Jälkipuinti: Ranua ei saanut pandoja mat­kai­lun ve­to­nau­loik­si, mikä oli lopulta onni

Kolumni: Ruot­sa­lais­nei­ti auttoi ym­mär­tä­mään pa­rem­min ko­ti­kau­pun­kia­ni Ro­va­nie­meä

Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Uk­rai­nan jal­ka­pal­lo­le­gen­da Shev­tshen­ko ylistää maansa sit­keyt­tä: "Uk­rai­na­lai­set an­sait­se­vat sym­pa­tiaa, mutta myös ihai­lua"

Pariisi
Andrij Shevtshenko käy ajoittain Venäjän hyökkäyksen kourissa taistelevassa maassaan.
Andrij Shevtshenko käy ajoittain Venäjän hyökkäyksen kourissa taistelevassa maassaan.
Kuva: SIMONE ARVEDA

Ukrainan jalkapallomaajoukkueen pelaajalegenda ja ex-valmentaja Andrij Shevtshenko käy ajoittain Venäjän hyökkäyksen kourissa taistelevassa maassaan. Joka kerta hän vaikuttuu yhä enemmän ja enemmän ukrainalaisten sitkeydestä mutta myös siitä, että hymyäkin on yhä kasvoilla kaikesta kauheudesta huolimatta.

Ukrainan maajoukkueessa 1995–2012 kaikkiaan 48 maalia viimeistellyt ja komean seurajoukkueuran muun muassa AC Milanissa tehnyt Shevtshenko, 46, on sotilaan poika, joka kertoo vastustaneensa sotaa koko elämänsä. Ja kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa, Shevtshenko tunsi sellaista kipua, ettei voinut edes hengittää.

– En voinut tajuta, kuinka pommit putoavat ja raketit lentävät demokraattisessa Euroopassa. Ne lensivät kohti kotiani, kohti kaikkea mitä rakastan, Shevtshenko kuvailee uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

Ukrainalaiset kuitenkin kestävät.

– Tapasin Borodjankassa (Kiovan alueella) ihmisiä väliaikaismajoituksessa talossa, joka oli rakennettu 22 perheelle. He olivat järjestäneet asumisensa kuntoon ja tervehtivät meitä hymy kasvoillaan. Vaikka nämä ihmiset olivat menettäneet kaiken, he nauttivat yhä elämästään.

– Tuo on niin tyypillistä ukrainalaisille. Jotta pimeydestä noustaan, katsotaan aina kultareunusta kaikissa asioissa ja tuetaan toinen toistaan. Ukrainalaiset ansaitsevat sympatiaa, mutta myös ihailua koko maailmalta.

Moni ukrainalainen urheilusuuruus on tarttunut aseeseen puolustaessaan maataan. Shevtshenko valitsi toisenlaisen roolin.

– Mietin, mihin kaikkeen kykenen ja millä tavalla voin olla eniten hyödyksi ja tajusin, että minun on käytettävä nimeni voimaa taistellakseni Ukrainan puolesta julkisesti, Shevtshenko sanoo.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi muodosti hyväntekeväisyysprojektin, jossa Shevtshenko on mukana. Hän kerää rahallista tukea etenkin sairaanhoitotarvikkeisiin ja jälleenrakennukseen.

– Kaikkiaan yli 200 miljoonaa kerättiin ensimmäisen viiden kuukauden aikana, ja mukana tukemassa on ollut ihmisiä 110 eri maasta. Luulen, että tein oikean päätöksen.