sää: Helteet jat­ku­vat lop­pu­vii­kon ajan, mutta sitten vii­le­nee – sun­nun­tai­na Lapin yli kulkee sade- ja uk­kos­rin­ta­ma

pääkirjoitus: Ke­mi­jär­ven bio­ja­los­ta­mon ra­ken­ta­mi­sel­le ei ole vi­ra­no­mai­ses­tei­tä, mutta muita esteitä löytyy – suurin niistä on hank­keen hei­ken­ty­nyt us­kot­ta­vuus

Tshekki kaatoi Yh­dys­val­lat niu­kas­ti ja var­mis­ti pu­do­tus­pe­li­paik­kan­sa – tiis­tain Suo­mi-ot­te­lus­sa kovat pa­nok­set

Yhdysvallat haastoi vahvasti Kari Jalosen valmentaman ryhmän, mutta Matej Blümelin läpiajomaali riitti täyteen pistepottiin.

Helsinki/Tampere

Kari Jalosen valmentama Tshekki varmisti jääkiekon MM-kisojen B-lohkolle mielenkiintoisen huipennuksen, kun joukkue kukisti Yhdysvallat niukasti Tampereella 1–0.

Ottelun ainoa maali syntyi ajassa 7.53 Yhdysvaltain puolustajalupauksen Luke Hughesin kiekonmenetyksen ja kompuroinnin jälkeen. Entinen Pelicans-hyökkääjä Hynek Zohorna vapautti Matej Blümelin läpiajoon, ja vahvaa turnausta pelaava laituri ohitti taitavalla harhautuksella Boston-maalivahti Jeremy Swaymanin.

Päätöserässä Tshekki pääsi viiden minuutin ylivoimalle, kun hyökkääjä Kieffer Bellows tuomittiin jäähyaitioon Radim Simekiin kohdistuneesta kyynärpäätaklauksesta. Yhdysvallat painoi loppuun asti vimmatusti päälle, mutta Tshekin maalivahti Karel Vejmelka torjui kaikkiaan 24 laukausta.

Tiistaina lohkon päätösottelussa kärkijoukkue Suomen kohtaava Tshekki varmisti voitolla sijoituksensa lohkon kolmen parhaan joukossa. Tshekki tarvitsee Leijonia vastaan kolmen pisteen voiton ohittaakseen kisaisännän.

Ruotsi on pisteen Suomea perässä ja kaksi pistettä Tshekkiä edellä. Ruotsi kohtaa päiväottelussa Latvian, ja yksikin lisäpiste varmistaa Tre Kronorille sijoituksen Tshekin edellä.

Yhdysvaltain neljäs sija näyttää todennäköiseltä ennen tiistain Norja-kohtaamista. Jenkkien puolivälieräpaikka varmistuu jo ennen lohkopäätöstä, jos kaksi pistettä perässä oleva Latvia ei voita Ruotsia.

Italia putosi alemmalle MM-portaalle

Kazakstan kukisti Helsingin A-lohkossa Italian 5–2 ja varmisti paikkansa ensi vuoden MM-kisoihin. Italian tappio sinetöi saapasmaan jumbosijan ja putoamisen alemmalle MM-tasolle.

Voitto toi Kazakstanille kisojen ensimmäiset pisteet. Italia keräsi turnauksessa yhden pisteen Ranskaa vastaan.

Ensi vuoden MM-kisoihin nousevat Slovenia ja Unkari.