Kalastus: Lo­hi­ke­sä Tor­nion­joel­la on alkanut – oletko saanut von­ka­leen, lähetä meille kuva

Katso kuvat: Suur­har­joi­tuk­set toivat Lappiin uusien liit­to­lais­ten tais­te­li­joi­ta

Ylioppilaat: Katso tästä Lapin lu­kioi­den val­ko­la­kin saajat

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tutkija ei yl­lät­ty­nyt lauan­tain draaman jälkeen va­lin­nois­ta Kiinan po­lit­by­roon py­sy­vään ko­mi­teaan, uusissa va­lin­nois­sa pai­not­tui­vat Xille lo­jaa­lit miehet

Tutkija Mikael Mattlinin mielestä ex-presidentin vastentahtoinen poistuminen oli selkeä merkki, että aiempiin johtajiin kytkeytyneiden henkilöiden tähdet ovat laskussa.

Kiinan presidentti Xi Jinping vahvisti sunnuntaina kolmannen toimikautensa maan johtajana.
Kiinan presidentti Xi Jinping vahvisti sunnuntaina kolmannen toimikautensa maan johtajana.
Kuva: MARK R. CRISTINO

Kiinan presidentti Xi Jinping vahvisti sunnuntaina kolmannen toimikautensa maan johtajana. Hänet nimitettiin myös kommunistisen puolueen pääsihteeriksi ja Kiinan asevoimien johtajaksi.

Kiinan kommunistisen puolueen politbyroon pysyvään komiteaan nimettiin Xin lisäksi kuusi jäsentä. Seitsemänjäseninen komitea on Kiinan politiikasta ja tärkeimmistä päätöksistä vastaava johtava elin. Uusia jäseniä komiteaan nimitettiin neljä.

Ulkopoliittisen instituutin (Upi) tutkimusprofessori Mikael Mattlin ei yllättynyt sunnuntaina kerrotuista uusista valinnoista politbyroon pysyvään komiteaan. Hän viittaa lauantain draamaan, jossa Kiinan entinen puolueen johtaja ja presidentti Hu Jintao talutettiin vastentahtoisen oloisena pois kokoussalista.

– Xi Jinping valitsi ihmisiä, joiden kanssa hän on tehnyt pitkään töitä. Ennen lauantaita aika moni vielä ajatteli, että sinne jäisi myös muutamia vähän toisenlaisia ääniä. Esimerkiksi Wang Yang ja Hu Chunhua olivat sellaisia nimiä, joiden moni oletti olevan ylimmässä johdossa jossakin roolissa. Odotuksiin nähden lopputulema painottui vielä selkeämmin lojalisteihin, Mattlin sanoo STT:lle.

Hun julkinen nöyryytys yllättävää

Mattlinin mielestä Hun talutus ulos oli selkeä merkki, että aiempiin johtajiin kytkeytyneiden henkilöiden tähdet ovat laskussa. Hän pitää entisen presidentin julkista nöyryytystä myös yllättävänä.

– Perinteisesti Kiinan eliittipolitiikan kuviot ovat hyvin salamyhkäisiä. Niistä ei kovin paljon tihku tietoja ulos silloin, kun ne ovat käynnissä. Vaikka olisi kovaa vääntöä, se tapahtuu yleensä kulisseissa. Se ei ole samalla tavalla julkista kuin joissain muissa järjestelmissä. Siinä mielessä se oli yllättävää.

Mattlinin mielestä tällä tehtiin kaikille selväksi mitä on tapahtumassa.

Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua väitti lauantaina Hun poistuneen päätösseremoniasta huonon olonsa vuoksi.

– Hänellä on terveys reistaillut, mutta ei noissa tilaisuuksissa yleensä tapahdu mitään, mitä ei olisi ennalta suunniteltu. Näyttää siltä, että se oli järjestetty.

Shanghain sulkutilan johtaja uudeksi pääministeriksi?

Uusista politbyroon pysyvän komitean jäsenistä Li Qiangin on arveltu nousevan seuraavaksi pääministeriksi. Hän on tullut tunnetuksi Shanghain puoluesihteerinä sinä aikana, kun kymmenien miljoonien asukkaiden satamakaupungissa on ollut tiukka koronasulku.

– En tunne häntä hyvin, mikä ehkä kertoo myös siitä, ettei hän ole ollut kansallisella tasolla kovin merkittävä henkilö aikaisemmin. Jos hän nousee pääministeriksi, se on jossain määrin yllättävää. Yleensä siihen tehtävään on noustu varapääministerin tehtävistä tai sitten on ollut vähintään kansallisen tason politiikkakokemusta.

Mattlin arvioi, että Li on onnistunut koronaviruksen taltuttamisessa Shanghaissa hyvin ainakin Xin silmissä. Hän lisää myös, että Kiinan nollakoronalinjaa ollaan tuskin kovin nopeasti höllentämässä.

Muista pysyvän komitean jäsenistä Mattlin nostaa esiin Wang Huningin, jota pidetään Kiinan kommunistisen puolueen ideologina ja keskeisenä vaikuttajana Xin ajatusten taustalla.

Usein nimitykset pysyvään komiteaan ovat liittyneet vallassa olevaan johtajaan, ja kun uusi johtaja on valittu, vanhojen jäsenten tähti on lähtenyt laskuun. Wang on ollut poikkeus, sillä hän on ollut mukana jo 1990-luvulta lähtien keskeisissä puoluetehtävissä jo Jiang Zeminin ja Hun kausilla.