Politiikka: Miksi kes­kus­ta rii­taut­ti luon­non­suo­je­lu­lain, Katri Kul­mu­ni?

Kunniamerkit: Ta­sa­val­lan pre­si­dent­ti myönsi tämän vuoden kun­nia­mer­kit – katso Lapin pal­ki­tut

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa päivän luukku tästä

Ul­ko­mi­nis­te­riö al-Ho­lis­ta saa­pu­neis­ta suo­ma­lai­sis­ta: "Ovat olo­suh­tei­siin nähden hyvässä kun­nos­sa"

Al-Holin leiriltä Syyriasta on saapunut Suomeen kolme perhettä Turkin kautta. Perheiden lapset ovat iältään alle kymmenvuotiaita.

Olosuhteet al-Holin leirillä ovat karut. Kuva on arkistokuva, eivätkä sen henkilöt liity juttuun.
Olosuhteet al-Holin leirillä ovat karut. Kuva on arkistokuva, eivätkä sen henkilöt liity juttuun.

Syyrian Al-Holin leiriltä kevään aikana paenneet kolme perhettä saapuivat sunnuntaina Turkista Suomeen.

– Ulkoministeriö on avustanut suomalaisia lapsia ja heidän huoltajiaan konsulipalvelulain mukaisesti. Heille on Ankaran suurlähetystössä myönnetty matkustusasiakirjat, ministeriö kertoi.

– Kyseessä ei ollut Suomen valtion aktiivinen kotiutusoperaatio, vaan leirillä olevat suomalaiset olivat päässeet omin avuin Suomen konsulaattiin. Ulkoministeriö teki yhteistyötä Turkin viranomaisten kanssa, kertoi Pekka Shemeikka ministeriön ajankohtaisviestinnästä illan puhelintiedotustilaisuudessa.

Shemeikan mukaan yhteistyö turkkilaisten kanssa sujui hyvin.

– Tietoa on välitetty ulkoministeriössä sitä mukaan, kun sitä on saatu, kertoi alivaltiosihteeri Pekka Puustinen.

Perheet lensivät Suomeen reittilennolla, eikä lennolla ollut saattajina viranomaisia. Ulkoministeriö on pyrkinyt varmistamaan, että äidit ovat juuri kyseisten lasten äitejä.

Ulkoministeriö ei ole suositellut leiriltä lähtöä omin päin

Puustinen ei kommentoinut sitä, miten perheiden arvioidaan päässeen pois vartioidulta leiriltä. Yksityisyydensuojan vuoksi ministeriö ei kerro tarkkoja tietoja perheistä tai heidän kunnostaan.

– He ovat olosuhteisiin nähden hyvässä kunnossa ainakin fyysisesti, Puustinen kuvaili.

Leiriltä on aiemminkin paennut eri kansallisuuksien ihmisiä. Ulkoministeriö on suositellut, että sotatila-alueelta ei lähdettäisi omin päin liikkeelle.

Suojelupoliisi pitänyt turvallisuusuhkana

Leirillä on ollut noin yksitoista suomalaista naista ja noin 30 lasta. Edelleenkin leirillä on noin 20 lasta ja alle kymmenen naista.

Suojelupoliisi on aiemmin sanonut, että leiriltä Suomeen saapuvat naiset ovat turvallisuusuhka, koska heillä on ollut vierastaistelijoiden kautta yhteyksiä terroristijärjestö Isisiin. Kun naiset saapuvat Suomeen, he ovat poliisin ja suojelupoliisin tarkkailussa. Lapsista huolehtivat sosiaali- ja terveysviranomaiset. Puustinen ei kommentoinut, pääsevätkö lapset ja äidit tapaamaan Suomessa asuvia sukulaisiaan.

Suomalaisten saapumisesta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Korona keskeytti kotiutusvalmistelut

Suomi kotiutti leiriltä kaksi orpolasta joulukuussa, mutta sen jälkeen operaatio on ollut jäissä koronapandemian vuoksi. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kommentoi Lännen Medialle aiemmin toukokuussa, että aluetta hallinnoiva kurdihallinto on sulkenut rajat, eivätkä lentoyhteydet esimerkiksi Irakin puolella sijaitsevaan kurdikaupunki Erbiliin ole toimineet. Leiriltä kotiutetut kaksi orpolasta lennätettiin Suomeen juuri Erbilin kautta.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) johtama ulkoministeriö tiedotti, että al-Holista on saapunut Suomeen kolme perhettä.
Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) johtama ulkoministeriö tiedotti, että al-Holista on saapunut Suomeen kolme perhettä.
Kuva: TONI REPO/AAMULEHTI

Kotiutuksia edelsi poliittinen kiista siitä, keitä valtion tulisi auttaa takaisin Suomeen. Joulukuussa Sanna Marinin (sd.) hallitus linjasi, että lapsia autetaan palaamaan, mutta velvoitetta aikuisten auttamiseen ei ole. Tosin äiditkin voidaan kotiuttaa, jos lasten etu sitä vaatii.

Valmisteluja on koordinoinut ministeriön nimeämä erityisedustaja, joka on pitänyt yhteyttä sekä paikallisiin viranomaisiin että suomalaisten omaisiin kotimaassa.

Mahdolliset rikosepäilyt käsitellään Suomessa

Koillis-Syyrian itsehallintoalueen ulkopoliittinen edustaja Abdulkarin Omar kertoi alkuvuonna Suomessa vieraillessaan, että kurdihallinto haluaa asettaa vankileireillä olevat ulkomaalaiset Isis-taistelijat syytteeseen omassa tuomioistuimessaan.

– Näemme siinä monia juridisia ja oikeusturvaan liittyviä ongelmia. Alueella ei esimerkiksi ole parlamentaarisesti hyväksyttyä lainsäädäntöä, Haavisto totesi aiemmin LM:lle.

Haavisto on myöntänyt, että kansainvälisen tuomioistuimen perustaminen alueelle olisi kallista ja pandemian aikana muutenkin vaikeaa. Suomeen palaavien mahdolliset rikosepäilyt käsitellään suomalaisissa tuomioistuimissa.

Al-Hol-jupakka johti tutkintaan

Loppusyksystä nousivat julkisuuteen Haaviston ja konsulipäällikkö Pasi Tuomisen erimielisyydet päätöksenteosta suomalaisten avustamisessa. Ministeriö alkoi valmistella Tuomisen siirtämistä toisiin tehtäviin. Lopulta Tuominen sai jatkaa konsulipäällikkönä, mutta al-Holin tilannetta nimettiin hoitamaan ministeriön erityisedustaja.​

Poliisi ja valtakunnansyyttäjä selvittävät perustuslakivaliokunnan pyynnöstä, syyllistyikö Haavisto virkarikokseen pyrkiessään siirtämään Tuomisen virastaan, vaikka al-Holia koskevat asiat oli jo otettu pois.​

Juttua on päivitetty 20.50. Juttuun on lisätty tietoja ulkoministeriön puhelintiedotustilaisuuden pohjalta.

Suomalaisten saapumisesta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Juttua on päivitetty 19.41 ja 21.10. Juttuun on lisätty tietoja ministeriön tiedotustilaisuuden pohjalta.