Tors­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Tar­tun­nat li­sään­ty­vät: 8 uutta tar­tun­taa Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä ja 2 Län­si-Poh­jas­sa, Voiko Lappiin mat­kus­taa? THL ja elin­kei­no­mi­nis­te­ri eri lin­joil­la, Ko­la­ris­sa al­tis­tu­mi­sia

19.16 Krista Kiuru arvioi Suomen siirtyvän koronastrategiassa järeämmälle tasolle

On vain päivien kysymys, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) esittää koronastrategiassa siirtymistä tasolle kaksi, arvioi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

– Me odotamme tätä päätöstä nyt sitten. Tämä ei taida olla enää tämän aamun jälkeen kuin päivien kysymys, Kiuru sanoi toimittajille eduskunnassa.

Tasolla 2 voidaan ottaa käyttöön valtakunnallisesti tai alueellisesti lisätoimenpiteitä, kuten esimerkiksi pienentää kokoontumisrajoitusten suurinta sallittua henkilömäärää. Koko maassa voidaan myös ottaa käyttöön laajin mahdollinen etätyösuositus ja maskisuositus. Tasolla 2 peruskoulun yläluokat voivat myös siirtyä etäopetukseen.

19.08 Lapin sairaanhoitopiirissä kahdeksan uutta tartuntaa

Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu kahdeksan uutta tapausta keskiviikon jälkeen.

Tapauksista neljä todettiin Kolarissa, joista kahdessa tartunnat liittyvät Ruotsiin ja toiset kaksi tartuntaa todettiin ulkopaikkakuntalaisilla.

Kaksi tartuntaa todettiin Pelkosenniemen Pyhätunturilla.

Lisäksi kaksi tartuntaa todettiin Pellossa, joista toinen liittyy Pellossa olevaan tartuntaketjuun ja toisessa tartunnan saanut asuu muualla Lapin sairaanhoitopiirin alueella ja tartunta on saatu sairaanhoitopiirin ulkopuolelta.

18.26 Lintilä Iltalehdelle: Lappiin voi yhä matkustaa

Matkailusta vastaava elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan Lappiin voi yhä matkustaa, kunhan sen tekee turvallisesti. THL suositteli torstaina Uudellamaalla asuville matkustamisen välttämistä 14. maaliskuuta saakka.

Ministeri kommentoi Iltalehden haastattelussa, että pohjoisen laskettelukeskuksiin voi mennä.

– Nyt kun ensi viikolla on hiihtolomat ja matkat varattu, ei kannata mennä paniikkiin. Lappiin matkustaminen on yhä turvallista. Mutta kun lähtee reissuun, se täytyy tehdä vastuullisesti, hän kertoo.

Lintilä sanoo, että Lapin matkailuala on tehnyt ”voimakkaasti töitä” sen eteen, että pohjoiseen matkustaminen olisi turvallista.

Lintilä muistuttaa, että ulkoilu, kuten laskettelu ja hiihtäminen, on turvallista, mutta turvavälit on muistettava säilyttää.

– Se, missä tauti tarttuu, on after ski.

13.10 Tiukemmat torjuntatoimet pääkaupunkiseudulle?

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) ja pääkaupunkiseudun alueella on välttämätöntä ottaa käyttöön entistä tiukemmat koronaviruksen leviämisen torjuntatoimet, linjaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Toimet tulisi THL:n mukaan ottaa käyttöön seuraavien kolmen viikon ajaksi.

Suosituksen mukaan baarit ja yökerhot tulisi sulkea pääkaupunkiseudulla kokonaan. Julkisten kokoontumisten osallistujamäärää tulisi rajoittaa kuuteen ihmiseen. Sama pätisi myös yksityistilaisuuksiin.

THL:n mukaan Husin alueen asukkaiden tulisi lisäksi välttää matkustamista muualle Suomeen kolmen viikon ajan.

Koronavirustartuntojen ilmaantuvuusluku on Husin alueella huomattavasti muuta maata suurempi. Myös brittiläistä virusmuunnosta on havaittu Uudellamaalla eneneviä määriä.

13.00 Kaksi uutta kuolemaa ja yli 600 uutta tartuntaa

Suomessa on raportoitu kaksi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo THL. Yhteensä kuolemantapauksia on raportoitu nyt 725.

Koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi sairaalahoidossa on 137 ihmistä, ja heistä 27 on tehohoidossa.

Aiemmin tänään Suomessa raportoitiin 614 uutta koronavirustartuntaa.

Suurin ilmaantuvuusluku viimeisten kahden viikon ajalta on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus), jossa on kirjattu noin 190 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden. Matalin ilmaantuvuusluku samalta ajanjaksolta on Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä, jossa on noin 16 tartuntatapausta sataatuhatta asukasta kohden.

