Maastopalot: Kulotus oli mennä metsään tällä kertaa Po­siol­la, pe­las­tus­lai­tos va­roit­taa kui­vuu­des­ta

Ul­ko­asiain­va­lio­kun­nan pu­heen­joh­ta­ja Mika Niikko (ps.) sai tiedon al-Ho­lin ko­tiut­ta­mi­sis­ta per­jan­tai­na – "Asia hoitui, kuten oli so­vit­tu"

Niikko kaipaa lisätietoja Suomen ja Saksan yhteisestä valmistelusta, mutta kyse ei ole moitteista.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) sai tiedon al-Holin leiriltä palautettavista suomalaisista perjantaina.
Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) sai tiedon al-Holin leiriltä palautettavista suomalaisista perjantaina.
Kuva: Arttu Laitala

Viikonlopun aikana viranomaiset tiedottivat, että Syyrian al-Holista on palannut perheitä Suomeen. Tällä kertaa kotimaahan palasi kaksi naista ja heidän kuusi lastaan.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko kertoo Lännen Medialle, että hän sai tiedon lasten ja äitien palauttamisesta Suomeen perjantaina ulkoministeri Pekka Haavistolta (vihr.)

– Asia hoitui, kuten oli sovittu. Kun kotiuttamisesta tiedetään, niin siitä ilmoitetaan ulkoasiainvaliokunnalle, Niikko kommentoi.

Lisää tietoa

Sen sijaan yhteistyö Saksan kanssa tuli Niikolle ja valiokunnalle yllätyksenä.

Ulkoministeriö toimi yhteistyössä Saksan kanssa kotiuttaessaan suomalaiset leiriltä.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Saksa haki Syyriasta samassa yhteydessä kolme naista ja 12 lasta.

– Täytyy kysyä tästä yhteistyöstä tarkemmin. Nähtävästi tätä operaatiota on valmisteltu jo pitempään. Minulle jäi hieman epäselväksi, kauanko tätä on suunniteltu.

Niikko aikoo ottaa asian esille maanantaina tavatessaan Haavistoa.

Ei moite

Puheenjohtaja korostaa, ettei pidä lisäkysymyksiä Saksan roolista moitteina, vaan lisätiedon hankintana.

Sinällään palauttamisesta tai Saksan kanssa tehdystä yhteistyöstä ei ole keskusteltu valiokunnassa lainkaan.

Kokoomus on ottanut ärhäkästi kantaa operaatioon.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kirjoitti sosiaalisessa mediassa, että leireiltä palaavat aikuiset ovat suojelupoliisin mukaan turvallisuusuhka Suomelle.

– Hallituksella on vastuu siitä, että rikoksia tehneet ja terroristiseen toimintaan osallistuneet ihmiset joutuvat vastaamaan teoistaan, eikä suomalaisten turvallisuus vaarannu, Orpo kirjoitti.

Kirjoitus sai heti runsaasti palautetta ja kritiikkiä hallitusrivien kansanedustajilta.

Suojelupoliisikin otti kantaa kirjoittaen Twitterissä, että jokaisen al-Holin leiriltä palaavan mahdollisesti aiheuttama uhka arvioidaan yksilöllisesti.