Vesistöt: Ve­si­lii­ken­teen ra­joi­tuk­sia päi­vi­te­tään Ro­va­nie­men kes­kus­tan alueel­la – ta­voit­tee­na hillitä ve­si­skoot­te­rei­den ai­heut­ta­mia hait­to­ja

Maastopalot: Kulotus oli mennä metsään tällä kertaa Po­siol­la, pe­las­tus­lai­tos va­roit­taa kui­vuu­des­ta

Kolumni

Työ­ky­vyt­tö­myys­elä­ke on ar­mol­li­nen jär­jes­tel­mä, joka pe­las­taa henkiä

Sonja Huhtaniska on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnisti, toimittaja, taiteilija ja mielenterveyskuntoutuja.
Sonja Huhtaniska on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnisti, toimittaja, taiteilija ja mielenterveyskuntoutuja.
Kuva: Jussi Pohjavirta

Enpä olisi uskonut, että tämä on mahdollista. Minä, joka olin vielä vuosi sitten pelkkä savuava ihmisraunio, olen palaamassa työelämään.

Olen ollut poissa työmarkkinoilta kaksi ja puoli vuotta, sillä sairastuminen ja uupumus veivät minulta työkyvyn keväällä 2019. Nyt kuntoutumiseni on edennyt niin pitkälle, että aloitan syyskuun alussa työkokeilun Lapin Kansassa.

En ole salaillut sairastumistani ja olen erittäin kiitollinen siitä, miten ymmärtäväisesti minuun on suhtauduttu. Sairastumiseni ei näytä saaneen ketään epäilemään osaamistani.  Se on rohkaisevaa – kiitos inhimillisyydestä.  Tiedän, että monet kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavat epäröivät kertoa sairaudestaan, koska he pelkäävät menettävänsä uskottavuutensa.

Työkokeilu on osa työkyvyttömyyseläke-järjestelmää. Tarkoitus on varovaisesti testata, millaista työaikaa kykenen tekemään. Aloitan kolmen päivän työviikoista.

Puolisoni kysyi, haluaisinko tehdä työtä mieluiten maanantaista keskiviikkoon vaiko sittenkin keskiviikosta perjantaihin, ”jotta perjantai tuntuisi perjantailta”. Vastasin, että mieluiten työskentelisin maanantaista keskiviikkoon, jotta maanantai tuntuisi maanantailta. Olen elänyt niin pitkään pelkkää perjantaita, että kaipaan tavallista arkea.

On ihanaa, kun voi vaihtaa jonkun kanssa muutaman sanan printterin luona tai syödä porukalla lounasta. Eläkkeellä päivät ovat olleet usein hyvin yksinäisiä.

Eniten olen kaivannut sosiaalisia kontakteja, joita työelämässä syntyy aivan ohimennen. On ihanaa, kun voi vaihtaa jonkun kanssa muutaman sanan printterin luona tai syödä porukalla lounasta.

Eläkkeellä päivät ovat olleet usein hyvin yksinäisiä.

On eläkkeestä luopuminen myös haikeaa.

Olen kokenut eläkejärjestelmän erittäin fiksusti suunnitelluksi. Osa-aikaisia töitä saa tehdä, jos kykenee, mutta sitä ei edellytetä. Mikäli töitä pystyy tekemään, tuloraja on huomattavasti korkeampi kuin työmarkkinatuen kohdalla. Olen voinut tienata jopa 800 euroa kuukaudessa ennen kuin se on vaikuttanut eläkkeeseeni.

Joustava järjestelmä on rohkaissut aloitteellisuuteen ja edistänyt kuntoutumista. Toimittajan töitä en ole tehnyt (muutamia kolumneja lukuun ottamatta), sillä aivoni ovat tarvinneet lepoa, mutta olen maalannut ja myynyt maalauksiani. Talouteni on ollut turvattu ja olen saanut toteuttaa itseäni – se jos mikä on tervehdyttävää.

Kiitos näistä toipumisen vuosista. Kiitos armollisuudesta. Toivottavasti tätä järjestelmää ei poisteta Suomesta. Se pelastaa henkiä.