Pidämme välttämättömänä lisätä unettomuuden lääkkeetöntä hoitoa perusterveydenhuollossa. Kognitiivis-behavioraalinen menetelmä (CBT-I) on todettu tehokkaaksi ja se on myös kustannusvaikuttavaa, koska sitä voidaan toteuttaa myös verkossa ja ryhmätoimintana.
Unettomuus on lisääntynyt ja pitkäaikaisesta unettomuushäiriöstä kärsii noin 12 prosenttia suomalaisesta aikuisväestöstä. Unettomuus altistaa monille somaattisille ja psyykkisille sairauksille sekä pahentaa ja ylläpitää niitä. Pitkittyessään unettomuushäiriö lisää riskiä tapaturmiin ja sairausperusteiseen työkyvyttömyyteen.
Duodecimin Käypä hoito-suosituksen mukaan pitkäaikaisen unettomuuden hoidossa parhaimmat tulokset saavutetaan kognitiivis-behavioraalisilla menetelmillä. Menetelmän avulla selvitetään ongelman taustalla olevia ajatus- ja toimintamalleja ja parannetaan ihmisen kykyä hallita niitä ja hoitaa unettomuutta uusilla valmiuksilla ja taidoilla.
CBT-I-hoitoa voivat antaa menetelmän käyttöön koulutetut terveydenhuollon ammattilaiset, kuten sairaanhoitajat, terveydenhoitajat ja psykologit.