Tuula Sykölle ja Kar­va­ka­ve­reil­le tun­nus­tus­pal­kin­not – va­paa­eh­tois­työ nousi kes­kiöön Me­ri-La­pin jär­jes­tö­mes­suil­la


Tuula Sykköä (oik.) onnittelivat Majakka ry:n varapuheenjohtaja Kalevi Lampinen, Turvapoijun Merja Halttunen ja Majakan toiminnajohtaja Tuula Huttunen-Koivumaa.
Tuula Sykköä (oik.) onnittelivat Majakka ry:n varapuheenjohtaja Kalevi Lampinen, Turvapoijun Merja Halttunen ja Majakan toiminnajohtaja Tuula Huttunen-Koivumaa.
Kuva: Jouni Valikainen

Pohjoisen yhteisöjen tuki-Majakka ry:llä oli paljon varteen otettavia vaihtoehtoja, kun se valitsi tämänvuotiset Meri-Lapin vapaaehtoistoiminnan  tunnustuspalkinnon saajat. Palkinnot luovutettiin Tuula Sykölle  ja Suomen Karvakaverit ry:n Meri-Lapin Karvakavereille Meri-Lapin järjestömessujen yhteydessä.

Tuula Sykkö on ehtinyt olla pitkään mukana vapaaehtoistyössä. Jo kymmenen vuotta sitten hän toimi Kriisikeskus Turvapoijun tukihenkilönä ja valtakunnallisena kriisipuhelimen päivystäjänä.

– Olin myös vapaaehtoisen mukana Turvapoijun palkatun työntekijän kanssa tapaamassa tänne saapuvia pakolaisia ja autoin heitä kotouttamiseen liittyvissä asioissa, Sykkö kertoi.

Sykkö on toiminut myös Monikulttuuriset naiset ry:n SPR:n vastaanottokeskuksen tukihenkilönä. Hän on kerännyt varoja kirgisialaisille naisille Kapua ry:n kautta.

– Kaikki lähtee liikkeelle halusta auttaa. Koin itse hyvin henkilökohtaisen kosketuksen auttamiseen, kun nuorempi sisareni sai aivoinfarktin. Hän ei enää pystynyt ajamaan autolla, joten minusta tuli oman sisareni tukihenkilö.

Tuula Sykkö on ollut perustamassa kahta yhdistystä, jotka toimivat edelleen. Hänen kätensä jälki näkyy Länsi-Pohjan Suomi-Kreikka ja Kemin Humanistiyhdistyksen toiminnassa.

– Opiskelin aikoinani Kreikassa ja minulla tuli ikävä Ateenaa. Humanistiyhdistyksessä lisätään ihmisten tietoisuutta tiedon ja keskustelun kautta. Toivo Salonen ja Voitto Kuosmanen ovat tärkeitä ihmisiä yhdistykselle.

Eläkkeellä oleva Tuula Sykkö harmittelee, että Takajärvellä ei ole varttuneille ihmisille kunnallisia kokoontumistiloja. – Kemikammari keskustassa on hyvä kokoontumispaikka, mutta linja-autossa rollaattorin kanssa kulkeminen on vaikeaa. Takajärvellä asuu paljon omakotitaloissa leskiä, joten aloitimme Viva-toiminnan Takitsun nuorisotilassa. Voimaa ja iloa varttuneen arkeen -ryhmä perustettiin  kaksi vuotta sitten. Kiitos Meri-Lapin mielenterveysseuralle, että se maksaa vuokran. Keskusteluhetket on koettu tärkeiksi, palkittu Tuula Sykkö kertoo.

Järjestömessuilla Sykkö kiitteli kaikkia vapaaehtoistyöhön osallistuvia.

– Jos virallisen tien kautta ei saa apua, niin vapaaehtoiset auttavat kun apua tarvitaan. Iso kiitos myös Turvapoijulle, joka kouluttaa uusia ihmisiä vapaaehtoistyöhön, Tuula Sykkö sanoi.