Koko Suomen ilmaantuvuusluku viimeisten kahden viikon ajalta on noin 93 tartuntatapausta sataatuhatta asukasta kohden.

Suomessa on keväästä lähtien raportoitu 52 209 koronavirustartuntaa.

13.00 450 virusmuunnosta

Suomessa huolta herättää nyt erityisesti britannialaisen virusmuunnoksen leviäminen, kertoivat sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä THL tiedotustilaisuudessa.

Suomessa on todettu tähän mennessä yhteensä 450 virusmuunnostapausta. Näistä 427 on britannialaista muunnosta ja 22 tartuntatapausta on Etelä-Afrikasta peräisin olevaa muunnosta. Brasilian virusmuunnosta on toistaiseksi havaittu Suomessa yksi matkailuun liittyvä tartunta.

Valtaosa britannialaisista virusmuunnoksista on todettu Husin alueella. Siellä osuus on hieman yli 70 prosenttia kaikista Suomessa todetuista virusmuunnostapauksista.

Husin alueella koronavirustilanne on kaiken kaikkiaan muuta Suomea heikompi. Ilmaantuvuusluku eli todettujen tartuntojen määrä sataatuhatta asukasta kohden on Husissa noin kaksinkertainen koko Suomen keskimääräiseen ilmaantuvuuslukuun verrattuna. Lisäksi koronavirustapausten jäljitys on pääkaupunkiseudulla paikoin ruuhkaantunut.

13.00 Järeille sulkutoimille ei tarvetta

Suomessa ei tällä hetkellä olla lähellä tilannetta, jossa ulkonaliikkumiskiellot tai vastaavat järeät sulkutoimet olisivat tarpeellisia, sanoi STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki tiedotustilaisuudessa.

Suomen terveydenhuoltojärjestelmää kuormittaa nyt koronavirustartuntojen testaus- ja jäljitystyö. Sairaanhoidon kapasiteetti ei ole välittömästi uhattuna.

Rokotuksilla sairaanhoitoakin kuormittavien vakavien tautitapausten määrä saadaan laskuun. EU:n tavoitteena on, että elokuun loppuun mennessä 70 prosenttia aikuisväestöstä olisi rokotettu.

Suomessa rokotuskapasiteetti on kunnossa, kunhan rokotteita saadaan tarvittava määrä, sanoi THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen.

11.01 Kolarissa altistumisia

Koronavirukselle on voinut altistua Kolarin Äkäslompolossa viime viikolla kahvilassa, pubissa ja kaupassa.

Jolie Lounge & Cafessa on voinut altistua virukselle perjantaina ja lauantaina 12.–13. helmikuuta.

Jounin Kaupassa virukselle on voinut altistua lauantaina 13. helmikuuta kello 18 jälkeen.

Public House Selvä Pyyssä lauantaina 13. helmikuuta kello 18–18.30 välillä.

Paikoissa on liikkunut oireeton henkilö, joka on saanut positiivisen koronatestituloksen myöhemmin.

Kolarin kunnan tartuntatautilääkäri kehottaa kaikkia edellä mainittuina aikoina kyseisissä paikoissa olleita menemään koronatestiin pienissäkin virustautiin viittaavissa oireissa.

11.00 THL ei suosittele hiihtolomamatkoja Lappiin Uudeltamaalta

THL:n Taneli Puumalainen kehottaa ihmisiä pysymään talvilomalla oman lähipiirin keskuudessa Uudellamaalla, eikä suosittele hiihtolomamatkoja muualle Suomeen. Etenkin Uudellamaalla epidemiatilanne on kääntynyt aiempaa huonompaan suuntaan.

Viimeisten neljän viikon aikana Suomen covid-19-tapausten määrät ovat pysytelleet valtakunnallisesti samalla, melko korkealla tasolla. Tartuntoja todetaan viikoittain noin 2300-2700 kappaletta. Valtakunnallisesti sairaalahoidon kuormitus on pysynyt melko vakaana, mutta tehohoidon tarve on kasvanut jonkin verran viime päivinä. Kuolemantapausten viikoittainen määrä on hitaassa laskussa.

Epidemiatilannetta luonnehtivat suuret ja nopeasti muuttuvat alueelliset erot.  Viikoilla 5-6 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella 14 vuorokauden ilmaantuvuus oli 186 tapausta 100 000 asukasta kohden, kun se koko maassa oli 91 tapausta. Koronavirustapausten jäljitys on paikoin ruuhkautunut pääkaupunkiseudulla.

