Kolumni: Suoraa puhetta äi­tiy­des­tä

Salakuljetus: Nuus­ka­ral­li romahti län­si­ra­jal­la, ni­ko­tii­ni­pus­sien myynnin va­pau­tu­mi­nen muutti ti­lan­teen

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tilaajille

Uniap­nea ei aina parane diee­til­lä – Yli­pai­ne­hoi­to, kyl­jel­lään nuk­ku­mi­nen, pu­ren­ta­kis­ko ja usein myös laih­dut­ta­mi­nen hel­pot­ta­vat kan­san­tau­din oireita

Unenaikaisten hengityskatkosten oireita ovat muun muassa väsymys, muistihäiriöt, nukahtelu päivisin ja päiväsaikaisen vireystilan lasku.

Uniapnea on kansantauti, josta kärsii vähintään 200 000–450 000 suomalaista.

Se yhdistetään usein liikalihavuuteen, kohonneeseen riskiin sairastua kakkostyypin diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin.

Uniapnealla tarkoitetaan yleisimmin unen aikana tapahtuvia hengityskatkoksia tai hengityksen vaimenemisia, jotka kestävät kymmenestä sekunnista jopa yli minuuttiin.

Sen oireita ovat muun muassa vireystilan lasku päivisin, väsymys, taipumus pakonomaiseen nukahteluun päivisin, muistihäiriöt, impotenssi ja keskittymisvaikeudet.

Pelkistä oireista ei kuitenkaan voi päätellä kärsivänsä uniapneasta, sillä samoja oireita aiheuttavat myös stressi ja liika valvominen, sanoo keuhkosairauksien ylilääkäri Tuula Toljamo Lapin keskussairaalasta.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.