Kolumni

Urheilijavalinnat tehty - spekulointia riittää

-

Suomeen ja Lappiin saatiin valittua viime vuoden parhaat urheilijat. Lapissa parhaan urheilijan valinnasta vastasivat Lapin Urheilutoimittajien jäsenet, joihin itsekin kuulun.

Ei, en äänestänyt Lapin parhaaksi urheilijaksi valituksi tullutta painonnostaja Anni Vuohijokea. Seitsemäs sija EM-kisoissa, Suomen mestaruus ja MM-kisojen 18. sija painoivat paljon monen meidän kerholaisen äänestyksessä.

Urheilutoimittajakerhon äänestyksessä on tietyt säännöt. Kuka onkaan lappilainen urheilija? Anni Vuohijoki on helsinkiläinen painonnostaja, joka opiskelee Oulussa ja edustaa Rovaniemen Reipasta. Vuohijoki täyttää Urheilutoimittajakerhon kriteerit, koska hän edustaa Rovaniemen Reipasta. Riippuen paikalliskerhojen säännöistä, hänet voitaisiin valita myös Helsingin parhaaksi urheilijaksi. Oululaisetkin varmaan omisivat mielellään lahjakkaan naisen  oman alueen urheilijaksi.

Henkilökohtaisesti pidän esimerkiksi äänestyksessä seitsemänneksi sijoittunutta  Jesse Puljujärveä enemmän lappilaisena urheilijana, vaikka hän on syntynyt Ruotsin Älvkarlebyssä ja edustaa Oulun Kärppiä. Kiekko-oppinsa hän on kuitenkin ammentanut Torniossa.


Muistaakseni polemiikkia syntyi kerhon hallituksessa jo Sami Jauhojärven aktiiviaikoina. Samihan on kotoisin Ylitorniolta ja asui tietyssä vaiheessa Rovaniemellä, mutta edusti Vuokatti Ski Teamia. "Musti" oli mukana listoilla. Nykyisin hän olisi vahvoilla kategoriassa lappilaiset ex-urheilijat, jos sellainen palkinto jaettaisiin. Jauhojärven asiantuntevista hiihtokommenteista tulee mukavasti esiin Tornionlaakson murre.

Vuoden nuoreksi urheilijaksi, Allun lautasen saajaksi, Lapissa valittiin painonnostaja Aino Luostarinen. Luostarinen asuu ja opiskelee Lappeenrannassa ja edustaa Ounasvaaran Atleetti Klubia. Jo näistä valinnoista voi tehdä johtopäätöksen, että Rovaniemen Reippaassa ja Ounasvaaran Atleetti Klubissa tehdään niin laadukasta työtä, että etelän nostajat haluavat tulla edustamaan seuroja. Vuodenvaihteen jälkeen Reipas sai Helsingin seudulta riveihinsä viisi uutta urheilijaa, vaikka mitään erityistä rekrytointia seurassa ei ole tapahtunutkaan.

Aino Luostarisen kanssa saman verran ääniä sai nykyisin Jämin Jännettä edustava simolainen kaksinkertainen hiihdon Suomen mestari Josefiina Böök. Vielä viime keväänä hän hiihti Karihaaran Visassa. Oma ehdokkaani jäi äänestyksessä kakkoseksi.


Valtakunnallisessa äänestyksessä Teemu Pukin valinta ykköseksi oli selviö. Mielenkiintoisin oli vuoden joukkueen valinta. Onnea Huuhkajille. Jääkiekkoväen äänet jakautuivat miesten maailmanmestarijoukkueen ja naisten MM-hopeaa saavuttaneen joukkueen kesken. Jos naiset eivät olisi pelannet finaalissa, miesten MM-joukkue olisi luultavimmin ollut vuoden joukkue. Jo pelkkä laji painaa paljon valitsijoiden puntarissa.