Mainos

Tule Tun­tu­ri-Lap­piin opis­ke­le­maan – kasva osaksi osaa­jien per­het­tä

Ammattiopisto Lappian kouluttamat ammattilaiset ovat haluttua työvoimaa Muonion seudulla.

Ammattiopisto Lappia kouluttaa Tunturi-Lapin osaamiskeskuksessa kysyttyjä osaajia muun muassa hotelli- ja ravintola-alalle. Opettaja Sini Viinikka tervehtii lämmöllä jo opiskeluaikoina työllistynyttä tarjoilija Ronja Takaloa.
Ammattiopisto Lappia kouluttaa Tunturi-Lapin osaamiskeskuksessa kysyttyjä osaajia muun muassa hotelli- ja ravintola-alalle. Opettaja Sini Viinikka tervehtii lämmöllä jo opiskeluaikoina työllistynyttä tarjoilija Ronja Takaloa.

Haluatko päästä oikeisiin töihin? Pidätkö luonnosta ja siihen liittyvistä harrastuksista? Olisiko ihanaa, jos kaikki ”koululla” tuntisivat toisensa ja ryhmät olisivat pieniä? Tervetuloa opiskelemaan Tunturi-Lapin osaamiskeskukseen Muonioon! Ammattiopisto Lappiassa saat opiskella Lapin kauniin luonnon keskellä, aidoissa työtehtävissä ja ryhmässä, jossa jokainen otetaan huomioon.

Tunturi-Lapissa sinulla on myös hyvät mahdollisuudet työllistyä. Vaikka korona kurittaa seudulle tärkeää matkailualaa, on alueella jo pitkään ollut työvoimapula monilla aloilla. Ammattiopisto Lappia toimii läheisessä yhteistyössä seutukunnan yrittäjien kanssa ja räätälöi opiskelijoilleen erilaisia polkuja kohti työelämää.

Tekijöitä tarvitaan etenkin keittiöön ja juuri tähän tarpeeseen Ammattiopisto Lappian Tunturi-Lapin osaamiskeskus on pyrkinyt vastaamaan. Hotelli- ja ravintola-alan vastaava opettaja Sini Viinikka kertoo, että alan opiskelijat viedään työelämään heti, kun nämä ovat siihen valmiita.

– Työnantajat aivan soittavat meille, kun kuulevat uusista opiskelijoista. Joudun jopa hieman toppuuttelemaan yrityksiä, Viinikka kuvailee tilannetta.

Viinikka nappaa malliesimerkiksi kainaloonsa talon entisen opiskelijan Ronja Takalon. Tarjoilijaksi valmistunut Takalo työllistyi työelämässä oppimisen ohessa ja suoritti jopa teoriaopintoja työpaikalla.

Alalla ja työyhteisössään mainiosti viihtyvä nuori nainen suosittelee työvoittoista opiskelua kaikille, jotka karttavat koulunpenkkiä. Työntekijänä on kuitenkin uskallettava tarttua toimeen ja kannettava vastuuta.

– Kokemuksena työvoittoinen opiskelu oli mahtava! Minulla oli jo valmistuessa pitkä työkokemus, Takalo kiittelee.

Ammattiopisto Lappian ja Muonion seudun yrittäjien läheiset välit mahdollistavat monipuoliset harjoittelumahdollisuudet. Yrittäjä Tarja Veisto Särkijärven majoilta kertoo perheyrityksensä tarjoavan kodinomaisen paikan ammattitaidon kasvattamiseen.
Ammattiopisto Lappian ja Muonion seudun yrittäjien läheiset välit mahdollistavat monipuoliset harjoittelumahdollisuudet. Yrittäjä Tarja Veisto Särkijärven majoilta kertoo perheyrityksensä tarjoavan kodinomaisen paikan ammattitaidon kasvattamiseen.

Ammattitaito kasvaa turvallisessa ympäristössä

Särkijärven majoja luotsaavalla yrittäjä Tarja Veistolla on ollut Ammattiopisto Lappian opiskelijoita työelämässä oppimassa vuodesta 2008. Majoille on räätälöity työvoittoinen opintopolku, jossa opiskelija suorittaa mahdollisimman suuren osan opinnoistaan Veiston yrityksessä.

Tarja Veisto kertoo seudulla olevan puutetta olevan etenkin matkailun moniosaajista, jotka hallitsevat perustehtävät tärkeimmiltä aloilta. Kielitaito on aina plussaa, samoin kuin tarjoilu- ja kahvilakokemus, siivousosaaminen tai kokemus turistiryhmien vetämisestä.

