Pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen ja pal­kan­saa­ja­jär­jes­tö­jen yh­teen­ot­to näyttää väis­tä­mät­tö­mäl­tä

Kolumni: Ur­baa­ni­suo­ma­lais­ten li­han­syö­jien it­se­pe­tos etsii ver­tais­taan kaupan li­ha­tis­kil­lä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tylyn pai­ni­op­pi­tun­nin saanut Elias Kuos­ma­nen nähdään ke­räi­ly­eris­sä – "Toinen on tuol­lai­nen saa­ma­rin kar­paa­si, ja itse olen pie­nem­pi"

Tokio
Arvi Savolainen marssii molskille varhain maanantaiaamuna Suomen aikaa.
Arvi Savolainen marssii molskille varhain maanantaiaamuna Suomen aikaa.
Kuva: UWW

Elias Kuosmanen saa toisen mahdollisuuden Tokion olympiapaineissa. Kuosmanen hävisi avausottelunsa kreikkalais-roomalaisen painin 130-kiloisissa tylysti, mutta pääsee keräilyeriin.

Vain 2.35 minuuttia kestäneessä avausottelussa Georgian Iakobi Kajaia selätti Kuosmasen ja voitti 9–0.

– Se oli ihan isät vastaan pojat -ottelu. Kaikkeni latasin ja uskoin, että on mahdollisuuksia, mutta eihän siitä tullut yhtään mitään. Hän oli juuri noin paljon parempi kuin numerot näyttävät, Kuosmanen myönsi rehdisti.

Kajaia eteni lopulta niukasti loppuotteluun, joten Kuosmanen pääsee maanantaina painittaviin keräilyeriin. Keräilyottelussa Kuosmanen kohtaa venäläisen Sergei Semenovin. Kamppailun voittaja etenee pronssiotteluun.

Georgialainen höykytti matossa

Ottelu väkivahvaa georgialaista vastaan oli Kuosmaselle tyly oppitunti. Kajaia oli Kuosmasta selvästi painavampi, sillä suomalaispainija on 130-kiloisiin kevyt kaveri. Hän paini aiemmin 97 kilon sarjassa, jossa Arvi Savolainen lunasti olympiapaikan. Kuosmanen ei luovuttanut, vaan haki kisalipun Tokioon raskaasta sarjasta.

Kuosmasen ongelmat alkoivat, kun tuomari komensi hänet mattoon. Kajaia myllytti tulostaululle nopeasti 9–0-lukemat.

– Pystyssä tuntui, että olen ihan hyvin mukana. Oli olo, että eka mattovuoro tulee minulle, mutta minut laitettiinkin alle. Olisi pitänyt lisätä kierroksia, Kuosmanen sanoi.

Kuosmanen ei lähtenyt sen kummemmin jossittelemaan mattokomennuksellaan.

– Tuomarit katsoivat, kumpi on aktiivisempi. Ne ovat aina vähän kinkkisiä tilanteita. Vaikka aika tasaisesti ottelimme pystyssä, se on inhimillinen ajatus, että isompi ja rumempi kaveri on muka aktiivisempi. Toinen on tuollainen saamarin karpaasi, ja itse olen pienempi, Kuosmanen heitti.

Kuosmanen sanoi tienneensä jo etukäteen, että matossa alle joutuminen olisi hankala paikka.

– Jos siinä pyörii kuin sanonko mikä, vaikea otteluita on tällä tasolla voittaa. Ei tässä kovin tyytyväinen voi olla, vaikken mikään kultamitaliehdokas ollutkaan.

Kuosmanen loukkasi kyynärpäätään

Kuosmanen satutti ottelussa kyynärpäätään, mutta vakuutti painivansa keräilyerissä.

– Napsahti kyynärpää ympäri, tuli niin kovaa käden päälle. Varmaan tuli pieni vamma, mutta se on ihan yksi hailee, jos kisat jatkuvat. Varmasti pystyn painimaan, olkoon käsi vaikka poikki, Kuosmanen sanoi.

Kajaia saavutti MM-pronssia 2019. Hänellä on myös EM-hopeaa vuosilta 2019 ja 2021 sekä EM-pronssia vuodelta 2018. Tokion finaalissa Kajaia kohtaa Kuuban kolminkertaisen olympiavoittajan Mijain Lopezin.

Kuosmanen sanoi Lopezin komeilevan muiden raskassarjalaisten yläpuolella ja Kajaian olevan kolmen seuraavaksi kovimman ryhmässä.

– Tulevaisuudessa haluan nousta tuohon porukkaan. Vähän ikävä näitä on pyöriä, jos joutuu aina pelkäämään, että joku heistä tulee vastaan. On iso mietinnän paikka, miten noiden kavereiden tasolle noustaan, Kuosmanen sanoi viitaten sarjan kärkinimiin.

Savolainen kohtaa kuubalaisen

Arvi Savolainen kohtaa maanantaina 97-kiloisten avausottelussaan Kuuban Gabriel Rosillon, joka on Pan-Amerikan kisojen voittaja vuodelta 2019.

Seuraavalla kierroksella Savolainen saisi todennäköisesti vastaansa Armenian Artur Aleksanjanin, joka on muun muassa Rion olympiavoittaja ja kolminkertainen maailmanmestari.

Kuosmanen ja Savolainen aloittavat maanantain urakkansa Suomen aikaa aikaisin aamulla.