Lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le

Mainos : Kaleva Median ja­ka­ja­na saat vai­kut­taa omaan työ­mää­rää­si ja tienaat sen mu­kai­ses­ti. Klikkaa tästä täyt­tä­mään työ­ha­ke­mus.

Uk­ko­me­tot haki nah­kiai­sia mark­ki­noil­le monesta paikkaa – Mais­tiai­sia riitti, mutta ei aivan kai­kil­le

Herkku vai inhokki?
Herkku vai inhokki?
Kuva: Nina Susi

Sport Team Ukkomettojen aktiivit ovat saaneet hakea herrojen herkkua eli nahkiaisia kotijokea kauempaa, jotta Simon nahkiaismarkkinoilla riittäisi paistettavaa. Simojokeen nousi alkusyksystä mukavasti ympyräsuita, mutta viime aikoina rysissä on ollut tilaa.

– Vain muutamia kappaleita. Olemme kyselleet nahkiaisia paistettavaksi  Kemijoelta, Kuivajoelta, Iijoelta ja aina Pyhäjokea myöten. Tiukassa ne ovat olleet, Ukkomettojen Tommi Ylisuvanto kertoi.

Vettä Simojoessa on aivan sopivasti nahkiaisen nousulle.

– Kuutamoyönä nahkiainen ei liiku. Etelätuuli ja kunnon myräkkä pistäisi nahkisen liikkeelle, Ylisuvanto sanoo.

Simon kunnan ja Ukkomettojen järjestämillä markkinoilla päästiin tänä vuonna paistamaan alle sata kiloa nahkiaisia. Ne kaikki päätyivät markkinavieraiden suihin.

– Enemmänkin niitä olisi mennyt kaupaksi. Kyselijöitä riitti, Ylisuvanto sanoi.

Simon Nahkiaismarkkinat olivat tänä vuonna tiivistetty yhteen päivään.

Simon nahkiaismarkkinoiden antia.
Simon nahkiaismarkkinoiden antia.
Kuva: Henri Finström

Tornionjoen Kukkolankosken koski-isäntä Risto Leinonen tiivistää nahkiaisen saannin lyhyesti ja ytimekkäästi: "Hyvä, että maistamaan on päässyt."

Syyskuun loppupuolen tilanne ei ole Kukkolassa kauhean poikkeava nahkiaisen nousun suhteen.

– Kesä oli kuiva ja veden vähyys vaikuttaa nousuun. Yleensä täällä on paras uinti sattunut lokakuulle. Kun uusi kuu syntyy, niin se on yleensä ollut parasta aikaa nousulle. Täydellä kuulla ainoa tehtävä on putsata merrat mahdollisista roskista. Nahkiaisen nousuun vaikuttaa moni tekijä. On se outo eläjä, Leinonen naurahtaa.

Nahkiainen nousee Simo- ja Kemijokeen ennen kun se tulee kutemaan Tornionjokeen.

Keminmaan Nahkiaisenpyytäjien kopilla Laurilassa on kertaalleen lämmitetty uunit kuumiksi nahkiaisten paistoa varten. Nahkiaispyytäjät ilmoittivat, että myyntiluukku aukeaa kello 7 ja piha oli täynnä autoja kello 6.20.

– Haluamme pitää nahkiaisperinnettä yllä ja tarjota paikallisille paikallista herkkua. Mukava nähdä, että nuorisokin on tykästynyt nahkiaisiin. Nyt  odottelemme etelätuulta ja nahkiaisten uimista mertoihin, jotta pääsemme paistamaan nahkiaisia vielä uudelleen tänä syksynä, Keminmaan Nahkiaispyytäjien Erkki Vittaniemi kertoi.

Kuluva alkusyksy on ollut Kemijoella tasaista nahkiaisten tulon suhteen. Vuodesta ei tule paras eikä huonoin.

– Vedenpinnan vaihtelu on vaikuttanut nahkiaisten saantiin. Vesi karkaa Isohaaran alta itä- ja pohjoistuulella. Myös lumentulo säikäytti nahkiaisia, sillä seuraavana aamuna merroilla oli hiljaista.

Keminmaan Nahkiaisenpyytäjät huolehtivat Kemijoki Oy:n ja Pohjolan Voima Oy:n ylisiirtovelvoitteesta. Voimayhtiöiden yhdessä omistama Voimalohi Oy on tehnyt ylisiirrosta sopimuksen Nahkiaisenpyytäjien kanssa. Ylisiirtovelvoite on vuosittain 100 000 kappaletta.

– Ylisiirtoja on tehty noin 40 000 (24.9.) kappaletta. Tiukkaa tekee, saadaanko tämän vuoden ylisiirtovelvoite täyteen. Rästejä meillä on jo aiemmiltakin vuosilta. Painetta on sekä paistamiseen että ylisiirtoihin, Vittaniemi sanoo.

Nahkiaisenpyytäjillä on käytössä parikymmentä mertaa. Ne pistetään illalla vinssin avulla pyyntiin ja koetaan aamulla. Nahkiainen liikkuu parhaiten pimeän aikaan. Pyynti tapahtuu Isohaaran alapuolella molemmilla puolin jokea.

Ympyräsuu

Nahkiainen

Nahkiainen on ympyräsuisiin kuuluva kala.

Se voi kasvaa 35 cm pitkäksi ja ja 80 gramman painoiseksi.

Nahkiainen nousee syksyllä merestä jokiin kutemaan.

Nahkiainen nautitaan usein paistettuna tai savustettuna.

Etikkaliemeen säilöttynä sesonki pitenee huomattavasti.

Perämeren pohjoisosaan laskee yksitoista nahkiaisjokea. Suurimpia nahkiaisjokia ovat Oulu-, Kiiminki, Ii-, Kuiva-, Simo-, Kemi- ja Tornionjoet.

Nahkiainen on rauhoitettu huhtikuun alusta elokuun 15:een päivään.