Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

mainos : Syys­mark­ki­na­tar­jous, Lapin Kansa Digi 2,99 €/viik­ko. Tilaa tästä.

Uk­rai­nas­sa alas ammutun ma­le­sia­lais­ko­neen tapaus oi­keu­teen – syy­tet­ty­jen ei odoteta il­maan­tu­van pai­kal­le

Malesialaiskone ammuttiin alas heinäkuussa 2014.

Uhrien omaiset osoittivat mieltä Venäjän suurlähetystön edessä Haagissa sunnuntaina. Valkoisia tuoleja oli yhtä monta kuin lennolla menehtyneitä.
Uhrien omaiset osoittivat mieltä Venäjän suurlähetystön edessä Haagissa sunnuntaina. Valkoisia tuoleja oli yhtä monta kuin lennolla menehtyneitä.
Kuva: ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Malaysian Airlinesin lennon 17 alasampumisesta syytettyjen neljän miehen oikeudenkäynti alkaa tänään maanantaina Amsterdamissa.

Venäläisiä Sergey Dubinskyä, Oleg Pulatovia ja Igor Girkiniä sekä ukrainalaista Leonid Kharchenkoa syytetään 298 matkustajan ja miehistön jäsenen murhasta. Syytetyt olivat kaikki korkea-arvoisia sotilaita venäjä-mielisten Itä-Ukrainan kapinallisten joukoissa heinäkuussa 2014, jolloin lento ammuttiin alas taivaalta Itä-Ukrainan yllä.

Tapausta tutkineen ryhmän mukaan kukaan heistä ei vetänyt liipaisimesta, mutta he olivat tekemässä päätöksiä, jotka johtivat ohjuksen laukaisuun.

Syytettyjen ei odoteta saapuvan oikeuden eteen. Mikäli he eivät lähetä paikalle edustajiaan, heidät voidaan tuomita poissaolevina.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi, että Venäjä seuraa oikeusprosessin etenemistä ennen kuin kommentoi sitä. Hän lisäsi Venäjän epäilevän Hollannin johtaman tutkinnan puolueettomuutta.

Venäjä kiistää avun separatisteille

Venäjä on toistuvasti kiistänyt, että se rahoittaisi tai tukisi Itä-Ukrainan separatisteja.

Tutkijoiden mukaan kone kuitenkin ammuttiin alas venäläisellä ohjuksella, joka kuljetettiin Ukrainaan Venäjältä.

Osana oikeudenkäyntiin kerättyä todistusaineistoa on esimerkiksi satelliittikuvia ohjuksen laukaisualustasta, kun se matkasi Venäjältä Ukrainaan. Kuvat myös näyttävät, miten laukaisualusta palaa Venäjälle päivä malesialaiskoneen putoamisen jälkeen. Silloin siinä on yksi ohjus vähemmän.

Lisäksi todistusaineistoon kuuluu videoita, puhelinkeskusteluita ja sosiaalisen median päivityksiä.

Tutkintaryhmän mukaan kaksi syytetyistä piti tiiviisti yhteyttä Putinin entiseen neuvonantajaan Vladislav Surkoviin sekä Krimin aluejohtaja Sergei Aksjonoviin, mikä tutkijoiden mukaan herättää kysymyksiä Venäjän roolista tapauksessa.

Tuoliprotesti suurlähetystön edessä

Kaikki lennolla olleet menehtyivät. Heidän omaisensa veivät sunnuntaina 298 valkoista tuolia Venäjän suurlähetystön eteen Haagissa.

Kyseessä oli protesti, jossa vaadittiin oikeutta ja Venäjän yhteistyötä tutkinnan kanssa. Lisäksi uhrien muistolle pidettiin hiljainen hetki.

– Meille on tärkeää, että oikeudenkäynti alkaa ja kaikki todisteet esitetään. Ja että lopuksi riippumaton oikeusistuin antaa tuomion. On tärkeää, että maailma tietää, mitä tapahtui, miksi se tapahtui ja kuka siitä oli vastuussa, veljensä alasampumisessa menettänyt Piet Ploeg sanoi uutistoimisto Reutersille.

Jokaiselle uhrille oli yksi tuoli. Tyhjät tuolit symboloivat myös sitä, että syytettyjä ei olla saatu oikeuteen.

Lucy van der Kerk, jonka täti menehtyi lennolla, sanoi olevansa iloinen siitä, että oikeudenkäynti alkaa, mutta se ei lopeta perheen tuskaa.