Mainos

Unel­ma­na Lappi? – Mat­kai­lun mo­ni­osaa­jak­si Muo­nios­sa

Koronavuonna 2020 matkailu pysähtyi! Kannattaako opiskella? Kannattaako jäädä alalle? Tietenkin kannattaa! Muoniossa tarjoamme monimuotokoulutuksella buustia tulevaisuuden matkailun moniosaajille.

Iltatunnelmia Kuertunturilla.
Iltatunnelmia Kuertunturilla.
Kuva: Ilkka Mäki

Ammattiopisto Lappian Muonion Tunturi-Lapin osaamiskeskuksen väki toivottaa opiskelijat tervetulleiksi Muonioon!

- Tämän tervetulotoivotuksen esitämme sekä me lappialaiset että paikalliset alan toimijat. Läntisen Lapin matkailualan toimijoilla on muutostilanteessakin vahva usko tulevaisuuteen ja huoli tulevaisuuden osaajien saamisesta alalle. Vaikka matkailualan tilanne on tällä hetkellä haasteellinen, tahtotila alan kehittämiseen ja usko tulevaisuuteen on vahva. Yrittäjät ja alan toimijat ovat aktiivisesti mukana suunnittelemassa yhteistyössä oppilaitosten kanssa tulevaisuuden matkailualan koulutuksia, joilla vahvistetaan alan osaamisen kehittäminen, uudistaminen ja kasvu. Muoniossa voi opiskella turvallisesti korona-ajan suositukset ja rajoitukset huomioiden matkailualan perustutkinto-opinnot monimuotokoulutuksena. Nyt on järkevä aika sijoittaa koulutukseen, tsemppaa vastuukouluttaja Ilkka Mäki.

Läntisen Tunturi-Lapin matkailuelinkeinossa on ollut jatkuva kasvu koronaan asti ja kasvuun uskotaan myös sen jälkeen.

- Lapin, pohjoisten alueiden vetovoima luontomatkailuun on korkea. Nytkään kaikilla matkailualan yrityksillä ei mene huonosti. Toisilla esimerkiksi joulunaika oli huippusesonki. Paljon on toki muuttunut, kun ulkomaiset matkailijat puuttuvat. Matkailun notkahdus on monelle yritykselle todellisuutta, mutta toisaalta keväällä kotimaisia matkailijoita voi tulla jopa ennätykselliset määrät. Matkailualalla uskotaan, että osaavaa työvoimaa tarvitaan tulevaisuudessakin, kertoo Mäki.

Muoniossa Ammattiopisto Lappian väki ja alueen elinkeinoelämän eri toimijat ovat visioineet, muokanneet koulutusten sisältöjä, että ne ovat kiinnostavia, vetovoimaisia työelämän tarpeisiin ja innostavat opiskelemaan. Matkailualan perustutkintokoulutus on opiskelijalle maksutonta.

- Lappian Muonion toimipaikassa on vuosia toteutettu vetovoimaista erä- ja luonto-oppaan koulutusta, josta hyödynnämme työelämän toiveiden mukaisesti osia matkailualan tutkintoon. Tällaisia osia ovat muun muassa retki- ja luontoruokailupalvelut sekä paikallisesti räätälöitävät tutkinnon osat. Koulutuksissa on mukana paljon työelämän edustajia. Monimuoto-opiskelumallilla koulutusta pystytään tarjoamaan koko Suomeen. ”Unelmana Lappi” ei enää edellytä muuttoa Muonioon vaan opiskella voi omalta kotipaikkakunnaltaan. Toki odotamme opiskelijoiden tulevan Muonioon vähintäänkin lähijaksoille. Meillä on täällä asuntola, jossa on turvallista majoittua opiston pihapiirissä. Täällä opiskelija saa vahvan verkoston Lapin matkailuelinkeinoon ja jos ”Lapin lumo” houkuttaa myös työllistymisen mahdollisuudet tänne pohjoiseen, houkuttelee vastuukouluttaja opiskelijoita Muonioon.

Opiskelijat tutustuvat ja heidän on mahdollista tulla työelämässä oppimaan mm. Yllästunturin luontokeskus Kellokkaaseen. Pihanäkymä Kellookkaasta tunturiin.
Opiskelijat tutustuvat ja heidän on mahdollista tulla työelämässä oppimaan mm. Yllästunturin luontokeskus Kellokkaaseen. Pihanäkymä Kellookkaasta tunturiin.
Kuva: Päivi Rissanen

Monimuotoisista oppimisjaksoista joustoa opiskeluun

Matkailualan monimuotokoulutuksessa on vuodessa neljä lähijaksoa, jolloin opiskellaan pääsääntöisesti Muoniossa. Nyt pandemian poikkeusoloissa monimuoto-opintojen joustavuus ja yhdistelymahdollisuus on osoittautunut toimivaksi. Verkko-opetusta toteutetaan kolmena iltana viikossa maanantaista keskiviikkoon klo 16 – 19, jolloin opiskelu onnistuu työpäivän jälkeen. Verkko-opetusjaksot myös nauhoitetaan ja opiskelija voi katsoa tallenteet oman aikataulun mukaisesti.

