Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mistä tulee Lapin suurin puolue? Kuun­te­le myös, mikä pu­hut­taa ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla

Vaalit: Kuka on edus­kun­ta­vaa­lien Lapin ää­ni­ha­ra­va? Veikkaa ja voita

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Uk­rai­nan Bah­mu­tis­sa kovia tais­te­lu­ja, Wagner yrittää edetä kau­pun­gin kes­kus­taan

Wagnerin johtajan mukaan ukrainalaisten vastarinta ja tykistötuli on armotonta.

Ukrainalaisia vankeja vapautettiin viime viikolla.
Ukrainalaisia vankeja vapautettiin viime viikolla.
Kuva: Andriy Yermak/Office of the President of Ukraine

Bahmutin kaupungin hallinnasta Ukrainan itäosassa käydään raskaita taisteluja, kertovat sekä Ukrainan armeija että venäläinen Wagner-palkkasotilasyhtiö.

– Wagnerin hyökkäävät yksiköt etenevät useista suunnista yrittäen murtaa joukkojemme puolustusasemat ja liikkua kaupungin keskustaan. Taistelut ovat kiivaita, ja puolustajamme ovat aiheuttaneet merkittäviä tappioita viholliselle, Ukrainan armeija kertoi.

– Tilanne Bahmutissa on vaikea, hyvin vaikea. Vihollinen taistelee jokaisesta metristä. Mitä lähemmäs kaupungin keskustaa pääsemme, sitä kovempia ovat taistelut ja sitä kiivaampaa on tykistötuli, kirjoitti Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin sosiaalisen median viestissään.

– Ukrainalaiset heittävät loputtomasti reservejään taisteluun, Prigozhin jatkoi.

Bahmutin ja sen ympäristön hallinnasta on taisteltu kuukausikaupalla, vaikka kaupungilla ei juuri ole strategista merkitystä. Sen sijaan pitkät taistelut ovat tehneet kaupungista symbolisesti merkittävän.

Ukraina on perustellut kaupungin puolustamista sillä, että näin hankitaan aikaa pian alkavaa vastahyökkäystä varten.

Vankien värväyskielto vaikeuttaa Wagnerin hyökkäyksiä

Kuluneiden viikkojen aikana Wagner on menettänyt mahdollisuuden värvätä uusia taistelijoita Venäjän vankiloista, koska on ajautunut jatkuviin kiistoihin armeijan johdon kanssa.

Tämän vuoksi Wagner on todennäköisesti ryhtynyt värväämään venäläissiviilejä, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedustelukatsauksessaan.

Kuluvan kuun alusta Wagner on perustanut värväyskeskuksia urheiluhalleihin ainakin 40 paikkakunnalle ympäri Venäjää. Viime päivien aikana Wagnerin rekrytoijat ovat niin ikään käyneet pitämässä palopuheita moskovalaisissa lukioissa.

Värvärit ovat jakaneet kyselylomakkeita, joiden otsakkeena on ollut muun muassa teksti Hakemus nuoreksi sotilaaksi, kerätäkseen kiinnostuneiden yhteystietoja.

Liki puolet Wagnerin Ukrainaan värväämistä vangeista on todennäköisesti jo päätynyt kuolleiksi tai haavoittuneiksi eivätkä uudet värvätyt riitä korvaamaan sitä, ettei vankeja voida värvätä.

Jos vankien värväyskielto jatkuu, Prigozhin joutuu todennäköisesti rajoittamaan Wagnerin operaatioiden intensiteettiä ja laajuutta Ukrainassa, puolustusministeriö uskoo.