Koronaseuranta: Suo­mes­sa 612 uutta tar­tun­taa, Län­si-Poh­jas­sa monen tar­tun­nan lähde on jäänyt epä­sel­väk­si

Eläimet: Tor­nios­sa ka­don­nut­ta Paa­vo-koi­raa et­sit­tiin viisi päivää – lopulta Paavo löytyi, mutta louk­kaan­tu­nee­na

Tors­tain päi­vit­ty­vä ko­ro­na­seu­ran­ta: koko maassa 404 tar­tun­taa, Län­si-Poh­jas­sa kuusi tar­tun­taa, Lapissa neljä, So­dan­ky­läs­sä käyt­töön säh­köi­nen ajan­va­raus­jär­jes­tel­mä,

14:00 Kiihtymisvaiheen ravintolarajoitukset leviävät uusiin maakuntiin – tällä hetkellä rajoitukset vain Uudellamaalla

Valtioneuvosto on päättänyt, että kiihtymisvaiheen ravintolarajoitukset otetaan käyttöön Kymenlaakson, Pirkanmaan, Päijät-Hämeen ja Varsinais-Suomen maakunnissa. Näiden lisäksi myös Uudenmaan maakunta on edelleen kiihtymisvaiheessa.

Rajoitukset merkitsevät, että baareissa asiakasmäärä rajoitetaan sisätiloissa puoleen normaalista ja muissa ravintoloissa kolmeen neljäsosaan normaalista. Kiihtymisvaiheen ravintolarajoitukset ovat nyt olleet voimassa vain Uudellamaalla.

Aukioloja rajoitetaan niin, että valomerkki pitää antaa viimeistään puolilta öin ja ravintolat on suljettava aamuyhden ja aamuviiden välillä.

Asetus astuu voimaan lauantaina.


14:00 Suomessa on raportoitu 404 uutta koronavirustartuntaa

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 4 084 tartuntaa, mikä on 1 682 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) koronatilannekatsauksessa kerrottiin tänään, että koronavirustartuntojen viikoittainen lukumäärä on nelinkertaistunut Suomessa kesäkuun puolivälin jälkeen.

Kaikkiaan koronavirustartuntoja on raportoitu Suomessa 101 630.

Koronaviruksen kahden viikon ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden on noin 74, kun se edellisellä kahden viikon jaksolla oli noin 43.

THL:n tietojen mukaan suurin ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, jossa se on 136, ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä, jossa se on 132. Ilmaantuvuus on matalinta Keski-Pohjanmaalla (5). Luvut ovat pyöristettyjä.


13:00 Lapissa yhteensä 10 uutta tartuntaa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu keskiviikon jälkeen kuusi uutta tartuntaa. Johtajaylilääkäri Jyri J. Taskilan mukaan kolme tartunnoista on karanteenien sisältä.

Yksi liittyy matkailijan läpikulkuun ja kahdessa tapauksessa tartunta on todennäköisesti saatu etelänmatkalta.

Tartuntojen tarkempi jäljittäminen on käynnissä.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on kuluvan viikon aikana todettu nyt 16 tartuntaa.

Lapin sairaanhoitopiirin alueelle on torstaina kirjattu neljä uutta tartuntaa, joista yksi oli Posiolla ulkopaikkakuntalaisella henkilöllä. Siitä uutisoitiin jo keskiviikkoiltana.

Rovaniemellä on todettu karanteenissa olevan paikkakuntalaisen tartunta, joka liittyy aikaisempaan tartuntaketjuun.

Näiden lisäksi Kittilässä todettiin kaksi paikkakuntalaisen henkilön tartuntaa, joista toisessa tartunta on saatu sairaanhoitopiirin ulkopuolelta ja toisessa tartunnan lähde on vielä selvityksen alla. Kittilän tapaukset eivät liity toisiinsa.

Lapin sairaanhoitopiirissä on kuluvan viikon aikana todettu yhteensä 14 tartuntaa.

10.40: Sodankylässä sähköinen ajanvaraus käyttöön

Sodankylässä voi jatkossa varata ajan koronarokotukseen myös sähköisesti. Kunnassa on otettu käyttöön sähköinen asiointipalvelu, jonka odotetaan sujuvoittavan asiointia myös muilla osa-alueilla.

Sähköisiä palveluja otetaan vaiheittain käyttöön. Alkuvaiheessa kuntalaiset voivat sähköisen asioinnin kautta varata ajan koronanäytteenottoon, ensimmäiseen koronarokotukseen sekä sydänfilmiin ja kuulontutkimukseen. Ajanvaraus onnistuu sähköisen asioinnin kautta, mikäli kyseisiä aikoja on varaushetkellä saatavilla.

Mikäli varaushetkellä ei vapaita rokoteaikoja ole saatavilla, ei ajanvarausta voi tehdä. Tällöin asiakasta kehotetaan soittamaan koronarokotenumeroon tai Sopukan ajanvarausnumeroon, jolloin hänet asetetaan rokotejonoon.

Lisäksi sähköisen asioinnin avulla voi siirtää tai perua itse varattuja käyntiaikoja. Sähköisen asioinnin kautta voi myös tilata matkapuhelimeen tekstiviestimuistutuksen koronarokoteajasta.

Terveydenhuollon sähköiseen asiointiin kirjaudutaan Sodankylän kunnan verkkosivujen kautta.

Mikäli asiakas on jo aiemmin ilmoittautunut rokotejonoon tai hänelle on jo varattu rokoteaika, ei sähköisessä asiointipalvelussa tarvitse asioida.

Kunta suosittelee käyttämään koronarokoteajanvarauksessa ensisijaisesti sähköistä asiointipalvelua. Ajan koronarokotukseen voi kuitenkin halutessaan varata myös puhelimitse koronarokotenumerosta 040 579 9199, ma-to klo 8–15.30 ja pe klo 8-13.30 tai Sopukan ajanvarausnumerosta 020 692 884, arkisin klo 8-14.