- Pandemian aikana osa opiskelijoista on ollut lähijaksoilla Muoniossa ja osa kotipaikkakunnillaan. Monimuotoinen opiskelu sisältää opiskelua ja ohjausta lähi- ja verkkoympäristöissä sekä työpaikalla tapahtuvan oppimisen yhdistelmänä. Kouluttajina toimivat opettajien lisäksi alan asiantuntijat työelämästä. Opiskelun voi aloittaa kolme kertaa vuodessa.  Seuraava opiskeluryhmä aloittaa elokuussa 2021. Koulutuksessa voi valita joko koko tutkinnon tai tutkinnon osia, jotka edistävät työllistymistä tai lisäävät työelämässä tarvittavaa osaamista, kertoo opiskelun sisällöstä Lappian matkailualan lehtori Sirpa Leinonen.

Viime keväänä 2020 aloittaneen ryhmän opintoja on toteutettu hybridimallilla, lähi-, etä- ja verkko-opintojen yhdistelmänä, josta saatiin hyvää palautetta. Näitä kokemuksia on hyödynnetty nyt tammikuussa 2021 aloittaneen ryhmän opintokokonaisuuksissa.

- Ryhmässä on opiskelijoita Helsinki-Kotka-Lapua-Tornio-Muonio-Salla-Sodankylä-Enontekiö kotipaikoilta. Heissä on nuoria alalle tulijoita, ammatinvaihtajia, yrittäjätaustaisia opiskelijoita ja TE-palvelujen asiakkaita. Jos opiskelijalla on työpaikka, koulutus on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksena, jolloin opiskelija saa palkkaa ja samalla edistää opintoja muun muassa tutkinnon osia suorittamalla työelämän tarpeiden mukaisesti. Tästä hyötyy sekä opiskelija että yritys, muistuttaa Leinonen.

Työelämässä oppimisen jaksot ovat onnistuneet poikkeusoloissakin

- Joulusesongin 2020 aikana työelämässä oppimisen jaksoja saatiin toteutettua hyvin. Opiskeluryhmämme ovat monimuotoisia myös opiskelijoiden työkokemuksen suhteen. Opiskelijoissa on sekä nuoria, alalle tulijoita, että todella kokeneita ammattilaisia, jotka päivittävät osaamistaan. Olemme suunnitelleet oppimiskokonaisuudet siten, että tuemme opiskelijoiden työelämässä oppimista. Esimerkiksi lokakuussa 2020 toteutimme Lapin matkailuparlamentti –tapahtuman Oloksella yhdistettynä lähi-virtuaalitoteutuksena ja opiskelijat saivat arvokasta kokemusta tapahtumajärjestelyistä, kertoo Sirpa Leinonen opiskelun arjesta.

Linnuista kertova tietoseinä luontokeskus Kellokkaan asiakaspalvelukeskuksessa.
Linnuista kertova tietoseinä luontokeskus Kellokkaan asiakaspalvelukeskuksessa.
Kuva: Päivi Rissanen

Matkailualalle keittiön kautta

Helsingistä Ranualle muuttanut ja sieltä Muonioon matkailualan opintoihin hakeutunut Jan ”Mikke” Sjöbergillä on vahva osaaminen ja yli kahdenkymmenenvuoden kokemus kokin ja keittiöesimiehen tehtävistä ravintoloissa, hotelleissa, laivoissa ja tapahtumatuotannossa.

- Ensi kokemukseni Lapista on vuosien 2016 -2017 talvi- ja kevätsesongilta Hotelli Luostotunturista. Siellä syntyi ajatus muuttaa pohjoiseen pysyvästi. Myös seuraavat pari talvea vietin Lapissa. Keväällä 2019 muutin Ranualle, jossa asun edelleen, kertoo Mikke Sjöberg matkastaan pohjoiseen.

Hän sanoo nauttineensa kokintyöstä ja viihtyvänsä asiakaspalvelutehtävissä.

- Nyt korona-aikana tuli mahdollisuus opiskella ja matkailualahan on minulle tuttua jo keittiön kautta. Tavoitteenani on hankkia lisää ammattitaitoa ja osaamista. Kuulin Lappian Muonion toimipaikasta ja koulutuksesta kehuja parilta tuttavaltani ja koska pohjoinen sijainti ja ympäristö miellyttävät, niin täällä ollaan ja ensimmäinen puoli vuotta on mennyt hyvin. Ennakko-odotuksia minulla ei oikeastaan ollut, yllättävän hyvin olen tottunut myös verkko-opiskeluun, vaikka lähiopiskelu on enemmän tuttua. Ammatillisesti odotan saavani lisää valmiuksia toimia majoitusalalla, esimerkiksi vastaanottotyöskentely on jäänyt aiemmin kokematta. Mutta toki tässä on aikaa haistella ja maistella kaikkea muutakin. Koulutuksessa on tarjolla valinnaisia opintoja ihan riittämiin. Tulevaisuudessa aion työskennellä matkailualalla. Olen luvannut itselleni lopettaa keittiöhommat, mutta saa nähdä kuinka käy, pohtii Mikke Sjöberg tulevaisuutta.

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä!
-

Koulutuksen sisällöstä:

- Lehtori Sirpa Leinonen, puh. 040 747 0750, sirpa.leinonen@lappia.fi

- Vastuukouluttaja Ilkka Mäki, puh. 050 596 8303, ilkka.maki@lappia.fi

- Asuntolan hoitaja, puh. 050 310 9200

Oppisopimuksesta:

- Asiakkuusvastaava Jaana Patokoski, puh. 040 648 7583, jaana.patokoski@lappia.fi

Tutustu Lappian koulutuksiin: www.lappia.fi/koulutuskalenteri