Onnettomuudet: Mal­mi­ju­na suistui jälleen rai­teil­taan

"Tunne on rau­hal­li­nen, mal­til­li­nen, nöyrä" – Ale­xan­der Stubb on Suomen seu­raa­va pre­si­dent­ti

Alexander Stubbin on oltava valmis presidentiksi heti ensimmäisestä päivästä lähtien, arvioi tutkija.
Alexander Stubbin on oltava valmis presidentiksi heti ensimmäisestä päivästä lähtien, arvioi tutkija.
Kuva: Emmi Korhonen

Suomen uudeksi tasavallan presidentiksi on valittu Alexander Stubb. Hänen kannatuksensa presidentinvaalien toisella kierroksella oli 51,6 prosenttia, kun kaikki äänet oli laskettu.

Toisella sijalla jäi Pekka Haavisto (vihr.) 48,4 prosentin kannatuksella.

– Tunne on rauhallinen, maltillinen, nöyrä, mutta samalla äärettömän onnellinen ja kiitollinen siitä, että suomalaiset ovat näin sankoin joukoin äänestäneet ja pääsen tasavallan presidentin tehtävää tekemään, Stubb sanoi, kun ääntenlasku oli lähes valmis.

Stubb ei ääntenlaskun edetessä uskonut, että olisi voinut vaalikampanjassaan tehdä mitään lisää.

– Kyllä tässä tehtiin ihan kaikki voitava kuuden kuukauden aikana. Mitään ei olisi voinut tehdä toisin.

Stubb kehotti suomalaisia olemaan ylpeitä siitä, että vaikeassa maailmanpoliittisessa tilanteessa kyetään käymään näin reilut vaalit.

– Tämä on hyvin harvinaista nykypäivän aikana. Ei tämä ratkennut mihinkään muuhun kuin reiluun kilpailuun. Jommankumman on näissä tilanteissa voitettava.

Stubb oli suositumpi ehdokas Hämeen, Kaakkois-Suomen, Oulun, Satakunnan, Savo-Karjalan, Uudenmaan, Vaasan ja Varsinais-Suomen vaalipiireissä.

Haavisto sai taakseen Ahvenanmaan, Helsingin, Keski-Suomen, Lapin ja Pirkanmaan vaalipiirit.

Haavisto onnitteli

Haavisto oli presidenttiehdokkaana jo kolmatta kertaa, mutta loppukiri ei kantanut maaliin asti.

– Tämä oli erinomainen vaalikampailu yhdeksän ehdokkaan kesken vaikeassa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa tilanteessa. Käytiin erittäin asiallinen kampanja, hyvät keskustelut. Suomi tarvitsi näitä keskusteluja.

– Uskon, että Suomi saa nyt hyvän tasavallan presidentin. Alexander Stubb on kokenut, osaava henkilö tätä tehtävää hoitamaan. Ja pulinat pois, Haavisto sanoi.

Hän onnitteli Stubbia vaalien voitosta heti, kun Ylen ennuste julkistettiin ilta yhdeksän aikaan. Haavisto kätteli Stubbia.

Alexander Stubb ja Pekka Haavisto kättelivät, kun Ylen ennuste vaalien tuloksesta julkistettiin.
Alexander Stubb ja Pekka Haavisto kättelivät, kun Ylen ennuste vaalien tuloksesta julkistettiin.
Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Haavisto sanoi, ettei hän ajattele politiikkaa voittojen ja pettymysten kautta, vaan on intohimo osallistua yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

– Eri tehtäviin valitaan eri ihmisiä, ja olen oman poliittisen uran aikana nähnyt nousuja, laskuja, voittoja, pettymyksiä. Tärkeintä on, että vaalit on käyty hyvässä hengessä ja Suomi saa hyvän johtajan ja kansa pysyy yhtenäisenä.

Äänestysprosentti 70,7 prosenttia

Kotimaan äänestysprosentti presidentinvaalien toisella kierroksella oli 70,7 prosenttia. Äänensä antoi yhteensä runsaat kolme miljoonaa suomalaista.

Ensimmäisellä kierroksella kotimaan äänestysprosentti oli 75,0.

Edellisissä presidentinvaaleissa vuonna 2018 kotimaan äänestysprosentti oli 69,9. Tuolloin Sauli Niinistö oli selvä ennakkosuosikki, eikä toista kierrosta tarvittu.

Vuonna 2012 vaalien ensimmäisen kierroksen kotimaan äänestysprosentti oli 72,8. Toisella kierroksella äänestysprosentti laski ja oli 68,9. Tuolloin vastakkain olivat Niinistö ja Pekka Haavisto.

Poiminta

Maaliskuun alussa Suomella on uusi presidentti

Valittu presidentti ryhtyy toimeensa valitsemistaan seuraavan kuukauden ensimmäisenä päivänä eli tällä kertaa perjantaina 1.3., jolloin hän antaa eduskunnan edessä juhlallisen vakuutuksen.

Sen teksti kuuluu näin: "Minä N.N., jonka Suomen kansa on valinnut Suomen tasavallan presidentiksi, vakuutan, että minä presidentintoimessani vilpittömästi ja uskollisesti noudatan tasavallan valtiosääntöä ja lakeja sekä kaikin voimin edistän Suomen kansan menestystä."

Virkaanastujaisseremonioihin kuuluu myös presidentin puhe eduskunnassa sekä kunniakomppanian tarkastus Eduskuntatalon edessä ja juhlallisuuksien jatkuminen Presidentinlinnassa.

Uusi presidentti luopuu vakiintuneen tavan mukaan puolueen jäsenyydestä.

Uuden presidentin virka-asunnon väistötilana toimii aluksi valtion vierastalo, sillä Mäntyniemessä alkaa peruskorjaus, jonka arvioidaan kestävän kevääseen 2026.

Presidentin palkkio ja asuntoetu samoin kuin eläke ja perhe-eläke ovat verovapaita.

Presidentin puoliso ei saa palkkiota tai muuta korvausta asemansa johdosta.

Presidentin tulee olla syntyperäinen Suomen kansalainen.

Presidentti Sauli Niinistön toimikausi päättyy, kun uusi presidentti ryhtyy toimeensa.