Pääkirjoitus: Lapin kes­kus­ta­joh­don on poh­dit­ta­va, onko Väy­ry­ses­tä enemmän haittaa vai hyötyä eh­dok­kaa­na – tilanne on puo­lueel­le nolo ja kiu­sal­li­nen

kolumni: Mies, sinäkin voit ra­ken­taa uran, säi­lyt­tää poi­ka­ni­me­si ja olla vahva it­se­näi­nen mies – muista vain roolisi hei­kom­pa­na su­ku­puo­le­na

Tref­fi­ras­tit al­koi­vat viime vii­kol­la kau­pun­ki­sprin­til­lä – Suun­ta­ras­te­ja haet­tiin Sau­vo­saa­res­sa maa­nan­tai­na

Kesän ensimmäiset Treffirastit järjestettiin ratamestarina toimineen Mette Palokankaan laatimalla kaupunkisprinttiradalla.
Kesän ensimmäiset Treffirastit järjestettiin ratamestarina toimineen Mette Palokankaan laatimalla kaupunkisprinttiradalla.
Kuva: Jouni Valikainen

Suunnistukseen tykästyneet kuntoilijat eivät voi monien muiden lajien tapaan moittia alueen kilpailu- ja harjoitusolosuhteita. Meri-Lapin metsistä ja myös kaupunkialueelta löytyy etsittävää, kun Alatornion Pirkkojen alkoi järjestää perinteisiä Treffirasteja ja Suunta 2000:n Suuntarasteja.

Himokuntoilija pääsee maanantaisin Suuntarasteille ja keskiviikkoisin Treffirasteille. Tiistaisin ja torstaisin on helppo suunnistaa rajan toisella puolella, kun Haparanda OK ja Seskarö IF järjestävät omat suunnistustapahtumansa tiistaisin ja torstaisin. Perjantaina voi levätä ennen mahdollisia viikonvaihteen kilpailuja. Melkoinen urakka.

Viime keskiviikkona Alatornion Pirkat kutsui suunnistajat Suensaaren kaupunkisprinttiin, missä lähtö- ja maalipaikka sijaitsivat Aineen taidemuseon lähistöllä. Ratamestarina toimi nuori Mette Palokangas. Mette innostui ratamestarin vaativasta työstä isänsä kautta.

– Jo viime kesänä suunnittelin muutaman radan itse. Kaupunkisprintti- ja maastosuunnistusradan laatimisella on iso ero. Kaupungissa pitää ottaa tarkemmin huomioon mihin laittaa rastit. Vilkkaasti liikennöityjä teitä pitää välttää. Metsässä rastivälit ovat huomattavasti pidemmät kuin kaupungissa, Mette Palokangas selvittää.

Ratamestari kävi heti kilpailun jälkeen Tuula Ahon kanssa ihannereittiä läpi. Ainakin yksi turha koukkaus sattui Ahon reittivalinnassa.

– Spekulaatio kuuluu asiaan. Mielestäni radan suunnittelu on onnistunut, jos se antaa suunnistajalle pari eri vaihtoehtoa reitin valintaan. Nopein reitti ei tule kaikille ensimmäisenä mieleen, Mette Palokangas kertoo.

Alatornion Pirkoilla on ratamestaritilanne kunnossa. Seurassa on kaikkiaan 19 ratamestaria.

Tuula Aho leimasi viimeisen rastin Åströmin kartanon pihamaalla.
Tuula Aho leimasi viimeisen rastin Åströmin kartanon pihamaalla.
Kuva: Jouni Valikainen

Aloitus Sauvosaaressa

Suunta 2000:n Suuntarastien ensimmäinen tapahtuma oli Sauvosaaressa 9.5., Lassilassa suunnistetaan 16.5.

– Kevät on myöhässä ja metsässä on paikoin vielä lunta. Ensimmäinen varsinainen maastosuunnistus käydään Ajoksessa. Kalenteriin tulee kaikkiaan 21 tapahtumaa. Ne ovat joka maanantai ja aina eri maastossa, Suunta 2000:n kuntosuunnistuksesta vastaava Sauli Tuomaala kertoi.

Koronapandemian aikana etenkin omatoimirastit olivat suosittuja. Parhaimmillaan Suuntarasteillakin on ollut yli sata osallistujaa. Keskimäärin rasteja on hakenut noin 60–70 kuntoilijaa. Ratoja on tarjolla eritasoisille suunnistajille.

– Aloittelijoilla on käytössään helppo rata, mutta sillä radalla voi suunnistuksen alkeita opetella aikuisetkin. Karttamaksu on yli kaksikymmentävuotiailta viisi euroa. Sitä nuoremmat ja ensikertalaiset voivat suunnistaa maksutta. Tämä on mahdollista paikallisten tukijoiden avustuksella, Tuomaala sanoi.

Kuntorasteilla käytetään elektronista Emit-leimausjärjestelmää.

– Sen avulla tiedämme kuka on maastossa ja kuka on tullut maaliin ja saamme tietoon myös suunnistusajan. Rasteille voi lähteä ilman ajanottovälinettäkin, mutta silloin olisi hyvä ilmoittaa muulla tavalla, kun lähtee maastoon ja tulee maaliin. Kun 75 suunnistajaa lähtee metsään, niin 75 suunnistajaa pitää tulla sieltä myös pois, Sauli Tuomaala sanoo.

Suuntarasteja järjestetään Kemin ja Keminmaan lisäksi Simon Karsikossa ja Tervolan Törmävaarassa. Suunta 2000 järjestää Törmävaarassa syksyllä suunnistuksen maakunta- ja minimaakuntaviestit.

Taustaa

Kuntorastit

Kemi/Keminmaa: Suuntarastit http://suunta2000.sporttisaitti.com/kuntosuunnistus

Tornio: Treffirastit https://www.alatornionpirkat.fi/

Ylitornio/Övertorneå: Rajarastit http://www.lansirajanrasti.fi/

Kuntosuunnistustapahtumat koko Suomen alueelta löytyvät useimpien osalta Suunnistusliiton rastilippu-palvelusta https://rastilippu.fi/