Tut­ki­mus: Suo­ma­lais­ten ta­lou­del­li­nen mie­len­rau­ha edel­leen Poh­jo­lan heikon – kaksi ryhmää eri­tyi­sen huo­lis­saan ta­lou­des­taan

Suomalaisten taloudellinen mielenrauha on lähes samalla tasolla kuin vuosi sitten, kertoo Danske Bankin toisen kerran tekemä vuosittainen Taloudellinen mielenrauha -kyselytutkimus. Muista Pohjoismaista Tanskassa mielenrauha kasvoi eniten.

Vuosi sitten useasta muuttajasta koostuva Taloudellinen mielenrauha -indeksi oli suomalaisilla 6,1, mutta nyt se on 6,0.

– Suomalaisten pessimismi on läpileikkaavaa. Kuvaavaa on, että kun noin puolet muiden Pohjoismaiden asukkaista itsevarma taloutensa suhteen, Suomessa osuus on vain 24 prosenttia. Positiivista on, että aiempaan harvempi suomalainen on jatkuvasti huolissaan rahojensa riittävyydestä, sanoo Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist.

Tutkimus löysi kaksi ryhmää, joita talousasiat painavat muita enemmän. Viime vuoden tapaan ruuhkavuosia elävät ovat huolestuneempia taloudesta kuin suomalaiset keskimäärin.

– Tänä vuonna toteutetussa kyselyssä ruuhkavuosia elävien ohella myös eläkeikää lähestyvät, 55–64-vuotiaat korostuivat ryhmänä, jolla on heikompi luottamus omaan taloudelliseen tilanteeseensa. Heistä jo suuri osa uskoo taloudellisen tilanteensa heikkenevän viiden vuoden kuluessa.