Päivien lyheneminen: Mi­nuut­ti mi­nuu­til­ta kohti kaa­mok­sen sineä –  katso ani­maa­tios­ta miten päivä lyhenee nyt Lapissa

Kolumni: Ennen ko­din­hoi­ta­jat rien­si­vät hätiin, kun perhe joutui pulaan – nyt apua saa vain jos osaa vaatia

Palkinnot: Lapin Kansa on vuoden Mes­tis-me­dia

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tou­ko­kuul­ta siir­ret­ty Pu­nai­sen torin so­ti­las­pa­raa­ti mars­sit­tiin ko­ro­na­vi­ruk­sen var­jos­sa – pa­raa­tin pe­lä­tään nos­ta­van ta­paus­ten määrää

Presidentti Vladimir Putin pyrkii voitonpäivän paraatilla nostamaan suosiotaan juuri ennen kansanäänestystä perustuslain muutoksesta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti puheen Moskovassa pidetyssä voitonpäivän paraatissa, joka juhlistaa Neuvostoliiton natsi-Saksasta saamaa voittoa toisessa maailmansodassa 75 vuotta sitten. Paraati piti järjestää 9. toukokuuta, mutta sitä siirrettiin koronaviruspandemian vuoksi.
Venäjän presidentti Vladimir Putin piti puheen Moskovassa pidetyssä voitonpäivän paraatissa, joka juhlistaa Neuvostoliiton natsi-Saksasta saamaa voittoa toisessa maailmansodassa 75 vuotta sitten. Paraati piti järjestää 9. toukokuuta, mutta sitä siirrettiin koronaviruspandemian vuoksi.
Kuva: SERGEY PYATAKOV / POOL

Venäjän presidentin Vladimir Putinin oli määrä keskiviikkona seurata näyttävää sotilasparaatia Moskovan Punaisella torilla. Kriitikkojen mukaan paraatin tarkoitus on nostaa presidentin suosiota juuri ennen kansanäänestystä, jolla siunattaisiin hänen valtansa jatkuminen aina vuoteen 2036 saakka.

Paraatilla juhlistetaan Neuvostoliiton natsi-Saksassa saamaa voittoa toisessa maailmansodassa 75 vuotta sitten. Alun perin paraati piti järjestää 9. toukokuuta, mutta sitä siirrettiin koronaviruspandemian vuoksi.

Voitonpäivän paraatiin osallistuu yli 14 000 sotilasta, yli 200 panssaroitua ajoneuvoa ja 75 sotilaskonetta. Mukana on myös edustajia 13 muusta maasta.

Kansalaisia kehotettu katsomaan paraati tv:stä

Koronavirustilanne on kuitenkin edelleen vaikea Venäjällä, ja paraatin pelätään nostavan tapausten määrää, jos paikalle kerääntyy suuria kansanjoukkoja.

Kreml on toista mieltä. Sieltä sanotaan uusien päivittäisten tartuntojen määrän olevan laskussa varsinkin pääkaupungissa Moskovassa. Paraatin järjestämisessä on myös pyritty noudattamaan turvatoimenpiteitä.

Moskovan pormestari Sergei Sobjanin on Moscow Timesin mukaan kehottanut asukkaita pysymään kotona ja katsomaan paraatia televisiosta.

Paikan päälle kutsutuille sotaveteraaneille on annettu turvavälit, minkä ansioista heidän ei tarvitse pitää kasvomaskeja. Kaikki kutsuvieraat on testattu koronaviruksen varalta.

Voitonpäivän paraatiin osallistuvat sotilasyksiköt ovat olleet karanteenissa harjoitusten ajan. Yksikköjen sotilaat eivät ole saaneet tuolloin olla tekemisissä sellaisten kanssa, jotka eivät osallistu tapahtumaan.

Koronaviruspandemia aiheutti poikkeusratkaisuja Venäjän voitonpäivän paraatille. Paraatiin osallistuvat sotilasyksiköt olivat karanteenissa harjoitusten ajan.
Koronaviruspandemia aiheutti poikkeusratkaisuja Venäjän voitonpäivän paraatille. Paraatiin osallistuvat sotilasyksiköt olivat karanteenissa harjoitusten ajan.
Kuva: Evgeny Biyatov / POOL

Maanantaina Putin sanoi sotilaskatedraalin avajaisissa, että Neuvostoliiton voitto toisessa maailmansodassa on pyhä muisto.

– Se on aina kanssamme ja se antaa meille voimaa, voimaa palvella maatamme ja se on moraalinen viesti, josta emme saa koskaan perääntyä emmekä me koskaan tee niin, hän sanoi.

Toisessa maailmansodassa kuoli 20 miljoonaa neuvostoliittolaista.

Valtiollisen mielipidemittauslaitoksen VTsIOM:n tuoreen mittauksen mukaan 95 prosenttia venäläisistä pitää vuonna 1945 saavutettua voittoa viime vuosisadan tärkeimpänä tapahtumana Venäjällä.

Protestimielialaa koronan kurittaessa taloutta

Venäläiset voivat äänestää torstaista lähtien 1. heinäkuuta saakka perustuslain muutoksista, joihin kuuluu lisäys, joka sallisi Putinille kaksi uutta kuusivuotiskautta presidenttinä, mikäli hän voittaa vaalit. Nykyisen perustuslain mukaan hän ei voi asettua enää uudelleen ehdolle kun hänen kautensa päättyy vuonna 2024.

Asiantuntijat povaavat 67–71 prosentin äänestäjistä hyväksyvän muutokset. Kremliin kriittisesti suhtautuvat sanovat, että tulokset väärennetään.

Riippumattoman tutkimuslaitoksen Levadan mukaan Putinia kannattaa noin 59 prosenttia venäläisistä. Luku on alimmillaan sitten vuoden 1999.

Mielipidemittausten mukaan kansalaiset ovat halukkaita protestoimaan kun öljyn hinta on alhaalla ja eristystoimenpiteet koronan vuoksi ovat heikentäneet maan taloutta. Työttömyys on kasvussa ja Kreml on joutunut muuttamaan suunnitelmia korottaa vuosia laskeneita reaalipalkkoja.