Tors­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Ro­va­nie­mel­lä pe­rus­kou­lus­sa ko­ro­na­tar­tun­ta, ro­ko­tus­tah­dit muut­tu­vat sai­raan­hoi­to­pi­reis­sä, Lapissa kolme uutta tar­tun­taa, Län­si-Poh­jas­sa kolme, Ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­to­ja edel­leen run­saas­ti koko maassa

-
Kuva: Miila Kankaanranta

17.21 Rajaliikenne kasvoi hieman Torniossa

Ruotsin päätös ottaa omilla maarajoillaan rajatarkastukset käyttöön lauantaista alkaen lisäsivät jonkin verran liikennettä maarajalla.

Haaparannan nuuskakauppojen pihalla oli torstaina enemmän Suomen rekisterissä olevia autoja kuin on ollut viime viikkoina arkisin.

Ruot­siin piti vielä ehtiä nuus­ka­kau­poil­le – Tornion mas­sa­tes­tauk­ses­sa näkyvät ensi viikon työ­mat­kaan­sa var­mis­ta­vat suo­ma­lai­set

16.52 THL: Suomessakin voidaan harkita Sputnik-rokotetta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalaisen mukaan venäläinen Sputnik V -koronarokote voi olla Suomellekin yksi vaihtoehto, jos rokote saa Euroopan lääkeviraston (EMA) myyntiluvan.

Puumalaisen tietojen mukaan Sputnikin valmistaja on lähestynyt lääkevirastoa ja kysynyt myyntiluvan hakemisesta. EMA tutustuu ensin materiaaleihin ja antaa sitten alustavan arvion, onko myyntilupahakemukselle edellytyksiä.

Puumalaisen mukaan edessä olisi joka tapauksessa kuukausien prosessi.

Puumalainen kertoi asiasta THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön viikoittaisessa koronatilannekatsauksessa.

Lääketieteellinen lehti Lancet kertoi aiemmin tällä viikolla, että Venäjän kehittämä koronarokote Sputnik V on 91,6-prosenttisen tehokas koronaviruksen aiheuttamaa covid-19-tautia vastaan.

16.24 Rovaniemellä Rantavitikan koulussa koronatartunta

Rovaniemeläisessä Rantavitikan peruskoulussa on torstaina 4.2. todettu koronavirustartunta, jonka johdosta noin 45 oppilasta ja aikuista määrätään karanteeniin.

Rovaniemen kaupunki tiedottaa, että terveydenhuolto on yhteydessä niihin, joita karanteeni koskee. Myös koulu on tiedottanut asiasta huoltajille.

Kaikki muut oppilaat ja aikuiset palaavat perjantaina 5.2. normaalisti kouluun.

13.25 Kolme uutta tartuntaa Lapin sairaanhoitopiirissä

Edellisen katsauksen jälkeen on Lapin sairaanhoitopiirissä todettu kolme uutta tartuntaa. Tapauksista kaksi todettiin Rovaniemellä, joista toisessa henkilön kotipaikkakunta on Rovaniemi, mutta hän asuu Lapin sairaanhoitopiirin ulkopuolella.

Lisäksi Kittilässä todettiin tartunta ulkomaalaisella henkilöllä.

13.00 Rokotustahtiin muutoksia Lapissa ja Länsi-Pohjassa

THL:n eilisen suosituksen mukaisesti helmikuulle suunnitellut koronavirusrokotukset muuttuvat sekä Länsi-Pohjan että Lapin sairaanhoitopiirin alueella.

Rokotusten tehosteväliä on valtakunnallisesti pidennetty 12 viikkoon, koska jo 1. annos antaa merkittävän suojan vakavaa koronavirusinfektiota varten.

Länsi-Pohjassa on ohjattu eilen saapunut rokote-erä  aiemmasta suunnitelmasta poiketen tehosteiden sijasta uusien potilaiden rokottamiseen.

Länsi-Pohjan alueen kunnat ovat tällä hetkellä rokottamassa ympärivuorokautisen hoivan ja kotihoidon asiakkaita. Seuraavaksi rokotukset siirtyvät kotona asuviin yli 80-vuotiaisiin henkilöihin.

Lue lisää: Län­si-Poh­ja ja Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ri muut­ta­vat ro­ko­tus­tah­tiaan: te­hos­tei­den sijasta alkaa uusien po­ti­lai­den ro­kot­ta­mi­nen

Yli 80-vuotiaiden rokotuksien ensimmäinen vaihe voidaan saada Lapin sairaanhoitopiirissä jopa valmiiksi

Myös Lapin sairaanhoitopiirissä yli 80-vuotiaiden rokotukset jatkuvat, kun tehosterokotuksista vapautuu rokotteita.

– Ensi viikolla olisi annettu tehosterokote niille, jotka rokotettiin meillä viikolla kolme, pääasiassa hoitohenkilöstöä. Nyt heidän rokotuksensa siirtyy viikolle 15, ja käytettäväksi vapautuu helmikuussa meidän osalta noin 2700 Pfizerin rokotetta. Ne suunnataan yli 80-vuotiaiden rokotuksiin, kertoo infektiotautien ylilääkäri Markku Broas.

