Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Nuorten median käyttö: Tik­to­kin suosio uu­tis­läh­tee­nä kasvaa no­peas­ti, mutta nuoret myös suh­tau­tu­vat kriit­ti­ses­ti sen luo­tet­ta­vuu­teen

Lahjoitus: Lapin moot­to­ri­kelk­kai­li­jat saivat vielä yhden jun­nu­kel­kan va­ras­te­tun tilalle

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Tu­li­pa­lo­ja Poh­jois-Poh­jan­maal­la sy­ty­tel­lyt nuori mies teki tu­ho­pol­tot täy­des­sä ym­mär­ryk­ses­sä, tuo­mit­tiin viiden vuoden van­keu­teen

Mies kertoi itse, ettei muistanut tapahtumia

Helsinki

Oulun käräjäoikeus on tuominnut viiden vuoden vankeuteen nuoren miehen, joka sytytti useita tulipaloja Pohjois-Pohjanmaalla elo-marraskuussa 2018. Miehelle tehtiin mielentilatutkimus, jonka mukaan hän oli tuhopolttojen aikaan syyntakeinen eli täydessä ymmärryksessä.

Yksi paloista tuhosi viime elokuussa Pudasjärven IKH-myymälän, mistä koitui lähes miljoonan euron vahinko. Rakennuksessa oli myös asuinhuoneisto, jossa oli nukkumassa kaksi ihmistä. Heidän onnistui pelastautua palavasta rakennuksesta. Tuomittu tallentui myymälän pihan valvontakameroihin.

Mies itse kertoi oikeudessa, että ei muistanut tapahtumia, koska oli alkoholin ja mielialalääkkeiden vaikutuksen alaisena.

Oikeuden mukaan tuomittu Paulus Juhana Nuorala, 22, sytytti myös kaksi tulipaloa saman illan aikana Tyrnävällä marraskuussa. Niissä paloi yhden omakotitalon autotalli ja toisen talon seinustalla ollut lautakasa. Lisäksi mies oli oikeuden mukaan yrittänyt samana iltana sytyttää vielä paritalon autokatoksessa olleet polttopuut.

Oikeuden mukaan mies syyllistyi kolmeen tuhotyöhön, pahoinpitelyyn, tuhotyön yritykseen ja oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamiseen. Uhkaamistuomio liittyy siihen, kun mies yritti estää väkivallalla uhaten todistajaa antamasta lausuntoa viranomaisille. Hänet määrättiin korvaamaan aiheuttamansa vahingot, joista myymälän vakuutusyhtiölle yli 800 000 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Juttua päivtetty 18.10. klo 13:09.