Myös Varsinais-Suomen, Keski-Suomen, Vaasan ja Itä-Savon sairaanhoitopiireissä 14 vuorokauden ilmaantuvuus on ollut yli 100 tapausta 100 000 asukasta kohden viimeksi kuluneiden neljän viikon aikana.

Erityisesti Britanniassa havaitun virusmuunnoksen leviäminen Suomeen herättää huolta. Tähän mennessä Suomessa on todettu uusia virusmuunnoksia yhteensä 450 koronavirusnäytteessä. Näistä 427 on Britanniassa havaittua virusmuunnosta ja 22 Etelä-Afrikan virusmuunnosta. Brasilian P.1.-virusmuunnoksesta on toistaiseksi yksi matkailuun liittyvä havainto.

Myös virusmuunnokset herättävät huolta erityisesti Uudellamaalla. Suomessa havaituista Ison-Britannian virusmuunnostapauksista hieman yli 70 prosenttia on todettu HUSin alueella.

Muuntuneita viruksia tunnistetaan sekvensoimalla koko viruksen perimä tai osa siitä. Positiivisista koronavirusnäytteistä valitaan viikoittain otos, jolla voidaan arvioida tilannetta eri puolilla maata.

-
Kuva: THL

Tapausmäärät pysyneet korkealla tasolla

Viikolla 6 (8.2.-14.2.) todettiin yhteensä vajaa 2500 uutta tapausta, mikä on hieman vähemmän kuin edellisellä viikolla. Uusien tapausten ilmaantuvuus oli 45 tapausta 100 000 asukasta kohden, kun se edellisellä viikolla oli 47 tapausta.

Arvioitu tartuttavuusluku on tällä hetkellä 0,95-1,15 (90 % todennäköisyysväli).

Karanteeniin asetettiin noin 8 600 henkilöä viikolla 6, mikä on noin 2400 henkilöä vähemmän kuin edellisellä viikolla. Vastaavasti 39 % uusista tartunnoista todettiin henkilöillä, jotka olivat tartunnan toteamishetkellä karanteenissa. Edellisellä viikolla osuus oli 27 %.

Viikolla 6 suurin osa tartunnoista oli peräisin kotimaasta, kuten tähänkin asti. Ulkomailla saatujen tartuntojen osuuden lasku jatkuu, osuus oli 3 % viikolla 6. Näistä aiheutuneiden jatkotartuntojen osuus jäi noin prosenttiin kaikista tartunnoista.

Rokotusten eteneminen

Valtaosa tartunnan saaneista on alle 50-vuotiaita

Koko maassa uusien tartuntojen tartunnanlähde saatiin selvitettyä yli 60 %:ssa tapauksista. Suomen 21 sairaanhoitopiiristä 13:ssa saatiin jäljitettyä vähintään 75% tapauksista. Jäljitystyö toimii siten pääosin hyvin. Tapauksia todetaan eniten työikäisillä, tällä hetkellä varsinkin nuorilla aikuisilla. Viikolla 6 vajaa 80 % kaikista tapauksista todettiin alle 50-vuotiailla ja miltei puolet alle 30-vuotiailla.

Yli 70-vuotiaiden osuus on kasvanut viime viikon 4 %:sta 9 %:iin kaikista tapauksista. Mitä enemmän tautia leviää väestössä, sitä suuremmaksi kasvaa riski, että myös ikänsä puolesta riskiryhmään kuuluvat saavat tartuntoja.

Riskiryhmiin kuuluvien suojeleminen on tärkeää vakavien covid-19-tapausten ja kuolemantapausten ehkäisemiseksi. Rokotusstrategian mukaisesti vakavalta tautimuodolta suojaavat koronarokotukset aloitettiin vanhimmista ikäluokista, ja myös muiden riskiryhmien rokotukset ovat jo käynnistyneet.

Sairaalahoidossa oli 17.2. kaikkiaan 132 potilasta covid-19-taudin vuoksi: perusterveydenhuollon osastoilla 42 potilasta, erikoissairaanhoidossa 60 potilasta ja teho-osastoilla 30 potilasta.

Tautiin liittyviä kuolemia oli viikolla 6 raportoitu 17, kahdella edellisellä viikolla 21 ja 25. Yhteensä kuolemantapauksia oli 17.2.2021 mennessä raportoitu 723.

THL
STM:n ja THL:n Tilannekatsaus koronavirustilanteesta 18.2.2021

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitävät tilannekatsauksen, jossa aiheina COVID-19-epidemian tilannekatsaus, rokotus- ja varianttitilanne.

Lisäksi käydään läpi myös hybridistrategian seurantaa sekä johtopäätöksiä.

Tilannekatsauksessa ovat mukana ylilääkäri Taneli Puumalainen (THL) sekä strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki (STM).