Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Lapin Kansan kalakilpailu: Suuria ahvenia ja hurjia har­juk­sia

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Uu­dis­te­taan, muttei rikota toi­mi­vaa

Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemi kehuu Ruotsin apteekkiuudistusta ja kannustaa ottamaan siitä mallia Suomeenkin (LK 10.3.). Hän unohtaa kertoa, että Ruotsi luopui valtiollisesta apteekista 2009 siksi, että ruotsalaiset eivät olleet tyytyväisiä apteekkeihin. Niitä oli harvassa ja aukioloajat olivat lyhyet.

Vaikka uusia apteekkeja on perustettu, ei Ruotsi ole vieläkään yltänyt apteekkitiheydessä Suomen tasolle. Aukioloajatkaan eivät ole pidemmät kuin täällä.

Suomalaisista 95 prosenttia on väestökyselyn (Aula Research, 2022) mukaan tyytyväisiä apteekkien toimintaan. Apteekit ovat pystyneet vastaamaan hyvin asiakkaiden tarpeisiin ja tyytyväisyys on pysynyt korkeana jo vuosia. Digitalisaation ja automaation hyödyntämisessä kauppa voi ottaa mallia apteekeista.

Kiviniemi lupailee lääkkeiden halpenevan, vaikka esimerkiksi reseptilääkkeissä vähittäisporras ei voi vaikuttaa hintoihin mitenkään. Niiden hinnat päättävät lääkeyritykset ja valtio. Fimean laajan kansainvälisen selvityksen mukaan ei voida osoittaa, että apteekkisääntelyn purkaminen laskisi pitkällä aikavälillä lääkkeiden hintoja.

Ruokakaan ei ole kauppojen hyllyillä halventunut, päinvastoin. Viimeisen 10 vuoden aikana ruoka on kallistunut yli 21 prosenttia. Reseptilääkkeet sen sijaan ovat halventuneet apteekeissa liki 13 prosenttia ja itsehoitolääkkeiden hinnat pysyneet lähes ennallaan.

Kaupan liitto lobbaa voimalla Suomeen apteekkimallia, jossa apteekkien omistusta siirtyisi yli 600 terveydenhuollon yrittäjältä kaupan jäteille ja Euroopan keskittynein päivittäistavarakauppa keskittyisi entisestään. Isot söisivät pienet.

Uudistuksia tarvitaan kaikilla toimialoilla, muttei pidä rikkoa sitä mikä toimii.

Apteekkialan uudistustarpeista julkaistiin hiljattain laaja viranomaisselvitys tulevia hallituskausia varten. Se antaa hyvän pohjan uudistaa ja kehittää apteekkitoimintaa niin, ettei toisteta taksiuudistuksen virheitä.

Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton viestintäjohtaja.