11.49 Länsi-Pohjassa vain kolme uutta tartuntaa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu kolme uutta koronavirustapausta eilisen jälkeen.

Eilen sairaanhoitopiirissä raportoitiin kahdeksan uutta koronvirustapausta  jälkeen. Suurin osa näistä oli Ruotsin puolella asuvilla henkilöillä, jotka ovat käyneet testauksessa Tornion näytteenottopisteessä.

Koronatartuntoja runsaasti koko maassa

Viime viikolla alkanut uusien todettujen covid-19-tapausten määrän kasvu on jatkunut viikolla neljä. Valtakunnallisesti testeihin on hakeuduttu tammikuun lopussa selvästi useammin kuin vuodenvaihteessa.

Myös jäljitystyö toimii kunnissa hyvin, vaikka sen on työlästä. Olennaista on päästä nopeasti jäljittämään ja katkaisemaan uudet tartuntaketjut, kertoo THL tuoreessa tiedotteessaan. Normaalisti torstaina järjestettävää koronatiedotustilaisuutta ei tänään järjestetty.

Alueelliset suositukset ja rajoitukset ovat THL:n mukaan tehokkaita, ja sairaalahoidon tarve on pysynyt vuodenvaihteen jälkeen melko vakaana. Ihmiset ovat noudattaneet annettuja suosituksia ja rajoituksia hyvin, vaikka pitkittynyt epidemiatilanne koettelee monien jaksamista ja kärsivällisyyttä.

Rokotukset ovat koko maassa käynnissä ja rokotusvalmius kunnissa on hyvä. Rokotusten nopea eteneminen eri väestöryhmiin on kiinni siitä, kuinka paljon ja miten nopealla aikataululla rokotteita saadaan maahan maailmanlaajuisessa pandemiatilanteessa.

Ilmaantuvuus on noussut

Viikolla  neljä tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 2592 uutta tapausta, mikä on 258 enemmän kuin edellisellä viikolla. Uusien tapausten ilmaantuvuus oli 47 tapausta 100 000 asukasta kohden, mikä oli selvästi suurempi kuin edellisellä viikolla, jolloin vastaava luku oli 42.

Viimeisen kahden viikon seurantajakson (18.1.-31.1.) yhteenlaskettu tapausmäärä oli 4926 uutta tapausta, mikä on 1353 enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana. Uusien tapausten ilmaantuvuus oli 89 tapausta 100 000 asukasta kohden, kun se edeltävällä kahden viikon jaksolla oli 65 tapausta.

Arvioitu tartuttavuusluku on tällä hetkellä 0,9-1,1 (90 % todennäköisyysväli).

Viikolla neljä ihmiset ovat hakeutuneet hyvin testeihin: testejä tehtiin yhteensä yli 105 000. Näistä positiivisten näytteiden osuus oli noin 2,5 %.

Koko maassa uusien kotimaisten tartuntojen tartunnanlähde saatiin selvitettyä 63 %:ssa tapauksista. Noin neljännes tartunnoista todettiin henkilöillä, jotka olivat tartunnan toteamishetkellä karanteenissa. Joukkoaltistuksia on paljon, ja huomiota ovat herättäneet erityisesti nuorten aikuisten kokoontumista alkunsa saaneet tartuntaketjut. Viikolla 4 asetettiin karanteeniin 13 650 henkilöä.

Uusia virusmuunnosten tartunnat estetään samoilla tutuilla keinoilla

Suomessa on havaittu tähän mennessä uusia virusmuunnoksia 127 näytteessä. Uusien virusmuunnosten tarttumista ihmisestä toiseen voidaan estää samoilla keinoilla kuin muutoinkin koronavirusta: välttämällä fyysisiä kontakteja, pitämällä yli kahden metrin etäisyyttä, noudattamalla hyvää käsi- ja yskimishygieniaa ja käyttämällä maskia.

Lievienkin oireiden ilmetessä on hakeuduttava heti testiin, ja sairaana on pysyttävä kotona. Keinovalikoimaan kuuluu myös Koronavilkku, jonka voi ladata omaan älypuhelimeensa.

Jätevesinäytteet osoittavat virusta olevan koko maassa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoks (THL) kartoittaa koronaviruksen esiintymistä Suomen jätevesissä 28 jätevedenpuhdistamolla. Jätevesitutkimus tukee havaintoja koronaviruksen ilmaantuvuudesta: virusta esiintyy yhä ympäri maata. Viimeisimmässä laajassa seurannassa 24.–25.1.2021 koronaviruksen geeniperimää havaittiin kaikkiaan 26 jätevedenpuhdistamon näytteistä.

Sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrä samalla tasolla kuin aiemmin

Sairaalahoidossa oli 3.2. kaikkiaan 129 potilasta covid-19-taudin vuoksi: perusterveydenhuollon osastoilla 23 potilasta, erikoissairaanhoidossa 83 potilasta ja teho-osastoilla 23 potilasta. Eniten tehohoidossa olevia covid-19-potilaita on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä.

Tautiin liittyviä kuolemia oli 3.2.2021 mennessä raportoitu yhteensä 685.