Sotaharjoitus: Yksi Eu­roo­pan suu­rim­mis­ta il­ma­so­ta­har­joi­tuk­sis­ta näkyy ja kuuluu Lapin tai­vaal­la

Kolumni: Tulva näytti am­mat­ti­lai­sil­le ja pai­kal­li­sil­le voi­man­sa

Hallitusneuvottelut: Vääntö so­tes­ta, leik­kauk­sis­ta ja työl­li­syy­des­tä jatkuu Orpon mukaan ilman syviä haavoja

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Tu­han­sia uusia kau­si­työn­te­ki­jöi­tä pääsee Suomeen – työtön voi ansaita pian 500 euroa me­net­tä­mät­tä etuuk­siaan

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.), sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ja sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoivat hallituksen ratkaisuista kausityövoiman saannin turvaamiseksi.
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.), sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ja sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoivat hallituksen ratkaisuista kausityövoiman saannin turvaamiseksi.

Työttömyysturvan suojaosaa korotetaan määräaikaisesti kahdellasadalla eurolla 500 euroon.

Tämä tarkoittaa, että määräaikaisen muutoksen tultua voimaan, työtön voi ansaita bruttona nykyisin 300 euron sijaan 500 euroa kuukaudessa ilman, että ansiot vähentävät hänen työttömyysetuuksiaan.

Suojaosan korottamisella hallitus pyrki kannustamaan kotimaista kausityövoimaa maatiloille.

Määräaikaista uudistusta ei kuitenkaan oikeudellisista ja hakuteknisistä syistä voida rajata vain maatalouteen, vaan se koskee muutakin työntekoa.

Myös työpaikan vastaanottoa helpottavan liikkuvuusavustuksen käyttömahdollisuuksia laajennetaan määräajaksi.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ei osannut keskiviikon tiedotustilaisuudessa sanoa tarkkaa aikataulua näiden muutosten voimaantulolle.

Hän ei myöskään kertonut vielä liikkuvuusavustukseen tulevien muutosten yksityiskohdista.

EU:n ulkopuolelta tulossa 3000 lisää

Hallitus linjasi keskiviikkona myös 3 000 uuden EU:n alueen ulkopuolisen ulkomaalaista kausityöntekijää pääsystä maahan.

Uudet kausityöntekijät on määrä tuoda kevään ja alkukesän tarpeisiin.

Aiemmin hallitus antoi luvan tuoda 1 500 maatalouden kannalta kriittistä työntekijää, jotka saapuvat pääosin Ukrainasta.

EU-maiden kansalaisten maahantulo kausityöhön sallitaan muun työmatkaliikenteen tavoin toukokuun puolivälistä alkaen.

Voimassaolevia ohjeita kuljetuksista ja kahden viikon karanteenista jatketaan.

Hallitus esittää myös ulkomaalaislain väliaikaista muuttamista koskien henkilöitä, jotka työskentelevät maa-, metsä-, puutarha- ja kalatalouden työtehtävissä.

Työnteon aloittamista rajoittava karenssiaika poistetaan kansainvälistä suojelua hakeneilta, joilla on lain voimaan tullessa kansainvälistä suojelua koskeva asia vireillä joko Maahanmuuttovirastossa tai hallintotuomioistuimessa. Työnteko-oikeuden kestoa aiotaan laajentaa niin, että oikeus työskennellä jatkuisi maastapoistamispäätöksestä huolimatta niin kauan kuin ulkomaalaiselle annetaan vastaanottopalveluja.

Tämä lakimuutos tulee voimaan mahdollisimman pian. Se olisi voimassa lokakuun loppuun asti.

– Näillä kaikilla nyt päätetyillä toimilla halutaan varmistaa, että meillä on ensi syksynä kotimaisia marjoja, kasviksia, juureksia, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) listasi.

Hänen mukaansa syksyn sadonkorjuun ajaksi tarvitaan vielä merkittävä määrä lisää kausityöntekijöitä.

Leppä lisäsi vielä, että myös maatalousyrittäjien luopumistuella olevat voivat nyt poikkeustilanteessa ansaita kausitöissä.