Millaisia opiskelijoita kokenut yrittäjä itse sitten haluaa oppiin omaan firmaansa? Pitääkö työelämässä tapahtuvaa oppimista varten olla työpaikkailmoitusten ”ulospäinsuuntautunut visionääri, joka osaa nähdä mahdollisuudet eikä pelkää tarttua haasteisiin?”

Veiston mukaan ei. Kuten työllistymisessä, myös opiskelussa tärkeintä on oma asenne. Asiakaspalvelun oppii parhaiten tekemällä ja Särkijärven majoilla opiskelijan tukena ovat rautaiset ammattilaiset.

– Me olemme kodinomainen ympäristö, jossa on tilaa kasvattaa omaa osaamistaan omaan tahtiinsa. Ei tarvitse olla valmis, kunhan haluaa oppia, Veisto lupaa.

Hyvästä työilmapiiristä kertoo, ettei oikea asenne tarkoita vain kovaa työntekoa. Esimiehenä Veisto kantaa huolta myös alaistensa jaksamisesta. Hänelle on tärkeää, että työntekijät myös lepäävät, rentoutuvat ja kehittävät itseään.

– Matkailun töissä taotaan, kun rauta on kuumaa, mutta liikaa ei saa rehkiä. Onneksi meillä pääsee työn ohessakin nauttimaan upeasta luonnosta, hän muistuttaa.

Pienen paikkakunnan etuja on, että sekä yritys että oppilaitos voivat joustaa. Veisto kiittelee mallia, jossa opiskelijat voivat opiskelle mahdollisen hiljaisemman ajan koululla. Hän huomauttaa, että samaa järjestelyä on sujuvasti pystytty hyödyntämään myös vakituisen henkilökunnan kouluttamisessa. Ammattiopisto Lappian kanssa aikataulut on soviteltu siten, että jatkuva ja joustava täydennyskoulutus on ollut mahdollista.

Tunturi-Lapin osaamiskeskuksen hotelli- ja ravintola-alan opinnoissa pääset kulkemaan sinulle räätälöityä polkua joko työ- tai oppilaitosvoittoisesti opiskellen.
Tunturi-Lapin osaamiskeskuksen hotelli- ja ravintola-alan opinnoissa pääset kulkemaan sinulle räätälöityä polkua joko työ- tai oppilaitosvoittoisesti opiskellen.

Sinustako haluttu osaaja?

Ammattiopisto Lappia kouluttaa Tunturi-Lapin osaamiskeskuksessa Muoniossa, minkä lisäksi koulutuksia löytyy Kolarista ja Pellosta. Tarjolla on laaja valikoima perinteisiä matkailun koulutuksia sekä aina kaivattuja tutkintoja sosiaali- ja terveysalalle sekä tekniikan aloille.

Yksilöllinen opiskelupolku mahdollistaa räätälöinnin siten, että jokainen opiskelija saa tarpeitaan vastaan tutkinnon. Myös ammattitaidon laajentaminen on mahdollista yksittäisiä tutkinnonosia suorittamalla.

Ja mikä valikoima onkaan keinoissa suorittaa opinnot! Suurin osa koulutuksista on saatavilla joko työvoimakoulutuksina, täydennyskoulutuksina, oppisopimusopintoina tai tutkintoperusteisena opiskeluna, joka voidaan suorittaa oppilaitos- tai työelämäpainotteisesti. Opinnoissa hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan etäopiskelun mahdollisuuksia ja jo olemassa olevaa osaamista voidaan lain puitteissa tunnustaa opintoihin.

Oppilaitoksen hyvät suhteet paikallisiin työnantajiin ja Muonion kuntaan takaavat sen, että apua ja tukea työelämässä oppimisen paikkojen löytämiseen on tarjolla runsain mitoin.

– Aika moni meillä lähtee työelämäjaksolle ja löytää itselleen sopivan työnantajan. Sitten me ammattiopistolla mahdollistamme sen, että sekä työllistyminen että opinnot ovat mahdollisia, Viinikka kuvailee.

Lisätietoja:

Sini Viinikka, sini.viinikka@lappia.fi, p. 040 663 0617

www.lappia.fi/lappia/yhteystiedot/toimipisteet/muonio


Ammattiopisto Lappian Muonion toimipisteen virtuaaliseen esittelyyn: