Kysely: Suo­ma­lai­set huo­mioi­si­vat Poh­jois-Suo­men muut­tu­neen aseman hal­li­tus­oh­jel­mas­sa

Pääkirjoitus: Vien­ti­alo­jen sopu on hyvä komp­ro­mis­si – lak­ko­ke­vät voidaan vielä välttää

Asuntolainat: Nyt voit katsoa ajan­ta­sai­set eu­ri­bor-ko­rot Lapin Kansan netistä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Unet­to­muu­den lääk­kee­tön­tä hoitoa li­sät­tä­vä

Pidämme välttämättömänä lisätä unettomuuden lääkkeetöntä hoitoa perusterveydenhuollossa. Kognitiivis-behavioraalinen menetelmä (CBT-I) on todettu tehokkaaksi ja se on myös kustannusvaikuttavaa, koska sitä voidaan toteuttaa myös verkossa ja ryhmätoimintana.

Unettomuus on lisääntynyt ja pitkäaikaisesta unettomuushäiriöstä kärsii noin 12 prosenttia suomalaisesta aikuisväestöstä. Unettomuus altistaa monille somaattisille ja psyykkisille sairauksille sekä pahentaa ja ylläpitää niitä. Pitkittyessään unettomuushäiriö lisää riskiä tapaturmiin ja sairausperusteiseen työkyvyttömyyteen.

Duodecimin Käypä hoito-suosituksen mukaan pitkäaikaisen unettomuuden hoidossa parhaimmat tulokset saavutetaan kognitiivis-behavioraalisilla menetelmillä. Menetelmän avulla selvitetään ongelman taustalla olevia ajatus- ja toimintamalleja ja parannetaan ihmisen kykyä hallita niitä ja hoitaa unettomuutta uusilla valmiuksilla ja taidoilla.

CBT-I-hoitoa voivat antaa menetelmän käyttöön koulutetut terveydenhuollon ammattilaiset, kuten sairaanhoitajat, terveydenhoitajat ja psykologit.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.