Lakko alkaa:: Tänään alkava lakko su­pis­taa hiih­to­kes­kus­ten au­ki­olo­ai­ko­ja ja sulkee osan rin­teis­tä – lakon pii­ris­sä hissit ja vä­li­ne­vuok­raa­mot

Hirvilaskuri: "Hen­ki­ses­ti ollaan jo tal­vi­te­loil­la"– huo­mat­ta­va osa Lapin hir­ven­kaa­to­lu­vis­ta jäänee käyt­tä­mät­tä, katso tuoreet saa­lis­lu­vut hir­vi­las­ku­ris­ta

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa päivän luukku tästä

Ul­ko­mi­nis­te­ri Haa­vis­to: Al-Ho­lin lei­ril­le ra­ken­ne­taan ka­ran­tee­ni­ky­lä koronan varalle – suo­ma­lai­set hoi­det­tai­siin paikan päällä kent­tä­sai­raa­las­sa

Al-Holin leiriltä Syyriasta on kotiutettu toistaiseksi kaksi suomalaistaustaista orpolasta. Kotiutusvalmistelut ovat keskeytyksissä koronapandemian takia. Ulkoministeri Pekka Haavisto sanoo, että valmisteluja jatketaan heti, kun tilanne sallii. Leirille rakennetaan erillinen karanteenialue koronan leviämisen varalta.

Koronavirus ei toistaiseksi ole levinnyt ainakaan laajasti al-Holiin. Leirillä on kuitenkin tehty valmisteluja leviämisen varalle. Arkistokuva. Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoo, että yhteydenpito kurdiviranomaisiin jatkuu, vaikka varsinaiset kotiuttamistoimet ovat keskeytyksissä.
Koronavirus ei toistaiseksi ole levinnyt ainakaan laajasti al-Holiin. Leirillä on kuitenkin tehty valmisteluja leviämisen varalle. Arkistokuva.
Koronavirus ei toistaiseksi ole levinnyt ainakaan laajasti al-Holiin. Leirillä on kuitenkin tehty valmisteluja leviämisen varalle. Arkistokuva.
Kuva: AHMED MARDNLI

Al-Holin leirille Syyriaan rakennetaan erillinen karanteenikylä koronaviruksen leviämisen varalle, kertoo ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) Lännen Medialle. Haavisto sanoo saaneensa asiasta tiedon Punaisen Ristin kansainvälisen komitean johtajalta Peter Maurerilta.

– Koronaviruksen ei tiedetä levinneen ainakaan laajasti al-Holin leiriin, mutta alueelle rakennetaan noin 80-paikkainen telttakaranteenialue. Ainakin WHO ja Unicef ovat hankkeessa mukana. Lisäksi leirillä tehostetaan muun muassa käsihygieniaa.

Al-Holin leirillä on kerrottu olevan noin kymmenen suomalaista äitiä sekä kolmisenkymmentä lasta. Lähtökohtana on hoitaa mahdolliset suomalaiset koronapotilaat ensisijaisesti paikan päällä.

– Leirillä toimii Punaisen Ristin kenttäsairaala, ja Suomi jatkaa sen tukemista.

Haavisto muistuttaa, että potilaiden evakuointi alueelta olisi vaikeaa, koska kurdihallinto on sulkenut rajat, eivätkä lentoyhteydet esimerkiksi Irakin puolella sijaitsevaan kurdikaupunki Erbiliin toimi.

Leirillä on enimmillään ollut yhteensä jopa 70 000 henkilöä.

Korona keskeytti kotiutusvalmistelut

Lännen Media uutisoi maaliskuun lopussa, että ulkoministeriö on koronan takia keskeyttänyt toistaiseksi valmistelut suomalaisten kotiuttamiseksi.

Leiriltä kotiutettiin kaksi suomalaista orpolasta joulukuussa. Lapset lennätettiin tarkoin varjellussa operaatiossa Suomeen Erbilin kaupungin kautta. Tämän jälkeen kotiutuksia ei ole tehty.

