kolumni: Päät­tää­kö kau­pun­ki vai mat­kai­lu­bis­nes siitä, montako ho­tel­lia Ro­va­nie­men kes­kus­taan mahtuu?

Lapin Kansa Live: Vuoden suurin voi­mis­te­lu­ta­pah­tu­ma käyn­nis­tyy toden teolla per­jan­tai­aa­mu­na – seuraa Voi­mis­te­lu­päi­vien lä­he­tyk­siä suorana täältä

pääkirjoitus: Orpon hal­li­tuk­sen esteet ovat kaa­tu­neet yksi toi­sen­sa jälkeen ja ohjelma on viittä vaille valmis – var­si­nai­nen kes­tä­vyys­tes­ti on silti edessä päin

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

UPM:n toi­mi­tus­joh­ta­ja Jussi Pesosen an­sio­tu­lot yli 5 mil­joo­naa euroa – pii­lot­ti tie­ton­sa me­dial­ta

Metsä Groupin pääjohtajan ja Metsäteollisuus ry:n puheenjohtajana toimivan Ilkka Hämälän ansiotulot olivat reilut kolme miljoonaa euroa.

Metsäteollisuus ry otti askeleen kohti paikallista sopimista. Se ilmoitti jokin aika sitten irtautuvansa työehtosopimustoiminnasta ja työehdoista sopiminen siirrettiin alan yrityksiin. Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén (vas.) Metsäteollisuus ry:n puheenjohtaja Ilkka Hämälä (keskellä) ja Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen (oikealla).
Metsäteollisuus ry otti askeleen kohti paikallista sopimista. Se ilmoitti jokin aika sitten irtautuvansa työehtosopimustoiminnasta ja työehdoista sopiminen siirrettiin alan yrityksiin. Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén (vas.) Metsäteollisuus ry:n puheenjohtaja Ilkka Hämälä (keskellä) ja Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen (oikealla).
Kuva: Arttu Laitala

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesosen tulot olivat viime vuonna 5 280 843 euroa. Hänen pääomatulonsa olivat 611 524 euroa.

Pesonen on pyytänyt poistamaan omat tietonsa verotietolistoilta, jotka tulevat median käyttöön. Verottaja on tänä vuonna poistanut yli neljän tuhannen suurituloisen henkilön tiedot heidän omasta pyynnöstään.

Verottaja kokoaa vuosittain median käyttöön tarkoitetun listan yli 100 000 euroa ansainneista veronmaksajista.

Viime vuonna omien tietojen piilottamista pyysi muutama sata henkilöä.

UPM:n hallituksen puheenjohtaja Björn "Nalle" Wahlroosin Suomessa verotetut ansiotulot vuonna 2019 olivat reilut 260 000 euroa.

Tämä ei ole kuitenkaan koko totuus, sillä Wahlroos asuu Ruotsissa, joten hänen verotietonsa eivät näy Suomessa. Aiempina vuosina hänen tulonsa ovat olleet yli 22 miljoonaa euroa.

UPM kertoi elokuun lopussa sulkevansa Jämsän Kaipolan paperitehtaan. Kolmen paperikoneen tehdas suljetaan kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Paperitehtaan sulkeminen tietää 450 työpaikan menetystä. Lisäksi paperitehtaan sulkeminen vaikuttaa useiden alihankkijoiden työtilanteeseen.

Pian tehtaan sulkemisilmoituksen jälkeen Pesonen kirjoitti avoimen kirjeen, jossa hän arvosteli muun muassa poliitikkoja ja ay-liikettä ja Suomen korkeaa palkkatasoa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) arvosteli voimakkaasti yhtiön päätöstä sulkea paperitehdas keskellä koronakriisiä. Hän peräsi muun muassa yhtiön yhteiskuntavastuuta.

Kaipolan paperitehtaan sulkeminen liittyy UPM:n suunnitelmiin tehostaa toimintojaan Suomessa ja maailmalla.

Metsä Groupin Hämälän ansiotulot yli 3 miljoonaa euroa

Metsä Groupin pääjohtajana ja Metsäteollisuus ry:n puheenjohtajana toimivan Ilkka Hämälän ansiotulot olivat 3 205 419 euroa ja pääomatulot olivat 71 860 euroa.

Metsä Groupin hallituksen puheenjohtaja Jussi Linnarannan tulot olivat 146 029 euroa ja hänen pääomatulonsa olivat 18 914 euroa.

Metsä Groupiin kuuluvan Metsä Fibren suuri tulevaisuuden hanke on biotuotetehtaan rakentaminen Kemiin.

Investointi on suuruudeltaan 1,5 miljardia euroa ja kyseessä on Suomen metsäteollisuuden suurin investointi.

Metsäteollisuus siirsi työehdoista sopimisen yrityksiin

Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatisen tulot olivat 345 933 euroa ja pääomatulot olivat 3 284 euroa.

Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollménin ansiotulot olivat 189 022 euroa ja pääomatuloja hänellä oli reilut 3 100 euroa.

Metsäteollisuus ry. kertoi syksyllä irtautuvansa kokonaan työehtosopimustoiminnasta ja jatkossa työehdoista neuvotellaan jokaisessa yrityksessä erikseen työnantajan ja työntekijän kesken eli jatkossa työehdoista sovitaan paikallisesti.

Metsäteollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja Ilkka Hämälä kommentoi tuolloin, että kyse on kilpailukyvyn parantamisesta, ei palkkojen alentamisesta.

Paikallista sopimusta on kiitellyt erityisesti Suomen Yrittäjät, jonka agendalle paikallisen sopimisen lisääminen on kuulunut jo pitkään.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen ansiotulot vuonna 2019 olivat 213 529 euroa ja pääomatulot 2 219 euroa.

Työntekijäpuolen keskusjärjestöt pelkäävät työntekijöiden aseman heikentymistä ja työmarkkinarauhan järkkymistä.

Suomessa toimivat metsäteollisuuden alan yritykset ovat kooltaan erilaisia.

Osayrityksistä ovat suuria kansainvälisiä yrityksiä, kun taas osa alan yrityksistä on pieniä paikallisesti toimiva sahoja. Yrityksissä työmarkkinaosaaminen ja työehdoista sopiminen paikallisesti ovat eri tasolla.

Stora Enson Suomen maajohtajan tulot

Stora Enson suhteellisen tuore toimitusjohtaja Annica Bresky on Ruotsin kansalainen, joten hän maksaa veronsa naapurimaahan eivätkä hänen tulotietonsa näy Suomen verotiedoissa.

Sen sijaan Stora Enson Suomen maajohtaja Seppo Parven ansiotulot olivat 712 161 euroa ja pääomatulot 27 646 euroa.

Stora Enson hallituksen puheenjohtajan Jorma Elorannan ansiotulot olivat 825 699 euroa. Pääomatuloja hänellä oli 111 777 euroa.

Stora Enso on vähentänyt paperintuotantoaan muuttamalla muun muassa Oulun paperitehtaan tuottamaan pakkauskartonkia. Pakkauskartongin valmistus Oulussa alkoi tämän vuoden alussa.

Päivitetty kello 10.47: Juttuun on lisätty tieto Jussi Pesosen pyynnöstä omien verotietojen piilottamiseen medialle toimitettavista listoilta. Lisätty tietoa myös omien verotietojen piilottamisen mahdollisuudesta.

Päivitetty kello 15.07: Korjattu Jussi Pesosen pääomatulot.