Tors­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: THL: Ko­ro­na­ro­kot­teen saanut Suo­mes­sa lähes 128  000 ih­mis­tä, muun­to­vi­ruk­sen vauhtia sel­vi­te­tään ra­joil­la, Län­si-Poh­jas­sa kaksi uutta tar­tun­taa

Tänään raportoitiin 423 uutta koronatartuntaa.

Helsinki

17.12 Lapin sairaanhoitopiirissä kahdeksan tartuntaa, alistumisia Redussa

Lapin sairaanhoitopiirin alueella on todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa keskiviikkoiltapäivän jälkeen.

Tapauksista viisi todettiin Rovaniemellä. Näistä kaksi liittyvät aiempaan tartuntaketjuun ja kyseiset henkilöt ovat olleet valmiiksi karanteenissa.

Yksi tartunnoista todettiin ulkopaikkakuntalaisella sekä yksi liittyy Kolarin tartuntaketjuun, jonka alkuperä on ulkomailla.

Yksi altistuminen on tapahtunut Rovaniemellä Varastotien Kirppiksellä tiistaina 26.1. kello 14.15_14.45 välisenä aikana.

Lapin koulutuskeskus REDUn Porokadun toimintayksikössä on todettu koronatartunta torstaina 28.1.2021 opiskelijalla, joka on opiskellut ja ruokaillut toimintayksikössä perjantaina 22.1.2021.

Korona-altistumista on voinut myös tapahtua myös ruokailun yhteydessä klo 10.45–11.15.

Lisäksi Redun Jokiväylän yksikössä opiskelevalla on todettu koronatartunta. Opiskelija oli opiskellut ja ruokaillut Jokiväylässä sekä maanantaina että tiistaina 25.1.–26.1. Ruokailun yhteydessä on voinut altistua maanantaina kello 11.30–11 ja tiistaina kello 12–12.30 välisenä aikana.

Kummassakin yksikössä on altistuneita noin 25 henkilöä yksikköä kohti, eli ne luokat, missä opiskelijat ovat olleet. Altistuneet on asetettu karanteeniin.

Redusta kehotetaan kaikkia kyseisissä yksiköissä tuona ajankohtana olleita hakeutumaan koronatestiin lievissäkin koronaan viittaavissa oireissa.

Pelkosenniemellä ja Sallassa todettiin kummassakin yksi tartunta, ulkopaikkakuntalaisilla henkilöillä. Sallassa kunta tiedotti tartunnasta jo keskiviikkona iltapäivällä. Siellä tartunnan saanut henkilö oli ollut jo valmiiksi karanteenissa ja tartunta liittyy aiempaan tartuntaketjuun.

Myös Kolarissa todettiin tartunta valmiiksi karanteenissa olevalla henkilöllä. Kyseinen tartunta liittyy aiempaan tartuntaketjuun, jonka alkuperä on sairaanhoitopiirin ulkopuolella.

Kolarissa on tapahtunut altistumisia seuraavissa paikoissa:

Ti 19.1. kello 14.30–15 Ravintola Taiga

To 21.1. kello  14–14.30 Ravintola Taiga

Pe 22.1. kello 14–15 Bar Kaappi

Pe 22.1. kello 17.15–18 Ravintola Otso

Ma 25.1. kello 13–14 Hesburger Kolari

Kuluvalla viikolla on Lapin sairaanhoitopiirissä todettu yhteensä 15 koronatapausta.


14.00 Muuntoviruksen vauhtia selvitetään esimerkiksi rajoilla

Britanniassa ja Etelä-Afrikassa ilmi tulleet virusmuunnokset ovat osaltaan herättäneet huolta epidemian leviämisen vauhdittumisesta. THL:n johtajan Mika Salmisen mukaan muuntovirusten osuutta positiivisista näytteistä pyritään Suomessa selvittämään kolmella tavalla.

Ensinnäkin kaikki maahantulopisteissä todettavat positiiviset näytteet tutkitaan.

– Tämä on nyt tietysti vähenevä joukko, koska matkustusrajoitukset astuvat voimaan, hän huomautti.

Toinen aktiivisesti seurattava ryhmä koostuu tartuntaketjuista, joissa tartuntoja on tapahtunut paljon ja nopeasti sekä aiemmin nähtyä suuremmalla osuudella. Näin tapauksia ja tartuntaketjuja on myös löytynyt.

Kolmannessa ryhmässä pyritään väestöedustavasti tutkimaan satunnaisesti otettuja näytteitä. Salminen kertoi, että sekvensoinnin oheen on tulossa nopeampia menetelmiä, joilla viruksen tyypin määrittely onnistuu. Tällä hetkellä tällaisia tutkimuksia tehdään muutamia satoja viikossa, ja määrää pyritään Salmisen mukaan kasvattamaan tiiviissä yhteistyössä monien toimijoiden kanssa.

– Tavoite on nimenomaan se, että voidaan havaita, jos kävisi niin, että käynnistyisi jollakin alueella tai Suomessa tämän muunnoksen väestötason leviäminen.

Toistaiseksi selvää näyttöä muuntovirusten kotoperäisestä leviämisestä ei ole, sillä tapauksia on todettu lähinnä matkailijoilla ja heidän kontakteillaan. Salminen kuvailee riskiä silti huomattavaksi.

13.59 THL: Koronarokotteen saanut Suomessa lähes 128   000 ihmistä

Koronavirusrokotteen on saanut Suomessa miltei 128 000 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yli 70-vuotiaista lähes 41 000 on saanut ainakin yhden rokoteannoksen.

Rokotettujen määrä on noussut reilulla 10 000 ihmisellä eilisestä.

Eniten rokotteita on annettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella, jossa ainakin yhden rokoteannoksen on saanut noin 33 000 ihmistä. Pirkanmaalla rokotettujen määrä on lähes 16 000 ja Varsinais-Suomessa miltei 13 000.

Toisen rokoteannoksen on saanut tähän mennessä yli 10 500 ihmistä koko Suomessa.

Kahden viikon luvuissa lähes tuhannen tartunnan nousu

Aiemmin tänään THL kertoi, että Suomessa on raportoitu 423 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 4 446 uutta tartuntaa, mikä on miltei tuhat eli 960 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Tuolloin todettiin 3 486 tartuntaa.

Tartuntojen lisääntyessä myös taudin ilmaantuvuusluku jatkaa kasvuaan. Koko maan ilmaantuvuusluku on reilut 76 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden.

Suurin ilmaantuvuusluku on yhä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) yli 127 tartuntaa ja pienin Itä-Savon sairaanhoitopiirin 12,5 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden.

Yhteensä Suomessa on todettu epidemian alusta asti 44 039 koronatartuntaa.

THL kertoo myöhemmin päivällä koronaviruksen vuoksi sairaalassa olevien potilaiden määrän sekä mahdollisista uusista koronavirukseen liittyvistä kuolemantapauksista.

13.45 Län­si-Poh­jas­sa kaksi uutta tar­tun­taa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu 2 uutta koronavirustartuntaa eilisen jälkeen. Tartunnanjäljitys on menossa, kertoo johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila.

Taskila kertoo saaneensa viikon aikana aiempaa enemmän palautetta siitä, että karanteenimääräyksiä ei olisi noudatettu. Hän painottaakin, että tartuntatautilääkärin määräämä karanteeni on viranomaispäätös, jonka rikkominen on rangaistava teko.