudesta myönnetään myös kotitalousvähennystä, joka koskee esimerkiksi vesiosuuskuntiin liittymisestä aiheutuvia rakennus- ja asennustyön kiinteistökohtaisia kuluja. Vähennyksen enimmäismäärä on 2400 €/henkilö vuodessa.

– Ei kannata jättää viime tippaan myöskään järjestelmän asennusta, sillä kaivinkone miehistä saattaa tulla pulaa, Kaaretkoski huomauttaa hymyillen.

Lakkapään kattavasta tuotevalikoimasta löytyy eri kokoisia ja -mallisia jätevesijärjestelmiä niin suurempiin kuin pienempiinkin mökki- ja asutuskohteisiin. Suurimmat järjestelmät liike voi tuoda tarvittaessa kotiinkuljetuksella kohteeseen.
Lakkapään kattavasta tuotevalikoimasta löytyy eri kokoisia ja -mallisia jätevesijärjestelmiä niin suurempiin kuin pienempiinkin mökki- ja asutuskohteisiin. Suurimmat järjestelmät liike voi tuoda tarvittaessa kotiinkuljetuksella kohteeseen.

Uusi jätevesiasetus astunut voimaan

Kesäasuntojen ja mökkien varustelutason nousun myötä jätevesien käsittelyyn vaaditaan yhä tehokkaampia ratkaisuja. Tähän myös ympäristöministeri on reagoinut asettamalla erilaisia jätevesisääntelyitä vuodesta 2004 lähtien.

Alkuperäinen sääntely tuli voimaan jo siis 14 vuotta sitten, jolloin määräyksiä kuitenkin pidettiin suurilta osin kohtuuttomina. 7 vuotta myöhemmin lakiin tehtiin muutoksia, mutta siltikin sitä pidettiin osin ylitiukkana. Viime vuoden huhtikuussa astui vihdoin voimaan kohtuullistettu jätevesiasetus suuren kysynnän ja muutospaineen myötä.

– Nyt tilanne on selkeämpi kuin yli kymmenen vuotta sitten, mutta vielä löytyy kunta- ja aluekohtaisia eroja, joista kannattaa kysyä vastaavalta viranomaiselta tarkemmat säädökset. Osa kunnista nimittäin vaativat valtiollista jätevesiasetusta kireämpiä puhdistusvaatimuksia, muistuttaa Kaaretkoski.

Jätevesijärjestelmän päivitys tietää pikkukunnostusta arviolta noin 100 000 rantakiinteistölle lähivuosien aikana. Se koskee kohteita, jotka sijaitsevat pohjavesialueilla tai sadan metrin päässä vesistöistä. Muutokset on oltava tehtynä 31.10.2019 mennessä, mutta poikkeuksiakin asetuksissa löytyy.

– Uudistus ei koske kiinteistöjä, joihin rakennuslupa on myönnetty 2004 tai sen jälkeen, ja jos kiinteistössä on vain kantovesi ja kuivakäymälä, Kaaretkoski listaa.

– Muutos uuteen asetukseen on myös se, että ennen 9. maaliskuuta 1943 syntyneet saavat vapautuksen asetuksen mukaisista puhdistusvaatimuksista. Näille kiinteistönomistajille riittää, kun he pitävät jätevesijärjestelmän käyttökuntoisena, Kaaretkoski kertoo.

Kiristyvät puhdistustasot edellyttävät jätevesien tehokasta puhdistusta erityisesti haja-asutusalueiden kiinteistöissä. ”Muutokset on oltava tehtynä ensi vuoden lokakuun loppuun mennessä”, muistuttaa Kaaretkoski.
Kiristyvät puhdistustasot edellyttävät jätevesien tehokasta puhdistusta erityisesti haja-asutusalueiden kiinteistöissä. ”Muutokset on oltava tehtynä ensi vuoden lokakuun loppuun mennessä”, muistuttaa Kaaretkoski.

Helppo asennettavuus ja kotiinkuljetus

Vaikka useat Lakkapään asiakkaat saapuvat liikkeeseen jo jonkun verran tietoutta taskussaan, Kaaretkoski muistuttaa, että jokainen kiinteistö ja tontti on erilainen, joten jätevesijärjestelmän valinta kannattaa tehdä yhdessä asiantuntijan kanssa.

– Valikoimamme on laaja, joten varmasti jokaiselle löytyy oikeanlainen järjestelmä, oli sitten tontilla pienempi kokoinen mökki, suurempi huvila tai omakotitalo, huikkaa Kaaretkoski.

Lakkapään tuotevalikoimasta löytyy kotimaisen Meltexin jätevesijärjestelmiä, jotka ovat helposti asennettavia ja hinnaltaan järkeviä. Jätevesijärjestelmien hintahaitari liikkuu parista sadasta useaan tuhanteen euroon, riippuen järjestelmien koosta ja tehokkuudesta. Pienimpien mökkipakettien hinta on parin sadan euron luokkaa, kun taas suuremmissa ja tehokkaammissa puhdistamoissa on hinta korkeampi.

– Me myös tuomme paikan päälle tarvittaessa. Jää yksi murhe vähemmälle, naurahtaa Kaaretkoski.