Ensimmäisiä kotiutuksia edelsi poliittinen kiista siitä, keitä valtion tulisi auttaa takaisin Suomeen. Joulukuun puolivälissä hallitus teki uuden pääministerinsä Sanna Marinin (sd.) johdolla linjauksen suomalaisten auttamisesta.

Lapsia autetaan palaamaan, mutta velvoitetta aikuisten auttamiseen ei ole. Äitejä voidaan kuitenkin avustaa palaamisessa, jos sitä pidetään lapsen edun mukaisena.

Leiriä hallinnoivat kurdit eivät ole suostuneet laskemaan lapsia pois leiriltä ilman vanhempiaan.

Haavisto vakuuttaa, että kotiuttamisvalmisteluja jatketaan heti kun koronatilanne sallii. Valmisteluja koordinoiva ministeriön erityisedustaja pitää yhteyttä paikallisiin viranomaisiin ja suomalaisten omaisiin kotimaassa.

– Tilanne on erityisen surkea lasten kannalta. He ovat olleet ilman koulunkäyntiä pitkään ja jääneet ilman tiedollista oppia sekä niin normaalia kasvuympäristöä kuin leirillä voi olla. Emme ole unohtaneet suomalaisia, vaan teemme voitavamme.

Ei tukea paikalliselle tuomioistuimelle

Koillis-Syyrian itsehallintoalueen ulkopoliittinen edustaja Abdulkarin Omar kertoi alkuvuonna Suomessa vieraillessaan, että kurdihallinto haluaa asettaa vankileireillä olevat ulkomaalaiset ISIS-taistelijat syytteeseen omassa tuomioistuimessaan.

Haaviston mukaan Suomi ei voi tukea tätä.

– Näemme siinä monia juridisia ja oikeusturvaan liittyviä ongelmia. Alueella ei esimerkiksi ole parlamentaarisesti hyväksyttyä lainsäädäntöä.

Haavisto myöntää, että kansainvälisen tuomioistuimen perustaminen alueelle olisi kallista ja pandemian aikana muutenkin vaikeaa. Suomeen palaavien vierastaistelijoiden ja näiden perheenjäsenten mahdolliset rikosepäilyt käsitellään suomalaisissa tuomioistuimissa.

Yksi suomalaistaustainen mies suorittaa ulkoministeriön vahvistamien tietojen mukaan vankeusrangaistusta nuorisovankilassa Syyriassa Isis-kontaktiensa takia. Hänen lisäkseen vankina on tiettävästi ainakin yksi täysi-ikäinen suomalainen, mutta tätä tietoa ministeriö ei ole saanut vahvistetuksi.

Kotiutusvalmistelut johtivat poliisitutkintaan

Loppusyksystä nousivat julkisuuteen Haaviston ja konsulipäällikkö Pasi Tuomisen erimielisyydet päätöksenteosta suomalaisten avustamisessa.

Erimielisyyksien vuoksi ministeriö alkoi valmistella Tuomisen siirtämistä toisiin tehtäviin. Lopulta Tuominen sai jatkaa konsulipäällikkönä, mutta al-Holin tilannetta nimettiin hoitamaan ministeriön erityisedustaja.​

Poliisi ja valtakunnansyyttäjä selvittävät perustuslakivaliokunnan pyynnöstä, syyllistyikö Haavisto virkarikokseen pyrkiessään siirtämään Tuomisen virastaan, vaikka al-Holia koskevat asiat oli jo otettu pois.​

Fakta

Kaksi orpolasta kotiutettu

Al-Holin leiri sijaitsee Syyrian koillisosassa.

Asukasmäärä leirillä on korkeimmillaan ollut yli 70 000 henkilöä.

Al-Holin leirillä on kerrottu olevan noin kymmenen suomalaisäitiä.

Suomalaisia lapsia leirillä on kolmisenkymmentä.

Suomeen leiriltä on kotiutettu toistaiseksi kaksi orpolasta.

Hallituksen mukaan lapsia on autettava palaamaan kotimaahansa.

Vanhempia voidaan avustaa paluussa, jos se on lapsen edun mukaista.

Leiriä hallinnoivien kurdien linjana on ollut, ettei lapsia lasketa leiriltä ilman vanhempiaan.