Pian kylmenee: Lapissa voi olla ensi vii­kol­la pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

kolumni: Miksi työ ei löydä te­ki­jää, eikä tekijä työtä?

Tou­hu­tun­nit ovat si­sä­sa­ta­man Tul­li­ka­ma­ris­sa tulleet tiensä päähän – Enää on vuo­ros­sa Lempin jär­jes­tä­mät pik­ku­jou­lut

Lempi sai touhutunnilla seurakseen pelottavia Halloween-hahmoja.
Lempi sai touhutunnilla seurakseen pelottavia Halloween-hahmoja.
Kuva: Jouni Valikainen

Lempin touhutunnilla on Jalokivigallerian ja Sarjakuvakeskuksen tiloissa normaalia enemmän vilskettä. Lempi touhuaa Halloweenin kunniaksi toinen toistaan kauhistuttavimpiin asuihin pukeutuneiden lasten kanssa. Tullikamarin historiallisissa tiloissa leikittiin, laulettiin, tietokilpailtiin ja syötiin jopa halloween-vohveleita. Tietokilpailussa Lempi ei ole koskaan pärjännyt lapsille.

Halloween -tilaisuudessa sai ja piti pelotella Lempiä.

– Mutta ei saa sentään murhata, Lempiä esittävä Päivi Koskela tokaisi pelottaville hahmoille.

Nosturin nokassa punaisessa talossa asuvan Lempin ”murhaajat” tulevat aivan toiselta suunnalta. Lempin touhutunnit päättyvät historiallisessa Tullikamarissa, sillä Kemin Matkailu Oy pyrkii myymään tai vuokraamaan tilan vielä tämän vuoden puolella. Päätöksen Jalokivigallerian siirrosta Kulttuurikeskuksen tiloihin teki viimetöinään edellinen Kemin kaupunginhallitus. Samoin käy Tullikamarissa yli kaksi vuotta olleen Kemin Sarjakuvakeskuksen näyttelylle.

Kemin elinkeinojohtaja Mervi Nikander on kertonut aiemmissa haastatteluissa, että muuton syy on kaupungin taloustilanne. Sarjakuvakeskuksen  ja Jalokivigallerian menot Tullikamarissa ylittävät tulot.

Tullikamarin omistaa Kiinteistö Oy Kemin Matkailu. Tiloihin on käynyt jo tutustumassa mahdollisia uusia omistajia ja vuokraajia. Tilaa on kaavailtu sopivaksi esimerkiksi Fine dining -ravintolaksi tai vaikka toimistotilaksi. Hinta-arviota rakennuksesta ei ole vielä tehty.

Lempi viettää läksiäisiä Tullikamarissa pikkujoulun merkeissä marraskuun aikana. Jo nyt mukaan on ilmoittautunut parikymmentä lasta jättämään jäähyväiset tutulle paikalle. Jorma Pitkäsen luoma sarjakuvahahmo Lempi ei muuta Kulttuurikeskukseen jalokivien ja sarjisten mukana.

Nyt on mahdollista vuokrata tai ostaa Kemin Sisäsatamassa sijaitseva Tullikamarin rakennus. Sen omistaa Kiinteistö Oy Kemin Matkailu.
Nyt on mahdollista vuokrata tai ostaa Kemin Sisäsatamassa sijaitseva Tullikamarin rakennus. Sen omistaa Kiinteistö Oy Kemin Matkailu.
Kuva: Henripekka Kallio

–  Jalokivigallerian ja sarjakuvanäyttelyn toimintaa operoinut Irina Louste on rakentanut Lempin Jalokivigallerian tiloihin sopivaksi hahmoksi. Tuntuisi hieman oudolta, että Lempi lähtisi Kulttuurikeskukseen,  Päivi Koskela sanoo.

Kissanaiseksi Halloween-tapahtumassa naamioituneen Irina Lousteen pitämä Meri-Lapin matkatoimisto on toiminut Jalokivigallerian tiloissa jo parikymmentä vuotta.

– Jalokivigallerian ja Sarjakuvakeskuksen muutto on minulle iso pettymys. Mielestäni tämä on lyhytnäköistä politiikkaa. Jalokivigalleria on ollut yksi Kemin maamerkeistä vuodesta 1986 asti. Täällä näkee joka päivä tyytyväisiä asiakkaita, jotka muistavat kehua myös hienoa rakennusta ja paikkaa. Nyt Kemin oma helmi pyyhkäistään pois, Irina Louste harmittelee.

Veera Salmela "piruili" Jalokivigallerian Halloween-tapahtumassa.
Veera Salmela "piruili" Jalokivigallerian Halloween-tapahtumassa.
Kuva: Jouni Valikainen

Irina Louste jää pitämään Meri-Lapin matkatoimistoa Tullikamariin siihen saakka kun hän saa lähtökäskyn.

Päivi Koskela on Kemin kunnanvaltuutettu ja tekee päätöksiä myös hallituksessa.

– Valtuutettuna ja veronmaksajanakin olen surullinen Jalokivigallerian osalta. Muutos voi joskus olla hyväkin juttu, mutta nyt Jalokivigallerian kokonaisuus häviää. Kulttuurikeskuksessa ei ole kokoelmalle niin suuria tiloja kuin Tullikamarilla. Muuton myötä myös kaikki Jalokivigallerian lipputulot jäävät tulematta, Päivi Koskela muistuttaa.

Kemin sarjakuvapäivät  järjestettiin ensimmäisen kerran 1981. Sarjakuvapäivien pitäminen loppui 2016. Sanna Koiviston Jorma Pitkäsen sarjakuvahahmon pohjalta toteuttamia Lempi-patsaita jaettiin sarjakuvapäivillä palkinnoiksi vuodesta 1987 alkaen.

– Lempi on yhdessä Artun ja Tertun kanssa Kemin maskotti. He voisivat yhdessä järjestää mukavaa tekemistä esimerkiksi lumilinnan vieraille, Päivi Koskela ehdottaa.

Rakennus

Jalokivigalleria

Kemin sisäsatamassa sijaitseva rakennus valmistui 1912.

Se toimi tullikamarina ja pakkahuoneena.

Jalokivigalleria avattiin tiloihin 1986.

Se oli Kemin matkailun kruununjalokivi ennen jäänmurtaja Sampoa ja lumilinnaa.

Meri-Lapin Matkatoimisto on toiminut rakennuksessa vuodesta 2000 lähtien.

Sarjakuvakeskus muutti Jalokivigallerian yhteyteen kesällä 2019.

Rakennus on hyvässä kunnossa.

Katto on pinnoitettu, lämmitys on vaihdettu maalämpöön, sisällä on tehty sähkö- ja pintaremonttia ja julkisivu on rapattu uuteen uskoon.