Metsästys: Mies kuoli met­säs­tys­on­net­to­muu­des­sa Pu­das­jär­vel­lä – hau­li­kon laukaus osui va­hin­gos­sa met­säs­tys­ka­ve­riin

tähtijuttu: Kor­ko­jen nousu ra­sit­taa ta­lo­yh­tiöi­tä Ro­va­nie­mel­lä – ra­hoi­tus­vas­ti­ke voi kak­sin­ker­tais­tua

pääkirjoitus: Tuu­li­voi­ma tar­vit­see tuek­seen sää­tö­voi­maa, jonka riit­tä­vyys on uhat­tu­na

Tuo­miois­tuin: Bri­tan­nia ei luovuta Wi­ki­leak­sin pe­rus­ta­jaa Julian As­san­gea Yh­dys­val­toi­hin vas­taa­maan va­koi­lu­syy­tök­siin

Tuomari Vanessa Baraitser sanoi kieltäneensä Assangen luovutuksen Yhdysvaltoihin, koska tämä saattaisi tehdä itsemurhan.

Julian Assange näytti nyrkkiään poliisiautossa matkalla vankilaan oikeuden istunnosta Lontoossa toukokuussa 2019.
Julian Assange näytti nyrkkiään poliisiautossa matkalla vankilaan oikeuden istunnosta Lontoossa toukokuussa 2019.
Kuva: Neil Hall

Lontoolainen tuomioistuin ilmoitti maanantaina, että Britannia ei luovuta Wikileaks-vuotosivuston perustajaa Julian Assangea Yhdysvaltoihin. Yhdysvallat oli pyytänyt Assangen luovuttamista sinne vastaamaan syytteisiin, jotka koskivat vakoilua ja hallinnon tietomurtoa hallinnon tietokoneisiin.

Tuomari Vanessa Baraitser sanoi kieltäneensä Assangen luovutuksen Yhdysvaltoihin, koska tämä saattaisi tehdä itsemurhan.

Yhdysvaltain viranomaiset syyttävät 49-vuotiasta, Australiassa syntynyttä Assangea kaikkiaan 18:sta rikoksesta, jotka koskevat muun muassa hallinnon tietokoneiden hakkerointia ja salassapitolakien rikkomista julkaisemalla salattuja sotilastietoja ja diplomaattiviestejä.

Mikäli Assange luovutetaan Yhdysvaltoihin ja hänet todetaan siellä syylliseksi vakoiluun, hän voi asianajajiensa mukaan saada jopa 30–40 vuoden vankeustuomion. Syyttäjät ovat kuitenkin sanoneet, että hän voisi joutua vankilaan vain runsaaksi viideksi vuodeksi.

Lontoolaisen tuomioistuimen päätös voi vielä mennä Britannian korkeimpaan oikeuteen, ja Assangen tapauksen oikeuskäsittely saattaa kestää vielä vuosia.

Valtion vihollinen vai sananvapauden airut?

Yhdysvaltain syyttäjät ja länsimaiden turvallisuusvirkailijat pitävät Wikileaks-vuotosivuston perustajaa vaarallisena valtion vihollisena, jonka toimet asettivat paljastetuissa dokumenteissa nimetyt agentit hengenvaaraan.

Assangen kannattajat taas pitävät häntä sananvapauden airueena, joka on joutunut ahtaalle paljastettuaan Yhdysvaltain väärinkäytökset Afganistanin ja Irakin sodissa.

Wikileaks julkisti vuonna 2010 sotilasvideon, jossa amerikkalaiset Apache-helikopterit hyökkäävät Bagdadiin surmaten kymmeniä ihmisiä. Joukossa oli kaksi Reutersin journalistia. Sen jälkeen vuotosivusto julkaisi tuhansia salaisia dokumentteja ja diplomaattiviestejä.

Tämän jälkeen ruotsalainen tuomioistuin vaati Assangen luovutusta seksirikossyytteiden vuoksi. Kun hän hävisi luovutusta koskevan oikeudenkäynnin vuonna 2012, hän pakeni Ecuadorin Lontoon-suurlähetystöön, jossa hän oli seitsemän vuotta. Tuona aikana hänestä tuli kahden lapsen isä.

Huhtikuussa 2019 hänet raahattiin väkisin pois lähetystöstä. Hänet vangittiin takuuehtojen rikkomisen takia, vaikka Ruotsissa oli luovuttu syytteistä. Viime kesäkuussa Yhdysvaltain oikeusministeriö vaati Britanniaa luovuttamaan hänet sinne.

Armahtaako Biden hänet?

Puolustusasianajajien mukaan syytteet Assangea vastaan ovat poliittisia. He sanovat päämiehensä mielenterveyden olevan vaarassa Yhdysvalloissa, koska siellä ei noudateta Britanniassa voimassa olevia ihmisoikeuslakeja.

On olemassa mahdollisuus, että tuleva presidentti Joe Biden peruisi päätöksen syyttää Assangea astuessaan virkaan myöhemmin tässä kuussa.

Fakta

Julian Assange

Yhdysvallat on pyytänyt Britanniaa luovuttamaan Wikileaks-vuotosivuston perustajan Julian Assangen, 49. Häntä syytetään Yhdysvaltain hallinnon tietokoneiden hakkeroinnista ja vakoilusta.

Wikileaks julkisti vuonna 2010 videon, jolla amerikkalaishelikopterit surmaavat siviilejä Bagdadissa. Myöhemmin Wikileaks julkisti satojatuhansia salaisia dokumentteja, joissa käsiteltiin Afganistanin ja Irakin sotaa sekä amerikkalaisdiplomaattien näkemyksiä ulkomaiden johtajista.

Ruotsalainen tuomioistuin vaati Assangea luovutettavaksi Ruotsiin syytettynä raiskauksesta. Assange pidätetään Lontoossa, mutta lasketaan vapaaksi takuita vastaan.

Vuonna 2012 Assange pakeni Ecuadorin Lontoon-suurlähetystöön välttääkseen luovutuksen Ruotsiin. Myöhemmin Ruotsi luopui syytteistä.

Huhtikuussa 2019 hänet kannettiin pois lähetystöstä ja pidätettiin. Hän jäi vankilaan odottamaan luovutusoikeudenkäyntiä.