Irtisanomisten vaara: Laphan hen­ki­lös­töä kos­ke­vat yt-neu­vot­te­lut alkavat tors­tai­na

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Turhaa jäl­ki­vii­sas­te­lua Nii­nis­töl­tä

Valtiopäivien avajaisten puheenvuoroissa presidentti Sauli Niinistö jatkoi tavoilleen uskollisesti jälkiviisastelua, onneksi viimeistä kertaa: ”Kylmät numerot kaiken takana. Meillä ei ole 16 vuoteen ollut merkittävää kasvua vaan hurjaa velkaantumista. Eivät ole tulkinnanvaraisia lukuja, vaan faktoja. Ei oikein mene perille.  Samat puheet ovat kiertäneet kehää nyt 16 vuotta.”

Hän ei viitannut sanallakaan siihen, ketkä ovat olleet noiden vuosien aikana vallassa. Maamme taloudesta on päättäneet koko ajan oikeistoenemmistöiset eduskunnat, joille esitykset päätöksentekoa varten on tehty hallitus – niistä yhdessäkään ei ole ollut vasemmistoenemmistöä eduskunnan voimasuhteiden mukaan. Hallituksia ovat johtaneet Matti Vanhanen (kesk.), Mari Kiviniemi (kesk), Jyrki Katainen (kok.), Aleksanteri Stubb (kok.), Juha Sipilä (kesk.), Antti Rinne (sd.), Sanna Marin (sd.) ja Petteri Orpo (kok).

Eihän tällainen jälkiviisastelu johda mihinkään. 16 vuotta taloutta on hoidettu niin kuin vain oikeisto voi sen tehdä – ei kasvua, vain velkaantumista.  Päättäjien voimavarat ovat menneet pääosin Nato-kohkaamiseen ja siitä johtuvien rajaongelmien kanssa puuhasteluun.

Niinistö sanoi myös: ”Itärajalla vallitsee yhä edelleen poikkeuksellinen tilanne. Vastaava tilanne oli 2015, se vaikuttaa nyt pysyvältä ja poikkeukselliselta”. Taas tietoinen unohdus siitä, mitä kautta maahan tulijoita 2015 tuli. He tulivat Ruotsin ja Suomen rajan kautta. Tuolloin persut ja kokoomus olivat Sipilän hallituksessa, mutta eivät saaneet suljettua rajaa. Yhtään Nato-lankakieppiä ei rajalla näkynyt.

Jos vastaava määrä ihmisiä olisi tullut itärajan kautta, ”kansallinen turvallisuus olisi ollut uhattuna” ja rajaa sulkemassa olisivat olleet jenkkien johtamat sotajoukot. Nythän ne ovat levittäytyneet koko maahan, vaikka maahan pyrkijöitä on vain marginaalinen määrä verrattuna Ruotsista tulleisiin.

Niinistöltä unohtui myös havainto siitä, mistä maahan tulijat alunperin tulevat. He tulevat alueilta, joissa läntinen kumppanimme USA parhaillaan aiheuttaa epävakautta yhdessä kumppaninsa Israelin kanssa.

Niinistön kehotus puoluerajat ylittävään yhteistyöhön jäi sekin vain kryptiseksi heitoksi, kun näemme, kuinka äärioikeistohallitus on kyykyttämässä vähempiosaisia kansalaisia ja järjestäytynyttä työväkeä.

Seppo Kinnunen