Meri-Lapin Karvakaverit ry tuo iloa koirineen ja kissoineen esimerkiksi vanhuksien ja kehitysvammaisten arkirutiinien joukkoon.

– Käymme säännöllisesti noin kerran kuussa vierailulla sovituissa paikoissa. Tällä hetkellä järjestössämme on 51 koiraa ja kolme kissaa, Meri-Lapin Karvakavereiden koordinaattori Päivi Nevanperä kertoo.

Yhdistykseen kuuluvat lukukoirat ovat säännöllisiä vierailijoita alueen kirjastoissa. Kemin kirjastossa koirat käyvät pari kertaa viikossa.

– Alakouluikäinen lapsi lukee ääneen kirjaa koiralle ja koiranohjaajalle. Ääneen lukeminen parantaa lukutaitoa. Koiran läsnäolo rohkaisee lasta lukemiseen, Päivi Nevanperä sanoo.

Pohjoisen yhteisöjen tuki-Majakka ry:n tunnustus tuli Karvakavereille puun takaa.

– Oli tämä kiva yllätys. Mukavaa, että muutkin ovat huomanneet meidän tekemän vapaaehtoistyön, Päivi Nevanperä kertoo.

Pohjoisen yhteisöjen tuki-Majakka ry:n toiminnanjohtaja Tuula Huttunen-Koivumaa  oli tyytyväinen, kun esityksiä tunnustuspalkinnon saajista tuli paljon.

– Kaikki vapaaehtoistyön tekijät ansaitsisivat omat palkintonsa. Perusteluja tuli paljon. Näillä palkitsimisilla saamme tuotua vapaaehtoistyön tärkeyttä esille, Tuula Huttunen-Koivumaa kertoo.

Majakka ry:ssä on suunniteltu tunnustuspalkintojen jakoon ensi vuodelle muutosta.

– Suuri yleisö pääsee äänestämään ehdokaslistalta palkinnon saajaa, Tuula Huttunen-Koivumaa sanoo.

Koordinaattorit Jenna Anttila (vas.) ja Päivi Nevanperä kävivät hakemassa tunnustuspalkinnon Meri-Lapin Karva-Kavereille.
Koordinaattorit Jenna Anttila (vas.) ja Päivi Nevanperä kävivät hakemassa tunnustuspalkinnon Meri-Lapin Karva-Kavereille.
Kuva: Jouni Valikainen
Vapaaehtoistyö

Aiemmin palkitut

2007: Vieno Peltokorpi Turvapoiju.

2009: Helvi Kellokumpu Turvapoiju, Jorma Kitunen SPR Tornion osasto.

2010: Martti Pauna Turvapoiju ja Kemin Seudun Invalidit ry.

2011: Marke Martimo Keminseudun Reuma ry, Risto Mononen Veitsiluodin Kisaveikot, Elina Kekäläinen Meri-Lapin Eläinsuojeluyhdistys ry, Kemin seurakunnan Hopealyhdyn vapaaehtoiset, Tanssii Tätien kanssa ry, Jukka Kujala Kansalaistoiminnan edistämispalkinto.

2012: Arjen tuki ry, Tornion Kuulo ry, Rajalla Kauppakeskus Kansalaistoiminnan edistämispalkinto.

2013: Ulla Kuusisto Länsi-Pohjan Muistiyhdistys ry.

2014: Taru Santamäki Arjen tuki ry

2015: Pohjois-Suomen Syöpäyhdistys ry Kemin seudun osasto.

2016: Matti Tauriainen Mattisen-Liimatan Kyläyhdistys ry.

2017: Leena Lukkari- Kotilainen Meri-Lapin Mielenterveysseura ry, Matti Pajunen Länsi-Rajan Konkarit ry.

2018 Hilkka Rantamölö Tornion Sydänyhdistys ry, Eero Knuuti Länsi-Pohjan AVH-yhdistys ry.